Закон про наклеп «заклепали»

03.10.2012
Закон про наклеп «заклепали»

Журналісти вивісили на балконі сесійної зали плакат із закликом скасувати закон про наклеп. Фото Рейтер.

У Партії регіонів перемогла «партія голубів» — учора парламентська більшість таки скасувала ухвалений у першому читанні закон про зміни до КК та КПК щодо посилення відповідальності за посягання на честь, гідність та ділову репутацію людини. Відповідну постанову підтримали 349 депутатів.

«За» проголосували 174 «регіонали», 56 депутатів із фракції «БЮТ–Батьківщина», 45 — із «НУНС», 23 депутати із КПУ, 20 — із Народної партії, 18 — із групи «Реформи заради майбутнього» та 13 позафракційних депутатів.

«Рішення прийнято. Давайте надалі таких рішень не приймати», — прокоментував голосування спікер Володимир Литвин.

Перед засіданням Ради з балкону ложі преси в сесійній залі журналісти вивісили плакат із закликом зупинити закон про криміналізацію наклепу.

Спрацювало: тепер законопроект вилучається з реєстру законів Верховної Ради, його вже не існує. Журналісти святкують перемогу, адже саме їхня активна позиція привернула увагу суспільства до відверто антидемократичного законопроекту Віталія Журавського, який «супроводжувала» адміністрація Президента.

Учора, на відміну від понеділка, під ВР було значно менше протестувальників із білими аркушами — далася взнаки непогода. Але, очевидно, натиск спрацював ще напередодні. Ведучий каналу ICTV Андрій Куликов назвав понеділковий виступ «екзаменом із журналістської солідарності», тепер можна казати, що медійники його склали, відстоявши своє право критикувати владу без ризику опинитися у в’язниці.

Очевидно, у Президента вирiшили, що негативний розголос навколо закону про наклеп зараз має бiльшу вагу, нiж наступнi вигоди вiд розправ iз невгодними журналiстами. Тож більшість у ВР отримала чіткий сигнал від Банкової — забезпечити голосування задля скасування закону про наклеп. Адже дружно проголосували навіть комуністи, які напередодні до останнього виступали проти. Рада видала вражаючий для останнього часу результат «за», при тому що далеко не всі депутати від опозиції взяли участь у голосуванні.

Єдиним, хто проголосував проти скасування постанови, був «регіонал» Василь Кисельов. Як і в понеділок, він пробивався крізь натовп журналістів під вигуки «ганьба».