Як «Свободу» «заборонили»

10.10.2012

«Суд вищої інстанції визнав законним висловлювання лідера Компартії Петра Симоненка про те, що партія «Свобода» є нацистською організацією» — це повідомлення нардепа–комуніста Євгена Царькова вчора розтиражували багато ЗМІ. У своєму блозі в мережі LiveJournal Царьков написав, що «судова тяганина почалася ще у 2009 році і тривала до недавнього часу, поки Вищий спецсуд із розгляду цивільних та кримінальних справ не поставив фінальну крапку у цій справі».

«Хоча варто відзначити, що перші два суди — у Шевченківському районному та апеляційному, — у часи «помаранчевого» режиму Ющенка КПУ програла. Однак касація увінчалася успіхом, що дуже важливо, оскільки рішення ВАСУ — це рішення останньої інстанції. В Україні його оскаржити неможливо… Матеріалів проти ВО «Свобода» у юристів Компартії було достатньо. Доказова база ледь вміщалася в товстенну папку на кілька сотень сторінок. Юристи змогли довести не тільки факт нацизму, а й фінансування ВО «Свобода» олігархами», — написав Царьков. — Фактичне визнання судом ВО «Свобода» нацистською організацією відкриває шлях до початку процедури заборони цієї сили. Але чи піде на це провладна партія, яка, як встановив той же суд, і фінансує ту ж таки «Свободу»?»

«УМ» звернулася по коментар до ВО «Свобода», і там повідомлення Царькова назвали «абсолютною маячнею та провокацією». За словами прес–секретаря партії Юрія Сиротюка, жодного позову КПУ до «Свободи» не існує в природі. Навпаки, є позов «Свободи» до лідера комуністів Петра Симоненка — про захист честі й гідності. Свого часу перший секретар КПУ заявляв, ніби олігарх Ігор Коломойський виділив сто тисяч на участь «Свободи» у виборах на Тернопільщині. Виклики в суди з цього приводу Симоненко вперто ігнорував, хоча його викликали навіть через газету «Голос України». «Шевченківський райсуд задовольнив наші вимоги, а Київський апеляційний — підтвердив це рішення: Симоненко має спростувати свою заяву, і це має бути надруковано на першій шпальті газети «Комуніст», — розповів «УМ» Юрій Сиротюк. — І от тепер Царьков повідомляє про якесь рішення вищого суду. Ми про нього нічого не знаємо. Зв’язувалися з юристом КПУ — навіть він не в курсі. Тож або такого рішення не існує, або Симоненко «порішав» це питання через Банкову, як це роблять його друзі–«регіонали». Зрештою, касаційний суд не може виходити за межі позовної заяви. Тож у найгіршому для нас випадку суд постановив, що Симоненко не має спростовувати свій наклеп. Якщо так — це означає порушення принципу відкритості і змагальності в судовому процесі, на який нашу сторону просто не запросили. І ми — коли з’ясуємо, що така постанова справді є, — будемо подавати подвійну касацію на колегію Верховного Суду або звертатися до Європейського суду з прав людини».

До речі, як каже Сиротюк, «Свобода» подала до Шевченківського суду новий позов до Симоненко — за слова про те, ніби «комуністи зупинили контрабанду «свободівців» на Західній митниці».