«Пусся» на волі

«Пусся» на волі

У справі «Пуссі райот», яка викликала великий резонанс у світі, з’явилися зрушення: вчора Московський міський суд замінив покарання одній з учасниць скандального панк–гурту. Замість двох років ув’язнення, які їй належало відбути у колонії загального режиму згідно з вироком Хамовнічеського райсуду Москви, Катерина Самуцевич отримала два роки умовно. З–під варти її звільнили просто в залі суду. При цьому для інших двох учасниць хуліганського «молебню» в храмі Христа Спасителя, Марії Альохіної та Надії Толоконникової, покарання залишилося незмінним. Хоча всі три учасниці на засіданні запевнили, що своїми закликами до Богородиці «прогнати Путіна» з амвону собору не хотіли образити почуття віруючих. «Це був протест проти зрощення церковних і політичних еліт, — пояснила Альохіна. — Ще раз повторюю: ми сидимо за політичні переконання. І трохи дивно, що ніхто нас не чує...»

І нести незручно, і покинути шкода

І нести незручно, і покинути шкода

Серйозна фінансова криза в єврозоні спонукає до пошуків нових, інколи суперечливих шляхів порятунку єдиної європейської валюти. Одним із таких шляхів є ідея створення окремого бюджету єврозони, що допоможе щороку додатково залучати до 20 млрд. євро. Це питання лідери ЄС обговорюватимуть на саміті, який відбудеться наступного тижня в Брюсселі.

Ніщо не вічне, навіть довгобуди

Ніщо не вічне, навіть довгобуди

Барселона цього року відзначає 130–ту річницю заснування свого найвідомішого символу — собору Святого Сімейства (Саграда Фамілія). Дітище знаменитого архітектора Антоніо Гауді вважається одним із найбільших довгобудів сучасності, адже його будівництво не завершено й досі. Хоча барселонці цьому тільки раді: по–перше, репутація «вічно недобудованого» храму приваблює до міста мільйони іноземних туристів. А по–друге, у столиці Каталонії поширене повір’я, що Барселона існуватиме доти, доки триватиме будівництво собору. Втім, вічним цей процес усе одно не буде, що й підтвердив новий головний архітектор Жорді Фаулі й Оллер, якого призначили на цю посаду позавчора.

Вони знайшли точку G

Вони знайшли точку G

Нобелівський тиждень триває: учора в Стокгольмі було оголошено імена лауреатів у галузі хімії. Цього року «Нобеля» в цій галузі здобули двоє американських професорів: 69–річний Роберт Дж. Лефковіц та 57–річний Браян К. Кобілка. Нобелівську премію їм присуджено «за вивчення спарених із G–протеїнами рецепторів». За фахом обоє лауреатів — медики, але предметом їхніх наукових досліджень стали хімічні процеси в живих організмах. Рецептори, пов’язані з білками G, Лефковіц із Кобілкою разом досліджували ще у 80–х роках минулого століття, і станом на сьогодн їхні відкриття вже допомогли створити багато поширених ліків. У заяві Нобелівського комітету наголошується, що створені завдяки відкриттям лауреатів медпрепарати вирізняються меншою кількістю побічних ефектів.

НОВИНИ ПЛЮС

НОВИНИ ПЛЮС

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Всі статті рубрики