Гарбуз на столі загруз

10.10.2012
Гарбуз на столі загруз

Цей величний і водночас трохи кумедний овоч — знахідка не лише для поетів. Гарбузи, а точніше їх сонячно–помаранчева м’якоть, — це продукт, який урізноманітнить буденний стіл. І не тільки звичною гарбузовою кашею.

 

Салат–бар

Найсмачніший гарбуз — запечений. Саме в такому вигляді, невеликими шматочками, його найкраще додавати у салати. Перш ніж відправити часточки на деко, їх треба трохи посолити, поперчити і щедро вимастити в олії — тоді вони не засохнуть у духовці. Олію найкраще використати нерафіновану. Ідеально — оливкову. Запікати треба при температурі 180—190 градусів близько півгодини. Для любителів гарбузів спечені шматочки, до речі, — прекрасний і корисний гарнір до яєчні або м’ясних відбивних чи котлет.

У салатах iз гарбузом прекрасно поєднуються свіжі помідори (пропорції — десь 1 до 1) і цибуля або часник (це вже — що ви більше любите). М’ясисті томати обов’язково треба різати товстими скибками, цибулю — півкільцями. У такій композиції не обійтися без пригоршні свіжої порізаної петрушки або базиліку (можна замінити набором сушених трав: сумішшю розмарину, тим’яну, чебрецю, базиліку й естрагону) і лимонного соку (можна замінити оцтом). Заправляють такий салат олією, якою змащували гарбузові шматочки, або домашнім йогуртом.

Солодкуватий печений гарбуз по–новому розкривається поряд з солоними огірками. У такому салаті помаранчевих шматочків має бути у 2–3 рази більше, ніж зелених (огірки нарізаємо кружальцями). Присмачуємо дрібно посіченою ріпчастою або зеленою цибулею, кропом, лимонним соком, заправляємо олією.

Ще один варіант — салат iз бринзою і салатним листям. Беремо сирого і печеного гарбуза по 100 г, пучок салатного листя, кримську чи звичайну ріпчасту цибулю, ріжемо. Приправляємо чорним меленим перцем, базиліком і сумішшю олії та лимонного соку. Зверху посипаємо підсмаженим кунжутним насінням або подрібненим волоським горіхом.

У меню сироїдів доречний салат зі свіжого гарбуза і яблука. Для його приготування потрібен шматок гарбуза вагою близько 200 г, середнього розміру яблуко, 6–8 волоських горіхів, лимонний сік та мед (або цукор). Овоч тремо на крупну тертку, фрукт ріжемо соломкою і швидко скроплюємо лимонним соком, щоб не потемнів. Змішуємо, додаємо мед і посипаємо горіхами.

Основна страва

Людям, які скептично ставляться до включення у раціон гарбузових страв, варто знати, що цей овоч дуже шанують, скажімо, італійці. Дуже поширена страва у країні–«чобітку» — паста з гарбузом. Якщо хочете спробувати, беріть по 400 г спагеті та яловичини чи курятини, 500 г м’якоті гарбуза, цибулину, зубчик часнику, 4–5 помідорів без шкірки, 0,5 склянки білого сухого вина, 100 г тертого твердого сиру (бажано пармезану), 2 столові ложки оливкової олії, 1 чайну — сушеного тим’яну. Цибулю, часник і помідори треба подрібнити. М’ясо і гарбуз порізати невеличкими кубиками. У сковорідці розігріти олію й обсмажити м’ясо. Викласти його на окрему тарілку, а в жирі, який залишився, обсмажити до прозорості часник iз цибулею, додати помідори і гарбуз, влити вино, посолити, поперчити. Якщо хочете — додайте трохи цукру. Присмачте тим’яном і тушкуйте 10–12 хвилин. Потім додайте у соус обсмажене м’ясо і готуйте його ще кілька хвилин (курятину зовсім недовго, яловичину — 5–7 хвилин).  Між цими стадіями приготування швиденько відваріть у трохи підсоленій воді спагеті, відцідіть і кладіть у соус. Коли подаватимете, притрусіть тертим сиром.

Оригінальна страва — філе птиці, запечене на «подушці» з гарбуза. Для його приготування знадобляться: 0,5 кг філе індички чи курки, 700 г продовгуватих пластинок чищеного гарбуза, 2 середні цибулини, по столовій ложці меду та лимонної кислоти, 4 — олії, 0,5 чайної — лимонної цедри, склянка бульйону. Філе натерти сіллю і перцем, обв’язати кулінарною ниткою і обсмажити в олії до золотистого кольору на сильному вогні. Цибулю порізати кільцями. У форму для запікання викласти овочі, а зверху — філе. Мед змішати з лимонним соком, олією та цедрою і цією сумішшю полити зверху м’ясо з овочами. Насамкінець ще можна притрусити меленою паприкою. Запікати при 180 градусах спочатку хвилин 20–25, потім влити бульйон і запікати ще приблизно стільки ж часу.

