Машка знайшлася

10.10.2012
Машка знайшлася

Світлана зі своєю помічницею Машкою. Фото з соціальних мереж.

Студентка–інвалід iз Москви тиждень шукала в українській «глибинці» свою собаку–помічницю. І диво сталося: голодна, але щаслива Машка повернулася до своєї господині! Добровільними помічниками Світлани Циганкової стали волонтери з Одеси, Миколаєва та Дніпропетровська.

Як розповіла сама Світлана, ось уже протягом десяти років вона приїжджає до Миколаєва провідати подругу, теж інваліда–візочника. Цьогоріч у дівчини з’явився новий чотирилапий друг — собака Машка. Цуценя студентка взяла з притулку для бездомних тварин. За десять місяців розумна собака навчилася самостійно везти візок господині, відкривати мордою двері, подавати дрібні речі, а також попереджати, якщо попереду з’являвся високий бордюр. Тому свою помічницю Світлана без вагань взяла в чергову подорож до Миколаєва.

— З Машкою ми благополучно добралися з Росії в Україну, а от коли поїхали назад — почалися проблеми, — розповідає Світлана Циганкова. — Водій автобуса «Миколаїв—Бориспіль» категорично не схотів транспортувати нас із Машкою. Хоча у мене на руках були всі документи на собаку (у тому числі міжнародний паспорт), а також намордник, повідок, підстилка й мій квиток на автобус.

Щоб розібратися з незговірливою пасажиркою, водій навіть викликав міліцію. Однак правоохоронці не угледіли нічого кримінального в діях Світлани. У результаті водій запропонував помістити собаку в багажне відділення. Циганковій довелося погодитися. Дорогою собака втекла, а господиня дізналася про це тільки через кілька годин. У підсумку квиток на літак студентки з Москви пропав, бо жінка–інвалід залишилася в Україні шукати свою улюбленицю і навіть чути не хотіла про те, щоб їхати додому без собаки. Але як знайти улюбленицю у чужій країні та ще й якщо пересуватися потрібно на візку? Тим більше, що про зниклу Машку було відомо тільки те, що пропала вона недалеко від села Криве Озеро.

Кілька днів жінка самостійно розклеювала оголошення про зникнення собаки, але все марно. Справа зрушилася з місця, коли історія набула розголосу в соціальних мережах в інтернеті. За шість днів пошуків дівчина отримала понад 300 дзвінків від небайдужих людей, які пропонували свою допомогу. Трохи пізніше до пошуків підключилися й волонтери з Одеси. Одесити роздавали листівки з фотографією собаки водіям маршруток напрямку «Одеса—Київ», дзвонили у Кривоозерську сільраду, а спеціальна пошукова група обійшла всі села в Миколаївській області!

Й диво сталося: голодна й брудна Машка знайшлася в селі Кумарі, що кілометрів за 15—20 від Кривих Озер. Розумна собака нікому не давалася в руки, але коли побачила свою хазяйку Світлану – миттю кинулася до неї й уже не відходила ні на крок!

— Інцидент стався з банальної причини: дівчина придбала квиток на автобус у касі, а не у водія, — розповів «УМ» директор автотранспортної компанії Фазіль Гаджієв. — У результаті той позбувся заробітку, ось і вирішив помститися пасажирці. Ми розберемося з цим випадком. Водія буде покарано фінансово.

Сама Світлана Циганкова говорить, що без допомоги українських друзів вона ніколи не знайшла б свою чотирилапу помічницю. Ще й зараз телефон дівчини розривається від дзвінків: тепер люди телефонують, щоб привітати щасливу господарку з поверненням пропажі.