НОВИНИ ПЛЮС

28.09.2012

Справа про борг «ЄЕСУ»

Уряд України оскаржив рішення Господарського суду Києва про виплату Кабміном боргу корпорації «ЄЕСУ» перед міністерством оборони Росії — понад 3,1 млрд. грн. Як повідомила прес–служба Мін’юсту, «апеляційна скарга на дане судове рішення була подана 25 вересня в Київський апеляційний господарський суд Києва представником Кабінету Міністрів України».

Як відомо, 19 вересня Госпсуд Києва частково задовольнив позов Міноборони РФ щодо боргу «ЄЕСУ», зобов’язавши Україну виплатити російській стороні 3 млрд. 113 млн. 53 тис. 506 грн. Зазначений борг, як стверджує позивач, виник наприкінці 1990–х років, коли «ЄЕСУ» на чолі з Юлією Тимошенко не виконала гарантовану урядом України на чолі з Павлом Лазаренком угоду 1997 року про поставки корпорацією «ЄЕСУ» продукції для потреб російського оборонного відомства. Свого часу корпорацію «Єдині енергетичні системи України» очолювала Юлія Тимошенко. Представники уряду України тепер вказують на закінчення терміну позовної давності, а також заявляють, що жодних держгарантій із зобов’язань «ЄЕСУ» не було.

Соціологія

Україна перетворюється на дикунську державу, масово використовуючи фальшиві соціологічні дослідження. Про це на вчорашній прес–конференції у Києві заявила відомий соціолог Ірина Бекешкіна, зазначивши, що таких зловживань фальшивими соцдослідженнями немає у жодній країні світу.

«На кожній виборчій кампанії фальшивих рейтингів та інституцій з’являється все більше, і ця проблема поглиблюється. Раніше це робилося не так нахабно», — каже Бекешкіна, оцінюючи «соціологічну вакханалію» із поширенням фальшивих рейтингів від неіснуючих інститутів у центральних ЗМІ та на ТБ. «Скоро про нас будуть говорити: «Вони з України, де дуже багато диких мавп», — обурюється соціолог.

Медіа для мас

Журнал «Український тиждень» заявляє про його витискання з ринку шляхом блокування доступу до читачів, що пов’язано з критикою влади в тижневику. «Особливо це стало помітно після критичної публікації, приуроченої до Всесвітнього газетного форуму в Києві... У статті йшлося про проблеми монополізації ринку друкованих ЗМІ та пов’язані з цим маніпуляції, які спотворюють український медіа–ринок», — йдеться в заяві «УТ». Саме після цієї публікації керівництво аеропорту «Бориспіль» заборонило розповсюджувати «Український тиждень» та його англомовну версію. Крім того, відбулося блокування розповсюдження номера з цією статтею з боку медіа–холдингу UMHGroup, найбільшого гравця на українському ринку друкованих видань. Невідомі просто здійснили масовий викуп тиражу «УТ» у роздрібних мережах. «Ми розцінюємо ці дії як спробу влади змусити іноземного інвестора відмовитися від видання «Українського тижня», — зазначено в заяві колег.

Викриття

Журналістка програми «Гроші» (канал «1+1») занурилася в рух «Фемен» нібито як його прихильниця, зголосилася брати участь у протестах з оголеними грудьми і з’ясувала: замовити акцію за участю дівчат із «Фемен» можна за 40–100 тисяч гривень. За словами посередника, ціна варіюється залежно від низки факторів — «стрьому, облич, що будуть задіяні. Наприклад, з’їздили в Давос — ціну підняли. Чи треба везти з собою людей, які потім відписуватися будуть, чи там будуть ваші журналісти».

Мозковим центром «феменісток» усі вважають Ганну Гуцол, яка — єдина з дівчат — не світить голими грудьми на акціях. Однак, як стверджує програма, з першого дня заснування і до сьогодні жіночою організацією керує 35–річний чоловік. В Україні він контролює та муштрує новоприбулих активісток, а в Парижі домовляється перед відкриттям закордонного офісу «Фемен».

Самі «феменки» кажуть, що отримують лиш допомогу іноземних бізнесменів–філантропів.

Програма «Гроші» підрахувала, що квитки до Парижа на останню гучну акцію, готель, таксі та їжа коштували по 1 тисячі євро на кожну «феміністку». Ще по 1 тисячі євро дівчата заробляють за участь в акціях.