На десерт

Щоб спекти гарбузовий пиріг, потрібно спочатку приготувати пісочне тісто. Для цього знадобиться: 1,5 склянки борошна, 120 г вершкового масла, яєчний жовток, столова ложка цукру, дрібка солі. Просіяне борошно висипати гіркою, зробити заглибинку, викласти у неї кубики охолодженого масла, сіль, цукор та жовток і швидко замісити тісто. (Якщо воно погано вимішується, можна додати 1–2 столові ложки дуже холодної води). Формуємо з тіста кулю, загортаємо її у харчову плівку чи полотняну білу тканину і відправляємо в холодильник.

Тим часом готуємо начинку для пирога. Для цього потрібно: 600 г м’якоті гарбуза, три чвертi склянки цукру, 3 столові ложки крохмалю, 2 — сметани, 4 — вершків, 3 — лимонного соку, 3 яйця, 0,5 чайної ложки кориці, 1 — тертої лимонної цедри, 0,25 чайної ложки тертого мускатного горіха. Гарбуз чистимо, нарізаємо скибочками і запікаємо при температурі 200 градусів протягом 30 хвилин. Готову м’якоть відділяємо від шкірки і збиваємо у блендері. В охолоджене пюре додаємо цукор, крохмаль, сметану, корицю, мускатний горіх та вершки і ретельно перемішуємо. По одному вводимо усі яйця, ретельно все розмішуючи. Дістаємо тісто, тонко розкачуємо і викладаємо у змащену форму для запікання так, щоб утворилися бортики. Пласт колемо виделкою. Далі викладаємо на тісто гарбузову масу, розрівнюємо поверхню і випікаємо при температурі 200 градусів 45 хвилин. За бажанням, готовий пиріг притрушуємо цукровою пудрою.

Поступовий перехід

Гарбуз — дуже корисний овоч. Усіляких необхідних людському організму мікроелементів у ньому у прямому розумінні — ціла діжка. Якщо ви з якихось причин раніше не вживали страв з гарбуза, починайте призвичаюватися з тих, які наполовину складаються зі звичних. Наприклад, любите ви звичайні деруни. Тоді спробуйте приготувати картопляні млинці з гарбузом. Для рецепту потрібно: по 0,5 кг картоплі й гарбуза, цибулина, яйце, 0,5 склянки борошна, столова ложка крохмалю. Всі овочі треба натерти на крупній тертці і злегка відтиснути. Яйце збити, змішати з крохмалем та борошном і додати до овочів. Посолити тісто, поперчити (можна ще додати покришений крiп), ретельно перемішати і обсмажити оладки в розігрітій олії. Якщо не любите легкого хрусту овочів на зубах (але саме в такому вигляді у страві зберігається найбільше корисних речовин), відправте млинці у духовку чи мікрохвильову пічку. Подавайте млинці обов’язково зі сметаною.

Або пюре. Зазвичай ви їсте картопляне? А щоб урізноманітнити своє меню, зготуйте гарбузово–картопляне. Візьміть по 500 г обох складників. Щоб варити їх у підсоленій воді в одній каструлі, картоплю поріжте більшими шматками, гарбуз — меншими. Можна додати невелику цибулину. Коли відцідите, можна присмачити меленими перцем і мускатним горіхом. Традиційно заправляють гарбузово–картопляне пюре вершковим маслом.

Смачного!

 

ДОВІДКА «УМ»

Слово «гарбуз» запозичене з тюркських мов. У тюркську потрапило з перської, де буквально означало «віслячий огірок».

Гарбузи поділяють на їстівні та кормові. Сорти їстівних, зокрема, «Арабатський», «Грибовський зимовий 31», «Грибовський кущовий 189», «Миндальний 35», «Мозолеєвський 15», «Мармуровий», «Херсонський», «Український багатоплідний».

Кормові сорти: «Дніпропетровський кущовий», «Мліївський», «Багатоплідний», «Стофунтовий гарбуз».

 

КЛАСИКА

Гарбузовий крем–суп

Для цієї першої страви потрібно 1 кг основного інгредієнта. Щоб смак не був аж занадто гарбузовим — 300 г картоплі. У невеликій кількості трохи підсоленої води спочатку варимо гарбуз, через хвилин 20 додаємо картоплю і тримаємо на невеликому вогні, допоки овочі не розм’якнуть, — ще хвилин 20–25. Потім перекладаємо їх у чашку блендера, присмачуємо чорним меленим перцем, додаємо 150–200 г вершків, 50 г вершкового масла і жменю кропу (або 0, 5 чайної ложки меленого мускатного горіха), збиваємо. У тарілки з крем–супом кладемо смужки підсмаженого бекону, житні грінки або підсмажене гарбузове насіння.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>