НОВИНИ ПЛЮС

02.10.2012

Мовне питання

53,8% українців, опитаних фондом «Демініціативи» та Центром ім. Разумкова, виступають проти надання російській мові офіційного статусу. Про це свідчать результати опитування, що проводилося з 10 по 15 серпня серед 2 009 респондентів старше 18 років по всій Україні (теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%).

Респондентів запитали, чи підтримують вони надання російській мові офіційного статусу. 38,4% опитаних підтримують такий крок, 7,8% — вагалися з відповіддю.

Відповідаючи на запитання, чи підтримують українці імпічмент Президента, 47,3% висловилися проти цього. «За» — 34,1%, 18,6% — вагаються.

Стурбованість ПАРЄ

Президент ПАРЄ Жан–Клод Міньйон висловив занепокоєння у зв’язку з майбутніми парламентськими виборами в Україні. Про це він сказав учора в у Страсбурзі на прес–конференції напередодні пленарного засідання Парламентської Асамблеї Ради Європи.

«Ми, без будь–яких сумнівів, засудимо те, що заслуговує бути засудженим, у випадку, якщо щось буде йти не так гладко, як ми сподіваємося», — сказав президент ПАРЄ, уточнивши, що це «вже видно».

Порушення на Луганщині

ВО «Свобода» заявляє про порушення в ході формування дільничних виборчих комісій в окрузі №104 на Луганщині. Спершу в результаті жеребкування було затверджено, що «свободівці» представлені у ДВК. Коли настав останній день, визначений для формування комісій (29 вересня), жоден із членів партії Тягнибока не отримав запрошення на перше засідання комісій. Як стало відомо, в день жеребкування, на якому був присутній «свободівець» і засвідчив позитивний для партії результат щодо членства в ДВК, о 12–й годині ночі комісія вирішила провести «пережеребкування», за результатами якого «Свобода» вже не отримала місць у ДВК.

Ставлення НАТО

НАТО не зацікавлене у погіршенні відносин з Україною. Про це заявив помічник генсека Альянсу з питань нових викликів безпеці Габор Іклоді в інтерв’ю сайту ZN.UA.

На питання, чи може НАТО підтримати заходи щодо тиску на Президента Віктора Януковича, подібні до тих, які схвалив Сенат США в резолюції щодо України, Іклоді відповів: «НАТО не зацікавлене в розриві відносин з Україною, в тому, щоб робити якусь паузу. Наша організація щиро зацікавлена у розвитку відносин із нею. НАТО має потребу в Україні, а вашій країні необхідний Альянс».