Київ мажоритарний

09.10.2012

Закінчення.

Початок — в «УМ» від 5 жовтня

Частина Оболонського району, округ 217

Від «Батьківщини» тут балотується Олександр Бригинець, відомий громадський активіст, письменник і продюсер, захисник старовини та голова Комісії Київради з питань культури і туризму. Причому з реальними шансами на перемогу. Головним конкурентом БЮТівця є самовисуванець Ігор Вільдман — бізнесмен і заступник міністра екології й природних ресурсів. При цьому від Партії регіонів офіційно балотується «громовідвід» — Юрій Годунов. У ніші Бригинця працюють політолог Вадим Карасьов (із партії «Єдиний центр»), «УДАРівець» Юрій Крикунов та відомий у минулому плавець Денис Силантьєв, який розгорнув на окрузі активну громадську діяльність і організував наймасовішу ранкову зарядку.

Пан Вільдман пробував «попсувати крові» Бригинцеві й подав у суд за «наклеп» у листівках, однак програв. Взагалі, навіть дані опитування «регіоналівської» газети «Сєгодня» показують, що на своєму окрузі Олександр Бригинець — чіткий фаворит.

Частини Оболонського
та Святошинського районів, округ 218

Саме цей округ дістався першому ворогові журналістів Олегу Калашникову, відомому побиттям журналістки СТБ Маргарити Ситник та організацією проплачених мітингів проти Юлії Тимошенко. Конкурент Калашникова від націонал–патріотичних сил — колишній «губернатор» Полтавської області, член УНП Валерій Асадчев. Офіційний висуванець «Об’єднаної опозиції» — колишній журналіст, а нині нардеп від «НУНС» Володимир Ар’єв. Водночас за мандат борються ще кілька серйозних претендентів — колишній «НУНСівець», бізнесмен Олександр Третьяков, який першим почав агітувати за себе не тільки на окрузі, а й на загальноукраїнських телеканалах та радіо (що не надто складно, з огляду на підконтрольність цих каналів компаньйонам Третьякова). Тут же балотується і один із колишніх спонсорів Кличка, мільйонер–забудовник Лев Парцхаладзе. За такої кількості претендентів важко передбачити, хто має найбільші шанси по­трапити до парламенту.

Частина Святошинського району, округ 219

На Святошині фаворит номер один — нинішній депутат від БЮТ Володимир Бондаренко. Він уже обирався тут у 1998–му та 2002 роках і постійно працював у цьому районі. Його основний конкурент — депутат Київради від «Громадського активу Києва», бізнесмен Олександр Пабат — навряд чи може розраховувати на успіх. Його «ГАК» на популістських гаслах примудрився двічі поспіль пройти в міську раду, але чітка прив’язка Пабата до мера Черновецького і його афер грає на пониження шансів відфотошопленого автогонщика.

Решта кандидатів — як самовисуванці, зокрема президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко, так і льотчик–випробовувач ДП «Антонов» Сергій Трошин, що йде від «Регіонів» — навряд чи зможуть набрати вагомий відсоток.

Подільський район, округ 220

«Батьківщина» віддала округ багаторазовому народному депутатові від Києва, рухівцю Олександру Чорноволенку. Партію регіонів у окрузі представляє Ольга Арканова–Чорна. Але вочевидь не вона є реальною креатурою влади. Можна припускати, що «регіонали» роблять ставку на колишнього мера Олександра Омельченка — він перебуває «на гачку» влади через аварію на Столичному шосе, в результаті якого загинула людина, і в парламенті долучився до більшості.

«УДАР» висунув маловідомого підприємця Івана Фіщенка. Спробує свої шанси на окрузі і поет–політолог Володимир Цибулько з гаслом «Злодії — за злодіїв, українці — за Цибулька».

Печерський, частини Солом’янського та Шевченківського районів, округ 221

«Батьківщина» закріпила за цим округом Леоніда Ємця — сина загиблого в автокатастрофі народного депутата Олександра Ємця. Ємець–молодший очолював осередок «Фронту змін» на Печерську.

