Із Харкова — в різних напрямах

03.10.2012
Із Харкова — в різних напрямах

«Залізничники» пробили насичену оборону «Губернії». Фото з сайту ВК «Локомотив».

Чемпіонат олімпійських чемпіонів

Відстрілявшись із різним ступенем успішності на груповому етапі євровідбору, вітчизняні майстри та майстрині волейбольної справи переключилися на клубне життя. Як і минулого сезону, головний донор нашої чоловічої збірної — харківський «Локомотив» — сконцентрувався на виступах у відкритій першості Росії. Після виграшу олімпійського «золота» вперше за 34 роки росіяни позиціонують свою першість як «чемпіонат олімпійських чемпіонів». Водночас гравці «Локомотива» також високо оцінюють змагання, називаючи їх одними з найсильніших у Європі та світі. У першості Росії заявлено 16 команд, дві з яких — іноземні: «Локо» та «Шахтар» із Солігорська (Бiлорусь). Усі учасники турніру поділені на дві групи — «червону» й «синю» — згідно з рейтингом, вирахуваним за підсумками попереднього чемпіонату.

Обидві іноземні команди потрапили в «червоний октет», куди посіяли також «Факел» із Нового Уренгоя, московське та краснодарське «Динамо», «Прикам’є» із Пермі, «Іскру» з Одинцово та «Губернію» з Нижнього Новгорода. У складі «Іскри» грає світовий рекордсмен з особистої результативності (58 очок) — канадський діагональний Гевін Шмітт. Свій клас він підтвердив уже в першому турі, оновивши «очковий» рекорд російської суперліги. У матчі проти «Факела» Гевін набрав 41 пункт.

Флагман українського волейболу свій другий сезон у Росії почав iз домашньої перемоги над «Губернією». У літнє міжсезоння «залізничники» серйозно підсилилися, запросивши до Харкова двох легіонерів — бельгійського зв’язуючого Франка Депестеля та російського догравальника Володимира Іванова. Окрім того, як зазначив перед стартом турніру головний тренер «Локо» Юрій Філіппов, у Харкові вдалося зберегти кістяк команди. Відтак свіжий струмінь новачків та досвід старожилів допоміг «залізничникам» видряпати перемогу на старті. А головний внесок у загальний успіх за підтримки бельгійського легіонера зробив зірковий старожил команди — Сергій Тютлін, який заробив 32 бали.

Загалом, у «Локомотиві» сподіваються, що в новому сезоні виступлять не гірше, ніж у попередньому, коли, дебютувавши в чемпіонаті Росії, посіли сьоме місце.

Почекаємо «Локомотив»

Паралельно з найсильнішою командою країни у тривалу змагальну подорож вирушили ще сім вітчизняних чоловічих клубів, щоправда, гратимуть вони в звичній для себе українській чоловічій суперлізі, борючись за три путівки до раунду плей–оф. Як і минулого разу, за підсумками «регулярки» визначиться тріо найсильніших, до якого навесні 2013 року приєднається «Локомотив», після чого й відбудеться розіграш нагород української першості.

По суті, регулярний чемпіонат має виокремити головного конкурента «залізничників», який знову спробує перервати їхню гегемонію на внутрішній арені. У минулому сезоні срібним призером ЧУ стала «Кримсода» з Красноперекопська, яка через непарну кількість учасників чемпіонату пропустила стартовий тур нової першості. Відтак лідерство у перегонах захопила «Юракадемія» — одна з трьох харківських волейбольних команд. Натомість ще один колектив iз Харкова, який є фарм–клубом українського флагмана, — «Локо–експрес» — невдало почав сезон, програвши на старті спарену дуель новачкам суперліги, сумському «Хімпрому». «Перед нами поставлено завдання — завоювати медалі. Можливо, завдання надто складне, але саме такі цілі мають бути, щоб команда в кожному матчі грала по максимуму», — сказав наставник сумчан Микола Пасажин.

І хоча «Хімпром» — новий колектив у суперлізі, виконавці в Сумах зібралися досвідчені. Частина волейболістів — представники розформованого черкаського «Імпексагро–спорт», інші — колишні гравці «Кримсоди», які за рівнем гри наразі не відповідають амбіціям кримського колективу. Як і торік, у фаворитах чемпіонату ходить команда з Лубен — «Фаворит», який також виграв два стартові поєдинки.

«Хімічна» лабораторія

На відміну від чоловічого турніру, де ім’я чемпіона з великою долею ймовірності можна назвати ще до фінального раунду змагань, у жіночій «еліті», особливо з огляду на попередні роки, боротьбу за «золото» ведуть принаймні дві команди.

Нагадаємо, в сезоні 2011/­2012 років більшість експертів віддавала перевагу волинському «Континіуму», але южненський «Хімік», зробивши фінішний спурт, вдруге поспіль здобув чемпіонський титул. У Южному й цього року не планують збавляти оберти. Більше того, хочуть зробити в Україні «золотий» дубль, а «на Європі» виступити краще, ніж минулого року. Для цього «хіміки» запросили на посаду головного тренера знаного Сергія Голотова, який раніше очолював черкаський «Круг», що зник зі спортивної карти. Похід за третім «золотом» «Хімік» розпочав iз легких перемог над дебютантом суперліги — «Регіною» з Рівного, яка, нагадаємо, підвищилася у класі завдяки перемозі у стикових матчах над одеською «Джинестрою».

На думку Голотова, головними конкурентками його підопічних будуть колективи з Луцька та Сіверськодонецька. Обидві команди переможно почали чемпіонат. Щоправда, якщо срібні призерки з «Континіуму–Волині» мали певні проблеми із запорізькою «Орбітою», то «Сіверськодончанка» під орудою нового наставника Дмитра Юрченка, який у міжсезоння змінив Володимира Бузаєва, розібралися з вінницьким «Кряжем» під «нуль».

А от переможець сезону 2009/2010 — тернопільська «Галичанка», яку очолює нинішній головний тренер національної збірної Андрій Романович, навряд чи зможе втрутитися у розподіл нагород. Як відзначив її очільник, через брак потужного спонсора другий сезон поспіль команду залишають провідні гравці. Відтак, схоже, в Тернополі знову готуватимуть підкріплення для фінансово потужніших колективів України.

 

ТАБЛО

Чоловіки. Відкритий чемпіонат Росії. «Червона» група. 1–й тур. «Локомотив» (Харків) — «Губернія» (НН, Росія) — 3:2.

Чемпіонат України. Суперліга. 1–й тур. «Фаворит» (Лубни) — ВНАУ (Вінниця) — 3:2, 3:0. «Юракадемія» (Харків) — «Буревісник» (Чернігів) — 3:0, 3:1. «Локо–експрес» (Харків) — «Хімпром» (Суми) — 2:3, 1:3.

* * *

Жінки. «Хімік» (Южний) — «Регіна» (Рівне) — 3:0, 3:0. «Галичанка» (Тернопіль) — «Керкінітіда» (Євпаторія) — 3:1, 1:3. «Сіверськодончанка» (Сіверськодонецьк) — «Кряж» (Вінниця) — 3:0, 3:0.«Континіум–Волинь» — «Орбіта» (Запоріжжя) — 3:1, 3:2.