Коли не знав ще ні Дніпра, ні Довженка...

20.09.2012
Коли не знав ще ні Дніпра, ні Довженка...

Квіти для Вінграновського.

Первомайській загальноосвітній школі №17, що на Миколаївщині, присвоєно ім’я її випускника — видатного українського письменника–шістдесятника, кінорежисера, громадського діяча, лауреата Шевченківської премії Миколи Вінграновського. Сталося це після кількох років чиновницької тяганини, тож рішення Первомайської міськради можна тільки вітати. Надзвичайний і Повноважний посол України, поет Рауль Чілачава висловив подяку миколаївцям за цей жест вшанування відомого земляка. У своєму привітальному листі, надісланому на адресу школи, посол вказав, що роки спілкування і дружби з цим, без перебільшення, унікальним діячем культури, який уособлював кращі риси народу: відкритість, щирість, працьовитість, глибокий ліризм, закоханість у рідну історію, в пракорені свого народу — подарунок долі. То нехай його ім’я, увічнене в імені школи, стане символом духовного пробудження нашого народу, — додав посол.

У цій школі Микола Вінграновський вчився, коли, як потім писав, «не знав ще ні Дніпра, ні Довженка». Сьогодні у навчальному закладі вважають за честь носити ім’я цієї легендарної постаті. «Кому, як не Вінграновському, вдалося стати відкриттям Каннського кінофестивалю, зігравши роль Івана Орлюка у фільмі О. Довженка «Повість полум’яних літ». Про поетичний геній, відкритий Павлом Загребельним у тодішній «Літературній газеті» (нині «Літературна Україна») 7 квітня 1961 року, знає кожен школяр. Тому його ім’я — це і популяризація вершинних здобутків нашого мистецтва, — зазначила під час урочистостей директор школи Тетяна Плотникова. — З цією метою ми проводимо літературні вечори, кілька років тому на фасаді школи встановили меморіальну дошку поету, започаткували обласний конкурс читців, відкрили перший у районі шкільний музей історії, в якому зберігаються унікальні експонати, пов’язані з життям і творчістю земляка. А ще ми мріємо про те, щоби одна з вулиць міста була названа іменем нашого випускника».

Народний художник України, шевченківський лауреат, випускник цієї ж школи №17 Андрій Антонюк згадував роки дружби з поетом. Хоч у них і була різниця у віці, проте це не заважало їм разом займатися в шкільній самодіяльності, разом співати в церковному хорі, а роками пізніше, в період навчання митця в художньому училищі, зустрічатися зі всесоюзним улюбленцем на майданчиках Одеської кіностудії. «Я вдячний нашим із Миколою вчителям за ту ауру знань, яка збережена в цій школі, за ті знання, які ми отримали, — каже Андрій Антонюк. — І дай вам Бог, учителі та школярі, й надалі нести прапор свободи і гордості за свою школу. Тому з моменту присвоєння школі імені мого друга, пам’яті якого я присвятив чимало виставок як в Україні, так і за кордоном, ми починаємо нову віху в історії краю. І нехай вона буде освячена сяйвом душі талановитого богопільця!»

Голова Миколаївської організації НСПУ, лауреат Шевченківської премії Дмитро Кремінь згадував, що вперше познайомився з Миколою Вінграновським у 1974–му: тоді до Ужгорода, де жило немало геніальних, проте опальних митців, прибула плеяда шістдесятників. Довелося бути разом із земляком у складі делегації письменників, яка в 1989 році відкрила першу українську школу в Польщі, у місті Білий Бір. «Вінграновський увійшов у літературу, як метеор, — додав письменник. — Спочатку це було кіномистецтво, де він став великим майстром, потім рідкісна поезія, одночасно — активна громадська діяльність. Ним зачитувалися і перекладали, йому заздрили та захоплювалися, однак він навіки залишиться в числі кращих поетів ХХ століття. З огляду на це ми зробимо все можливе, щоб започаткувати Всеукраїнську літературну премію імені М. С. Вінграновського».

А ТИМ ЧАСОМ...

У Міністерстві освіти та науки України ще на початку лютого відбулося засідання оргкомітету з підготовки та відзначення минулорічного ювілею М. С. Вінграновського. Зокрема, пропонували провести урочистий вечір, виготовити поштову марку, встановити пам’ятник у Києві та пам’ятний знак у Первомайську, а також меморіальну дошку на прохідній кіностудії імені О. Довженка, де він працював, і на будинку, де мешкала його родина. Водночас рекомендовано провести Всеукраїнський конкурс читців поезії М. Вінграновського, надрукувати ювілейне видання повного зібрання творів, в тому числі, для розповсюдження серед шкіл Києва та Миколаєва. Втім поетове 76–рiччя у листопаді — не за горами, а з вищезгаданого так нічого і не зроблено...

Водночас у Києві все–таки вирішили встановити пам’ятний знак Миколі Вінграновському. Відповідне звернення Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка підтримала комісія з питань найменувань та пам’ятних знаків КМДА. Про це повідомив член цієї комісії Олександр Бригинець. «Київ здобуває справжнє українське обличчя. Я радий, що ім’я видатного письменника, режисера, актора буде увічнено в столиці», — зазначив пан Бригинець.

 

ДО РЕЧІ

Про свій рідний Первомайськ (а тоді ще Богопіль) письменник говорив, що змалечку пам’ятав лише степ: «скрізь, куди не глянь, степ, степ і степ». Але сьогодні не лише степ і стіни рідної школи пам’ятають Вінграновського. Як розповів «УМ» депутат Миколаївської облради, кандидат філологічних наук Тарас Кремінь, у Первомайську мешкає чимало друзів та родичів поета. Зокрема, не оминає жодних пам’ятних заходів брата рідна сестра Вінграновського Гелярія Степанівна. «Це вона вигодувала того знаменитого коня, на якому Микола Степанович, приїжджаючи з Києва додому, тижнями мандрував по степу, взявши з собою води, хліба, продуктів. Цей сюжет покладено в основу «Манюні» — дивовижної повісті Вінграновського для дітей, — каже Тарас Кремінь. — Також збереглася і батьківська хата на краю міста, але в неї зараз інший власник. Щоб купити нинішнім господарям інше помешкання, а в батьківській хаті зробити будинок–музей — у міста немає грошей. Також збережена хата і в сусідньому селі Кумарі, де мешкала родина Вінграновських у період окупації. Там малий Микола пішов у перший клас румунської школи (Миколаївщина входила до складу Трансністрії). Але й той будинок також належить іншим людям. Та ми не втрачаємо надії, що колись у Первомайську таки буде меморіальний музей Вінграновського»...