Каблучки по ґратах гатять

02.10.2012
Каблучки по ґратах гатять

Юлія Тимошенко б’ється в зачинені двері.

Навіть ув’язнена, лідерка Об’єднаної опозиції Юлія Тимошенко знаходить способи підтримувати моральний дух своїх соратників і прихильників. Днями прес–служба «Батьківщини» оприлюднила перше після ув’язнення відеозвернення леді Ю до виборців, відзняте в центральній клінічній лікарні «Укрзалізниці» на мобільний телефон її захисником, народним депутатом Сергієм Власенком.

З огляду на екстремальні умови зйомки, «картинка» досить специфічна: Тимошенко (яка, незважаючи на хворобу й певну змарнілість, дуже добре виглядає) сидить на лікарняній кушетці й говорить, а в цей час її намагається затулити собою від камери охоронець. «Сьогодні кожна людина, по суті справи, живе в кримінальній країні, яку побудував Янукович, — наголошує Юлія Володимирівна. — Я відчуваю це на своїй власній долі, на своєму власному житті: що б не було написано в законах, те, що стосується прав людей, сьогодні для мафії Януковича не має ніякого значення. Для них має значення тільки збагачення, корупція і все інше, що вони для себе в Україні влаштували». За словами Тимошенко, на неї «чиниться не просто тиск психологічний і фізичний, а просто кожний день тут перетворюється на пекло абсолютно свідомо, навмисно. І це є план безпосередньо Януковича». І якщо народ не повстане проти цього режиму, то «таке нелюдське ставлення до людей» триватиме й надалі. «Або люди повстають і на цих виборах скидають це кримінальне угруповання, або потім так будуть ставитися до всіх, хто перебуває сьогодні в їх власності. Якщо ви зараз не зрозумієте, що в Україні править кримінал, мафія, потім ніщо не зможе вас захистити від того, що відбувається сьогодні в країні на чолі з Януковичем», — заявила ЮВТ.

Запису цього відеозвернення передував скандал. У п’ятницю в лікарню до Тимошенко прийшли відвідувачі — Арсеній Яценюк, Олександр Турчинов і Григорій Немиря. Проте їх до лідерки Об’єднаної опозиції не пустили — мовляв, часті візити шкодять здоров’ю ув’язненої. На знак протесту леді Ю лягла на підлогу під дверима своєї палати й лежала доти, доки її не поінформували про те, що прокурор Харківської області пообіцяв надати дозвіл на зустріч із соратниками.

П’ятниця взагалі виявилася «відеобенефісом» Тимошенко в інтернеті й навіть на телебаченні. Свій варіант «фільму» оприлюднила й Державна пенітенціарна служба, пояснивши в коментарі до нього, що Юлія Володимирівна, «порушуючи режим, громадський порядок, ігноруючи прохання медичних працівників про непорушення спокою у медичній установі... намагалася пошкодити двері у відділені лікарні своїми підборами». А також «влаштовувала провокації, погрожувала не давати нікому спокою, відмовлялася повернутися до своєї палати». На відео видно, як Тимошенко, спираючись на ходунки для хворих з ураженнями опорно–рухового апарату, гатить у зачинені двері високим каблуком своєї туфлі. Пенітенціарники запевняють, що відбувалося це вже після того, як соратники леді Ю, так і не зустрівшись із нею, залишили територію лікарні. «Про неправомірну поведінку засудженої, а також про незаконну поведінку її адвоката, який, зловживаючи своїм правом на недоторканність, провів відеозйомку телефоном, черговими співробітниками пенітенціарної служби складені відповідні рапорти», — йдеться у повідомленні прес–служби ДПтС.

Згодом ця сама прес–служба повідомила, що керівництво Качанівської колонії, в порядку винятку, дозволило екс–Прем’єру Юлії Тимошенко провести зустріч із Турчиновим, Яценюком і Немирею. Але «зважаючи на грубе порушення Тимошенко правил та режимного розпорядку ув’язненої особи» та «з урахуванням того, що засуджена давно вичерпала ліміт передбачених Кримінально–виконавчим кодексом короткострокових побачень», зустріч триватиме не більше, ніж півтори години.

При цьому в повідомленні зазначається, що «на підставі діючої нормативно–правової бази надання побачень із засудженими, які проходять курс лікування в ­стаціонарних умовах, на період лікування призупиняється». У прес–службі «Батьківщини» запевнили, що це «від­верта брехня» й повідомили, що соратники відві­дають ЮВТ сьогодні.

А у ДПтС вирішили ініціювати перед медиками питання щодо доцільності подальшого перебування екс–Прем’єра, яка так злісно порушує режим, у лікарні.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Начальником Качанівської виправної колонії №54, де відбуває покарання Юлія Тимошенко, призначено Ігоря Колпащикова. Як повідомляє УНІАН, досі він обіймав посаду заступника начальника Качанівської колонії. За даними прес–служби Управління ДПтС у Харківській області, колишній начальник виправного закладу Іван Первушкін звільнився за власним бажанням у середині вересня.