«З ідейним проектом іти важче, ніж із популістським»

28.09.2012

Після зустрічей із виборцями у західних регіонах України очільник партії «Наша Україна» Віктор Ющенко завернув у центр — побував на Чернігівщині та на Черкащині. Учора в Черкасах він зустрівся з виборцями в залі обласної філармонії, провів прес–конференцію для місцевих ЗМІ і прямий ефір на телебаченні.

Однією з головних політичних проблем України колишній Президент називає слабку внутрішню національну єдність. Як стверджує Ющенко, політика повинна спрямовуватись на те, як об’єднати, консолідувати народ, а не ділити за так званою регіональною мовою.

Кожна європейська нація, каже Віктор Ющенко, має свою материнську мову. І в кожної нації, яка здобула незалежність, є свої національні герої. «Моє покоління вчили тому, що твій герой — Павлик Морозов, бо з нас хотіли зробити частину «общності», де «твой адрес — не дом и не улица, твой адрес — Советский Союз». У нас не може бути чужих героїв — ні чапаєвих, ні котовських, ні павликів морозових, бо в нас є мільйони людей, які поклали своє життя за те, щоб ми відзначали 24 серпня, — наголошує Віктор Андрійович. — А ви проїдьте Черкасами. Це ж пуповина України, а тут обвішалися червоними плакатами, бо хтось згадав, що «надо страну вернуть народу».

Тому, закликає очільник «НУ», ви­борці мають звертати увагу на програми партій, які йдуть до парламенту, «і якщо там ви бачите, як пропонується консолідувати народ, щоб населення стало нацією, спільнотою громадян, щоб були економічні, соціальні реформи, здоровий зовнішньополітичний курс, — то за це варто голосувати».

Відповідаючи на запитання журналістів, чому нині коло соратників біля керівника «Нашої України» інше, ніж кілька років тому, Віктор Ющенко пояснив. Як політичний лідер, він у 2002 році привів в українську політику 11 партій, які були у списку «НУ». Усі, хто «мав українське серце, українську ідеологію, були тоді з «Нашою Україною». «Я хочу вас запитати: кого зараз об’єднала так звана «об’єднана опозиція»? Хто утворив «об’єднану опозицію»? Гриценко? Який рейтинг у партії Гриценка? Нуль. Я думаю, у 20 областях він не має присутності, окрім плакатів. Те саме стосується Катеринчука, Тарасюка, Кириленка. Це не партії, це чотири політичні приймаки, яким треба пройти у політику», — різко відгукнувся Ющенко про своїх колишніх компаньйонів. «Об’єднайте з точки зору демократичного руху ці нулі, і це буде нуль, правда, трохи більший», — каже лідер «Нашої України». За його словами, «після поховання Комітету опору диктатурі зробили виборчий проект, щоб інкасувати голоси, які притягнув чи сформував КОД». «Такого роду проекти маніпулюють виборцями. Вони не вічні, але житимуть набагато простіше, ніж будь–який ідейний проект. Бо з ідейним проектом іти набагато важче, ніж із популістським», — заявляє Віктор Ющенко.

«Чого пішов Кириленко, Тарасюк, Катеринчук, Геращенко, Наливайченко? Ви десь чули, що їх не влаштовує ідейний вибір Президента Ющенка, політичний курс, яким керувався я? І не почуєте. Бо в моїй політичній силі треба боротися, а у другій політичній силі все можуть піднести на підносі, то ж ти будеш у списку, — ділиться роздумами Віктор Ющенко. — Якби докоряли, що мій світогляд помилковий, що те, як я вів країну, — помилка, що ми зрадили принципам і засадам — я б глибоко прийняв ці жести до уваги. А так є маленьке меркантильне, пихате і примітивне, у кожного своє»... «Вони не мене зрадили, вони себе зрадили», — підсумував Ющенко.