Многа букаф

05.10.2012
Многа букаф

У «Мистецькому арсеналі» стартував фестиваль для книголюбів — «Книжковий Арсенал». Фото з сайту life.pravda.com.ua.

У середу в музейному комплексі «Мистецький арсенал» відкрився ІІ «Книжковий Арсенал» — амбіційний книжковий ярмарок з акцентом на іноземних інтелектуалів, мистецтві створення книг і зв’язках літератури з іншими видами мистецтва. За задумом, «Книжковий Арсенал» — весняна акція, перший ярмарок проходив у травні минулого року, але Arsenale 2012 сплутала всі плани і змістила графіки, зате на підготовку було більше часу. «Я заздрю киянам, — сказав на прес–конференції з нагоди відкриття «Книжкового Арсеналу» російський письменник Леонід Юзефович. — Раніше в нас, у Петербурзі, всі виставки проходили у старому Манежі, тепер перемістилися в новий безликий виставковий центр і дуже від цього втратили. Ці високі склепіння Арсеналу, цей антураж справляє неймовірне враження». Дизайнерської привабливості ярмарку надають прилавки і полицi, зроблені зі старих ящиків — модна тема ресайклінгу, простір книгарень — зi столиками, плетеними серветками, старими стільцями, чергування видавничих стендів із дитячими зонами, презентаційними майданчиками. У день офіційного відкриття на «Книжковий Арсенал» прийшла вся світська публіка, яку директор комплексу Наталя Заболотна привчила «культурно тусуватися».

Найзірковішим гостем ІІ «Книжкового Арсеналу» є італійський письменник Алессандро Баррікко, автор романів «Шовк», «Море океан», «Замок гніву», «Сіті», «Без крові», «Така історія», а за сумісництвом популярний телеведучий культурологічних програм, музичний критик, засновник авторитетної літературної школи, режисер одного фільму і співавтор одного музичного альбому. Зірка інтелектуальної літератури, австрієць Йозеф Вінклер представить на КА свій роман «Вивезена», написаний на основі реальної історії української остарбайтерки. Доктор філософії з Франції Оскар Бреніф’є братиме участь у Дитячій програмі КА, він славиться тим, що проводить свої філософські семінари для дітей, вчителів, психічно хворих і ув’язнених.

Куратор української програми Ірина Славінська, назвала головною «родзинкою» проект «Обмін речовин», коли глядачі будуть присутні при розмові двох письменників: Юрій Андрухович говоритиме з Тарасом Прохаськом, Сергій Жадан з Іздриком, а Любко Дереш з Іреною Карпою, такий собі формат журналу Interview. Крім майстер–класів, презентацій, читань і «круглих столів», очікується і улюблений формат — літературно–музичні колаборації, об’єднані гарною назвою «Складносурядні»: уже прокатані по сценах рідної країни Андрухович із «Карбідо», Сергій Жадан із «Собаками в космосі» і дещо нове — візуально–музичний перформенс Олени Костюк, побудований на давніх українських піснях і текстах Тараса Прохаська. «Складносурядні» та концерти «Фестивалю Нової музики», який проходить в рамках КА в партнерстві з агенцією «УХО» — платні, а взагалі вхід на ярмарок безкоштовний.

Так, як ярмарок тішить око інтелектуальною літературою — нарешті і російський асортимент в Україні не обмежується стандартним набором Мінаєва, Донцової і Акуніна, так і музична програма рясніє непопсовими сучасними творами: чудова Мар’яна Садовська виконає в суботу програму Odessa Underground, італійський піаніст–віртуоз Лоренцо Мео в готелі Faіrmont в неділю виконуватиме твори сучасних естонських мінімалістів Яана Ряєтса та Ерккі–Свена Тюйра, в The Octandre Ensemble (Велика Британія/Франція) — ціла програма цікавої музики, а також академічний авангард, танцювальна поезія буто, твори для терменвоксу, мікротональна музика.

Розгулялися й художники: виставки і майстер–класи визнаних ілюстраторів, графік–кафе «Сковорода», виставка арт–буків українських художників у кураторському проекті «Книжковий обід» Алевтини Кахідзе та Катерини Свіргуненко. До речі, про справжні обіди теж подбали: в кулінарному кутку невпинно триватимуть розмови про їжу і реальні приготування, в тому числі й майстер–клас від Олексія Зіміна, головного редактора російського журналу «Афиша–еда».

 

ДО РЕЧІ

Перші призи знайшли своїх героїв. Учора нагородили переможців Мистецтвознавчого конкурсу, організованого Стедлі Арт Фундацією та видавництвом «Родовід», що проходив iз 1 червня до 5 вересня цього року. 24 учасники конкурсу писали дослідницькі статті, есеї чи інтерв’ю про когось iз сучасних українських художників. І перше місце виборов бакалавр філософського факультету ХНУ ім.Каразіна Борис Філоненко. Його стаття про Павла Макова здобула головний приз — музейну поїздку до Парижа, яку люб’язно надало посольство Франції в Україні. І друга стаття про Павла Макова завоювала приз — 2–ге місце і 5000 грн. для студентки НАОМА Оксани Нудної, їй же дісталася дизайнерська футболка Анастасії Іванової зі знаменитими пальмами Олега Тістола. «Бронзу» і 3000 грн. за текст «Олег Тістол. За фасадом стереотипів» отримала студентка мистецтвознавчого факультету Харківської державної академії дизайну та мистецтв Наталя Маценко. А Лілія Куделя і Валерія Полянскова отримали спеціальні призи від видавництва «Родовід».

У рамках КА французьке посольство в Україні вручатиме щорічну премію «Сковорода» за найкращі переклади французьких авторів українською мовою, а фамільна друкарня HUSS заснувала конкурс «Найкраща якість та оформлення книги», переможець якого зможе безкоштовно надрукувати книгу накладом 1 000 примiрників (А–4, до 320 стор. на папері 120–130 гр., друк 4+4, обкладинка 7БЦ) у Фамільній друкарні HUSS на папері MUNKEN виробництва концерну ARCTIC PAPER.

«Книжковий Арсенал» триває включно до неділі. Беріть дітей, друзів, великі гаманці — треба йти!