Полювання на очки

03.10.2012

Після завершення останнього турніру з серії «Великого шолома» на кілька тижнів здалося, що великий теніс упав у сплячку. Наближення австралійського «Мейджора», який стартує 14 січня, змушує тенісистів перебиратися на Схід планети й заробляти рейтингові очки для більш зручного посіву на турнірі. До слова, організатори Відкритої першості Австралії вже заявили, що призовий фонд буде збільшено до 31,1 мільйона доларів США. Такий крок — реакція на протести тенісистів, які погрожували бойкотувати змагання через низький рівень фінансової винагороди для тих, хто припинив змагання на ранніх етапах.

На вісім перших номерів рейтингів ATP та WTA у листопаді чекають підсумкові турніри, квитки на які забронювали ще не всі представники тенісного авангарду. Перша позиція Вікторії Азаренко, яку вона посіла в жіночому рейтингу, виглядає доволі переконливою. Певно, тому, вигравши матч першого кола представницького турніру в Пекіні, білоруска заявила, що навіть «не готувалася до цього протистояння». Загалом до столиці Китаю з’їхалися чи не всі зірки сучасного тенісу, хіба що дозволили собі подовжити відпустку тріумфатори «Ю–Ес оупен» — Енді Мюррей та Серена Уїльямс. Саме очки пекінського турніру дозволять тенісистам визначитися з вузьким колом учасників підсумкових змагань.

Минулорічна переможниця жіночого неофіційного чемпіонату світу, як ще називають підсумковий турнір, — чешка Петра Квітова — програла в другому колі «Чайна оупен» маловідомій швейцарці Роміні Опранді — 7:5, 6:2. Натомість переможець чоловічого світового туру–2011 й перша ракетка світу Роджер Федерер після відкритої першості США заявив, що бере паузу. Відтак його переслідувач — Новак Джокович, котрий без проблем пройшов перше коло турніру в Пекіні, має хороші шанси повернутися на вершину.

Українець Олександр Долгополов, якого в другому раунді «одиночки» в Піднебесній чекає зустріч з австрійцем Юргеном Мельцером, здобув перемогу й у парному розряді. У стартовому поєдинку Сашко в дуеті з поляком Лукашем Куботом здолали німецько–італійську пару Майєр/Сеппі — 6:7, 6:3, 11–9.

А от друга ракетка України Сергій Стаховський не зміг пройти далі першого кола на турнірі АТР у Токіо, де програв кіпріоту Маркосу Багдатісу — 6:7, 5:7.

Григорій ХАТА