«Ой не світи, місяченьку...» на нашу сновиду

11.10.2012
«Ой не світи, місяченьку...» на нашу сновиду

Під час нічних «прогулянок» сновиду турбувати не можна. Краще взяти за руку й обережно довести до ліжка. Фото з сайту medportal.ru.

Стреси і хвилювання загострюють лунатизм

Згідно зі статистикою, один відсоток дорослих та майже шість відсотків дітей регулярно «прогулюються» уві сні. Що в цей час відбувається з людиною? Чи є привід хвилюватися за стан її психіки?

— Сомнамбулізм, або сноходіння, лунатизм — рідкісне захворювання, коли людина, підкоряючись патологічному імпульсу, може вночі говорити або, підвівшись із ліжка, ходити. Такий хворий навіть не здогадується про свої вчинки, — пояснює «УМ» президент Української асоціації медицини сну, головний лікар Лабораторії медицини сну, кандидат медичних наук Юрій Погорецький. — Переважно люди із сомнамбулізмом лише розмовляють уві сні. Однак дехто може автоматично одягнутися або роздягнутися, відчинити вікно чи двері, вийти у двір, на вулицю або в сад. Іноді сновида піднімається сходами на горище, виходить на дах будинку і прогулюється краєм карниза або балкона.

Такий стан може загострюватися, коли упродовж дня людина дратується або ж зазнає стресу, а також під час повного місяця, зауважує Юрій Несторович. Зазвичай «похід» відбувається раз за ніч між дванадцятою та другою годиною ночі.

Спокійно: це не привид...

Відомий учений Ілля Мечников у своїх «Етюдах оптимізму» так змальовував «мандрівку лунатика»: «В одній лікарні на роботу доглядальницею взяли істеричну дівчину 24 років, яка виявилася сомнамбулою. Якось уночі черговий лікар спостерігав таку сцену: дівчина підводиться з ліжка і піднімається на горище, де вона раніше ночувала. Відчиняє вікно, виходить на дах, прогулюється краєм покрівлі, потім повертається через інше вікно і спускається сходами».

Це дивне явище відоме людям від початку історії, науці ж вдалося пояснити його не так давно. Не дивно, що лунатизм був джерелом усіляких забобонів і легенд. Справді, яке ж потрясіння мав пережити наш забобонно налаштований предок при зустрічі з таким явищем. Уявіть: уночі, вийшовши у двір, людина раптом бачить, як на паркані рухається фігура з витягнутими руками, з широко розплющеними, але невидющими очима. Фігура лунатика немов летить у повітрі й зникає. Що це? Привид? Нині ми знаємо, що це чергова «прогулянка» хворого на лунатизм. А що могли подумати люди в ті часи...

«Лише один відсоток лунатиків продовжують ходити в дорослому віці»

Ходіння уві сні виникає найчастіше в дітей та підлітків, оскільки їхня психіка ще не сформувалася, а нервова система не зміцніла. Прикладом неглибокого сомнамбулізму є випадки, коли спляча людина говорить уві сні або сідає в ліжку. При цьому психічно людина може бути абсолютно здоровою. «Майже 30 відсотків усіх дітей час від часу страждають на лунатизм. Це захворювання виявляється зазвичай у 3—4 роки, але до 14 років, як правило, минає. Лише один відсоток людей, які в дитинстві ходили уві сні, продовжують робити це і в дорослому віці», — пояснює Юрій Погорецький.

Згідно з останніми дослідженнями, у сомнамбул порушений сон. «У таких людей перехід сну з однієї фази в іншу відбувається не плавно, а різко. При різкій зміні фаз мозок перевантажується. У нормальній ситуації людина уві сні бачить сцени, наповнені діями, а центр рухів у мозку в неї заблоковано. У лунатиків це блокування відключається і нервові сигнали надходять у м’язи. Саме тому вони вві сні рухаються», — зауважує лікар.

Лунатизм сам по собі не загрозливий, слід лише перекрити «нічному мандрівнику» доступ до сходів, зачинити двері й вікна, щоб уникнути травмувань. Особливо небезпечні скляні двері.

 

ЯК РОЗПІЗНАТИ

Які симптоми цього дивного захворювання в дітей?

* малюк підводиться з ліжка вночі;

* ходить кімнатою вночі і при цьому в дитини розплющені очі;

* переставляє предмети;

* ви отримуєте безглузді відповіді, якщо намагаєтеся заговорити з дитиною;

* на ранок малюк нічого не пам’ятає.

 

ДО РЕЧІ

У жодному разі — не будити!

Серед медиків немає одностайної думки щодо причин сомнамбулізму. Дехто вважає проблему спадковою. Якщо батько або мати ходять уві сні, їхні діти в 60 відсотках випадків успадкують лунатизм. Інші бачать причини захворювання у психічних перевантаженнях.

Давно помічено, що Місяць також має вплив на активність хворих. Принаймні у багатьох випадках напади лунатизму стаються лише в періоди повного місяця. Науці невідомо, яким чином супутник Землі впливає на режим сну. Швидше за все, доступ місячного сяйва в кімнату значення не має, на сон радше діє зміна магнітного поля Землі.

Якщо батьки бачать, що їхня дитина ходить уночі, не треба панікувати. Адже з віком це зазвичай минає. Слід лише зачиняти двері й вікна, щоб дитина не вийшла з дому і не заподіяла собі шкоди. Потрібно прибирати з її можливого шляху всі крихкі та гострі предмети, якими можна поранитися. Прогулянки уві сні відбуваються у фазі глибокого сну, тому немає сенсу будити сновиду. Окрім того, різке пробудження може налякати та викликати шок. Якщо дитина встає, потрібно її тихенько розвернути в напрямку ліжка. Як правило, лунатики слухняно йдуть за «поводирем». У разі, коли сомнамбулізм не минає сам по собі, варто порадитися з лікарями та ретельно дотримуватися їхніх рекомендацій.

 

ПОРАДИ ФАХІВЦЯ

Юрій Погорецький нагадує, що такі трави, як меліса, валеріана і лаванда стабілізують ритм сну. Приготуйте дитині заспокійливий напій: змішайте по чайній ложці кожної рослини у великій чашці й залийте 500 мл окропу. Дайте 10 хвилин настоятися, процідіть. За годину до сну напоїть малюка чаєм. І подбайте, щоб перед сном дитина сходила в туалет і не вставала вночі.

Заспокійливі запахи також сприяють нормальному сну. Зокрема хміль перешкоджає виникненню снів, які викликають лунатизм. Набийте невелику наволочку або мішечок шишками хмелю і покладіть його дитині під подушку так, щоб з нього йшов заспокійливий запах. Змінювати вміст мішечка потрібно кожні три тижні.

Можна використовувати ароматичні олії герані, ромашки, меліси, сандалового дерева. Слід або розбризкати по 5—8 крапель цих олій у дитячій кімнаті, або використовувати аромалампу.

 

ПРОФІЛАКТИКА

Запобігти виникненню лунатизму часто допомагають прості заходи:

* завжди завершуйте день розмовою з дитиною, обговорюючи найважливіші події минулого дня;

* похваліть її за те, що вам особливо сподобалося в її поведінці;

* якщо ви сварилися вдень, обговоріть усе спокійно, наголошуючи, що нічого страшного не сталося;

* перед сном заспівайте своїй доні чи сину пісеньку, прочитайте казку, ніжно погладьте по голові й побажайте доброї ночі.