«УДАР» заявляв тут екс–керівника районної адміністрації Анатолія Коваленка, але той відмовився на користь роботи в Київраді. Тож «кличківці» висунули громадського активіста Ярослава Діденка, який зараз активно допомагає мешканцям вирішувати комунальні проблеми.

Від «Собору» йде борець із будівельним свавіллям Олександр Гудима — депутат першого скликання ВР, як і Іван Макар. Тут же балотується ще один вуличний активіст — Віталій Черняховський, організатор мітингів та акцій проти стихійної торгівлі, гральних автоматів та реклами тютюну.

Таке розмаїття опозиційних претендентів на мандат грає на користь представниці вже неіснуючого «Блоку Черновецького» Алли Шлапак. Зараз вихованка «молодої команди» голосує в унісон із «прорегіональною» більшістю Київради. І, швидше за все, у парламенті діятиме так само. Причому «подарунки» колишня вчителька роздає виборцям ще з травня. Щоб пані Шлапак було зручніше використовувати адмінресурс, навіть межі округу визначили відповідно до її «зон впливу» — з островом–анклавом у межах сусіднього в/о.

Цим обурюється нардеп–«регіонал» Василь Горбаль, котрий балотується тут як самовисуванець. Банкір–бізнесмен Горбаль раніше «підгодовував» «рідний» Солом’янський округ, від якого вже проходив до Верховної Ради. Але «регіонали» віддали ту територію Максиму Луцькому, а Горбаля позбавили не лише округу та посади керівника столичного міськкому партії, а й великої частини бізнесу. Нинішні гарячкові спроби пана Василя зберегти свою приступність у парламенті вочевидь марні.

Ще з цікавих кандидатів тут — екс–нардеп, дніпропетровець Геннадій Балашов, який пропонує гасло «Україна без податків».

Частина Солом’янського району,
округ 222

Основні конкуренти на виборах тут — чинний нардеп від ПР, заступник ректора Національного авіаційного університету Максим Луцький та висуванець «Батьківщини», бізнесмен і депутат Київради (екс–«кличківець») Дмитро Андрієвський. За Луцьким журналісти уже багато разів фіксували «нечисті» методи ведення кампанії. Наліпки «за Луцького» клеїли на ліки від Червоного Хреста, потім у хід пішли продпайки, згодом працівникам і студентам НАУ почали «рекомендувати» брати відкріпні талони для голосування саме в окрузі Максима Георгійовича. Добре, що ЦВК таки унеможливила «виборчий туризм». Крім цього, зафіксовано кілька нападів на агітаційні намети Андрієвського особами кримінальної зовнішності — не виключено, що до цього теж причетний кум Дмитра Табачника Луцький. А ще проти Дмитра Андрієвського висунули «двійника», його однофамільця, який працює кухарем у кафе.

Може «відтягнути» голоси у Андрієвського телеведуча Рена Назарова, яку висунув «УДАР». Назарова піарить себе в окрузі вже досить давно. Вона — дружина Юрія Збітнєва, колишнього члена СДПУ(о) та технічного кандидата у президенти, який висувався проти Ющенка.

Шевченківський район, округ 223

Тут найбільшим ворогом та реальним кандидатом від влади опозиціонери називають голову ГО «Кияни передусім» Віктора Пилипишина. Ми неодноразово писали про діяння колишнього очільника Шевченківського району. Найпоказовіше з них — продаж чотирьох будинків, що є пам’ятками архітектури державного значення, садиби художника Мурашка, яку в результаті довели до ганебного стану. Прокуратура заявляла, що за часів керівництва Пилипишина було вкрадено 15 мільйонів гривень. Пан Віктор навіть побував у буцегарні та відтоді перебуває «на гачку» у влади — проти нього порушено кримінальну справу. Це не заважає колишньому партійцеві Литвина вести активну передвиборчу кампанію — «світитися» на білбордах, роздавати виборцям пайки, зокрема чай із цинічною назвою «Збережемо історичний Київ».

