11 друзів Путіна?

05.10.2012

Між Москвою та Вашингтоном знову спалахнув гучний шпигунський скандал. Позавчора бруклінський прокурор висунув звинувачення 11 особам, які, за даними ФБР, шпигували на Росію. Їх підозрюють у незаконному експорті технологій — зокрема, агенти нібито передавали російським спецслужбам мікропроцесори, мікроконтролери, чипи статичної операційної пам’яті та інше високотехнологічне устаткування, яке використовують військові (зокрема, в радарах і системах спостереження).

Учора правоохоронні органи США, які розслідують цю справу, повідомили подробиці. Як повідомляє РІА «Новості» з посиланням на прес–секретаря прокурора Брукліна Роберта Нардозу, трьом з імовірних шпигунів — Сергію Клінову, Юрію Савіну та Дмитрові Шегурову — вдалося вчасно втекти до Росії, де вони зараз і перебувають. Ще вісьмох підозрюваних, троє з яких працювали на ключових позиціях у компанії Arc Electronics (виробника електроніки для безпеки дорожнього руху), затримано у США.

За твердженням американських правоохоронців, зареєстровані в Москві компанія Apex System (ТОВ «Апекс»), яку представляли Клінов та Савін, і Arc Electronics, що діє в Х’юстоні, пов’язані з розвідувальними військовими відомствами та спецслужбами Росії. У матеріалах справи є посилання на висновок американських експертів, які припускають, що заарештовані причетні до встановлення на російських протикорабельних ракетах і винищувачах МіГ–35 чипів та мікропроцесорів, фактично ідентичних розробленим у США.

Прокуратура Брукліна також нібито має в своєму розпорядженні два складені в Росії документи, які доводять причетність підозрюваних у шпигунстві до російської влади.

У міністерстві закордонних справ Росії підтвердили факт порушення справи проти низки російських громадян, які перебувають на території США. Проте запевнили, що «ні про яке шпигунство, у тому числі на користь міноборони РФ, не йдеться». «Звинувачення щодо наших громадян, які передала нам американська сторона, мають кримінальний характер і не стосуються жодної розвідувальної діяльності», — запевнив заступник міністра закордонних справ Сергій Рябков.

Найближчим часом підозрювані у шпигунстві матимуть змогу зустрітися з російськими дипломатами. Нагадаємо, попередній шпигунський скандал, коли 2010 року у США виявили групу російських агентів, народив справжню зірку — Анну Чапман. Шпигунка, яку разом з іншими затриманими тоді розвідниками США видали Росії, у Москві прийняли як героїню, а президент Медведєв навіть нагородив її орденом. Тепер Анна — модель, телеведуча й актриса.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>