Зелень, прощай

26.09.2012

Коли ніяк не можу придумати, що хочу готувати, — відправляюсь шукати продукти, які мене надихнуть на черговий кулінарний «подвиг». Цього разу на що не дивилася — ніщо не пробуджувало мої гастрономічні фантазії: і лісові гриби нещодавно були, й улюблені баклажани щойно готувала... Аж раптом — по–весняному зелені кріп та петрушка і насичено фіолетовий базилік на риночку біля чепурної сільської жінки. Від запаху справжньої городньої зелені аж запаморочилася голова! Отже, готуватиму страви, смак яких підкреслять ці трави. Бо зовсім скоро, аж до наступної весни, саме таких ніде не знайдеш.

 

Салати прості, корисні і смачні

Один iз найпростіших осінніх салатів — з помідорів із петрушкою. Нарізаємо томати м’ясистих сортів: «сливки» — кружальцями, «волове серце» чи жовті — скибочками, цибулю — півкільцями. Присмачуємо — у яких любите пропорціях — сіллю і чорним меленим перцем, притрушуємо щедро петрушкою і заправляємо обов’язково оливковою олією. Потім їси цю простоту — не можеш відірватися.

Ще один дуже простий салат — з капустою, селерою і петрушкою. Для рецепту вам буде потрібно: капуста, селера (корінь), яблуко — по 100 г, цукор, сіль, чорний мелений перець — за смаком, соняшникова олія, оцет, біле столове вино або сік лимона — по столовій ложці, невеликий пучок петрушки. Спочатку треба нашаткувати соломкою капусту та яблуко, додати тертий свіжий або припущений корінь селери, подрібнену петрушку і швиденько заправити, щоб не встигло потемніти яблуко.

Буряковий салат з оселедцем і кропом — це різновид вінегрету. Для його приготування потрібно: філе оселедця, невелика ріпчаста цибулина, зварена в мундирі картоплина, варений буряк, 2 мариновані огірки, яблуко, пучок кропу, 3 столові ложки олії. Оселедець порізати тонкими скибочками. Цибулину очистити і дрібно порубати, очистити і нарізати кубиками картоплю. Буряк, мариновані огірки і м’якоть яблука також порізати кубиками. Скласти усе у салатницю, присмачити чорним меленим перцем, якщо треба, присолити і посипати подрібненим кропом, заправити олією. Подавати після того, як салат хвилин 20 постоїть під кришкою у холодильнику.

А салат iз буряка з салом і кропом не пробували? Це така собі альтернатива буряку з часником і майонезом. Для рецепту вам буде потрібно: сало — 50г, 2 варені буряки, цибулина, пучок кропу, столова ложка соку лимона, цукор, чорний перець (мелений), сіль — за смаком. Сало треба нарізати невеликими кубиками і підсмажити з дрібно порізаною цибулею. Буряк нарізати кубиками чи натерти на велику терку, кріп подрібнити. Усе змішати, скропити лимонним соком, за смаком додати цукор, сіль, перець.

Італійські мотиви

Помідори з моцарелою і базиліком — це італійські мотиви. Для приготування цього салату потрібно 3–4 томати сорту «сливки» або 7–8 «чері», 100 г моцарели, кілька гілочок базиліку, 50 г оливкової олії. Помідори ріжемо товстенькими кружальцями або на половинки; сир — кубиками, якщо маєте цільний шматок, або кружальцями, якщо у вас невеличкі кульки моцарели в розсолі. Базиліку спочатку краще покласти менше, щоб він не злякав вас своїм насиченим смаком і запахом. Якщо цю траву не дуже любите, замініть її на звичнішу петрушку. Стиглі солодкуваті помідори і м’який сир обов’язко потребують солі, бажано свіжезмеленого чорного перцю та якісної оливкової олії. (На останню не варто шкодувати гроші хоча б тому, що саме ця олія у малих дозах дуже корисна для здоров’я).

Ще один салат родом із Італії — із запеченим гарбузом, фетою та базиліком. Для його приготування потрібні: кубики гарбуза — 700 г, сир фета — 150 г, шпинат — 100 г, пучок базиліку, оливкова олія — 3 столові ложки, мелена зіра, кайенський перець — по пiвчайної ложки, 7–10 оливок без кісточок. Спочатку треба змастити кубики гарбуза у суміші оливкової олії, зіри та перцю і запекти їх у розігрітій до 200 градусів духовці (близько 30 хвилин). Коли гарбуз охолоне, шматочки треба акуратно викласти у салатницю, додати кубики фети, подрібнений шпинат і базилік. Заправити цей салат найкраще сумішшю подрібненої цибулі, олії (по 3 столові ложки) та червоного винного оцту (столова ложка) або лимонного соку (2 столові ложки).

Основна страва

Якщо хочете порадувати домашніх чи гостей новою стравою, готуйте гливи з яловичиною та кропом. Півкіло відрізаних від кореневищ грибів–пелюсток треба спочатку хвилин 10—15 проварити. (Якщо купили надто великі, розріжте їх повздовж). Коли охолонуть, ріжемо їх на широкі смужки й обсмажуємо. 300 г яловичини чистимо від плівок, нарізаємо невеликими шматочками, обсмажуємо і викладаємо у глибоку сковорідку, яку тримаємо на невеликому вогні. Туди відправляємо й гливи. Окремо пасеруємо півкільцями велику цибулину, потім додаємо 4 столові ложки пластинок кореня селери, ще через кілька хвилин — півкільцями солодку перчину. Викладаємо овочі до грибів з м’ясом, вливаємо 2 ополоника м’ясного бульйону чи просто окропу і тушкуємо під кришкою на малому вогні 15—20 хвилин. Насамкінець страву солимо, перчимо і щедро притрушуємо подрібненим кропом. Неперевершено смачно з відвареною гречкою, ядрицею або проділом.

Ще один рецепт — курятина у соєвому соусі з овочами та базиліком. Кожна досвідчена господиня знає, що курячі грудки перетворюються на смакоту, коли їх перед приготуванням промаринувати. Отже, змішайте 3 столові ложки світлого соєвого соусу (або одну — насиченішого темного), 2 столові ложки лимонного соку, продавлені через часникодавку 4 великі зубки часнику, півчайної ложки цукру (або одну столову — рідкого меду). Курячу грудку поріжте на середнього розміру кубики або смужки, трохи присоліть, присмачте чорним меленим перцем, перемішайте, залийте приготовленим маринадом, iще раз перемішайте і поставте у холодильник на 30—40 хвилин. Тим часом спасеруйте півкільцями велику цибулину, додайте великі шматки солодкої перчини і потушкуйте їх до готовності. Паралельно поставте варити рис для гарніру. Далі виймайте курятину, швидко її обсмажуйте на олії на сильному вогні. Після цього перекладайте до м’яса зготовані цибулю–перець, швиденько щедро притрушуйте подрібненими листками базиліку, легенько все перемішуйте і знімайте з вогню. Залишається лише викласти всю цю запашну смакоту на гарячий рис — і кликати всіх за стіл.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>