Чи бояться партійці привидів?

28.09.2012

Масовими порушеннями у формуванні та діяльності окружних і дільничних виборчих комісій нині в Україні не здивуєш нікого. Спостерігачі від громадських організацій «пачками» фіксують таке щодня. Схоже, що в нас перестали діяти не лише норми законодавства, а й споконвічні моральні норми. До виявлення «мертвих душ» у списках виборців ми, в принципі, теж звикли. Але тепер імена небіжчиків почали знаходити вже й у складі працівників дільничних виборчих комісій!

На своєрідний «рекорд» потягнув 166–й виборчий округ Тернопільщини з центром у місті Теребовля. Там померлого чоловіка зареєстрували членом виборчкомів аж від шести партій (треба сказати, що всі вони є, очевидно, «технічними», тобто такими, що просто заповнюють квоту на користь фаворитів). Член окружної комісії Оксана Стадник сама виявила у списках колег ім’я покійного брата і була цим просто шокована.

«Це обурило не тільки мене, адже покійного брата немає вже два з половиною роки. Я не знаю, що він їм зробив, щоб так топтатися по душі. Для мене це дуже гірко. Але як зараз дружині і його дітям?» — сказала жінка в ефірі місцевого телеканалу ІНТБ.

За її словами, там — у складі виборчих комісій — «мертвих двійників є море. Для чого це було зроблено? Для чого глумитися над пам’яттю тих людей?» Звернення з приводу цього випадку направили до Теребовлянської районної прокуратури.

 

НАШЕСТЯ ДВІЙНИКІВ

За інформацією Громадянської мережі «Опора» в Тернопільській області, великий відсоток «двійників» у комісіях (тобто людей, внесених до ДВК по кілька разів від різних партій) — одна з особливостей 166–го округу. Так, комп’ютер визначив аж 914 відхилень!

А рекордсменом щодо цього порушення став сусідній, 167–й, округ із центром у місті Чортків, де було виявлено 1 743 «двійники»!