На противагу Пилипишину балотуються узгоджений із «Батьківщиною» «свободівець» Юрій Левченко, від «УДАРу» — Руслан Брицький, а також самовисуванець, борець із незаконними забудовами Ігор Луценко. Уже кілька місяців опозиціонери заявляють про потребу проведення соцопитування, аби залишити в гонці лише найбільш рейтингового. На жаль, поки що можемо прогнозувати: голоси опозиції розпорошаться, і це на руку Пилипишину.

До всього, на цьому ж окрузі виступають кандидатами двоє скандальних журналістів — телеведуча Наталія Розинська від радикальної партії Олега Ляшка та українофоб Олесь Бузина від «Руського блоку», який на плакатах малює парламент у прицілі танка. n

  • Навiщо Києву вулиця Табiрна,

    ...Я вийшов iз вулицi Пилипа Орлика, повернув на Михайла Грушевського, пересiк Богдана Хмельницького, спустився на Петра Сагайдачного... Сьогоднi в це важко повiрити, але чверть вiку тому про такi назви годi було й думати. Справдi, в перший рiк Незалежностi столиця України ввiйшла з вулицями Ленiна, Свердлова, Дзержинського, Жданова, Кiрова, Куйбишева, Орджонiкiдзе, Менжинського, Володарського, Косiора, Постишева, Мануїльського, площами Жовтневої революцiї, Ленiнського комсомолу, Брежнєва тощо. Та що там вулицi та площi, найпрестижнiшi центральнi райони столицi iменувалися Ленiнський, Радянський, Жовтневий, Московський, Ленiнградський, а в цих районах найошатнiшi вулицi носили iмена класикiв марксизму-ленiнiзму, росiйських революцiонерiв, агентiв ленiнської «Іскри» та мало не всiх членiв ленiнсько-сталiнського ЦК. >>

  • Розшукується дизайнер

    Будь-яку потрібну та корисну справу можна зіпсувати. Власне, для цього достатньо грати не за встановленими правилами, а за тими, що відповідають кон’юнктурі сьогоднішнього дня. Киянам обіцяли відкритий конкурс, на якому обиратимуть головного архітектора міста. >>

  • Митарства українського трамвая

    Кілька місяців тому на розширеному засіданні Ради директорів підприємств, установ та організацій міста Києва було підписано угоду про об’єднання зусиль київської міської влади та бізнесу щодо розвитку внутрішнього ринку задля сталого економічного розвитку міста. Свої підписи під документом поставили міський голова Києва Віталій Кличко, президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах та голова Ради директорів підприємств, установ та організацій Києва Олександр Осадчий. >>

  • Чи повернуть киянам Довженків кінотеатр?

    Із плином часу залишається все менше тих, хто пам’ятає про кінотеатр імені Олександра Довженка, який колись розташовувався на проспекті Перемоги, 24а. Цю не надто ошатну споруду було знесено кілька років тому, і на її місці має з’явитися сучасний кінокомплекс. >>

  • Київ без крил

    У митрополичих палатах у «Софії Київській» того дня збирали підписи під зверненням до Кличка і Порошенка передати під музей авіації будинок сім’ї Сікорських на Ярославовому Валу, 15-б і перейменувати аеропорт «Київ» (Жуляни) на честь Сікорського. Підписатись під одним зі звернень не виходило. Активісти обидві вимоги оформили в одному листі. >>

  • Де сидять художники?

    Київ усе більше переймає європейські традиції, наповнюючи вулиці креативними елементами вуличного дизайну — від паркових скульптур на Пейзажній алеї та лавочок у вигляді чашок на Прорізній до розмаїтих нетривіальних «пам’ятників» — Їжачку в тумані, закоханим ліхтарям, табуреткам. >>