Розвинемося й без вас!

20.09.2012

Сполучені Штати Америки згортають діяльність у Росії USAID — Агентства з міжнародного розвитку, яке наразі є (тобто вже фактично було) найбільшим іноземним спонсором некомерційних та громадських організацій. Як зазначає газета «Коммєрсант», на їх підтримку USAID витрачало в Росії близько 100 мільйонів доларів на рік. І це при тому, що Росія — лише на 40–му місці за обсягом виділених цією організацією коштів у світі.

Вихід Агентства з російського «ринку» у Вашингтоні пояснили позицією Москви. «Нещодавно США дізналися від російського уряду про наміри покласти край діяльності USAID у Росії, — заявила офіційний представник Держдепартаменту Вікторія Нуланд. — Ми дуже пишаємося тим, чого досягло Агентство з міжнародного розвитку в РФ за останні два десятиріччя, і надалі працюватимемо з нашими партнерами та співробітниками над завершенням програм USAID або переданням повноважень. І попри те, що фізична присутність USAID у Росії добігла кінця, ми досі віддані завданню підтримки демократії, прав людини і розвитку здорового громадянського суспільства в Росії».

Демонстративний вихід USAID — це найбільший конфлікт між Заходом і Російською Федерацією в питаннях демократії і дотримання прав людини після завершення у 2007 році діяльності російських представництв Британської ради, яку Кремль звинуватив у несплаті податків і порушенні законодавства РФ.

У коментарі «Коммєрсанту» прес–секретар президента Росії Дмитро Пєсков запевнив, що жодних «спеціальних рішень» щодо вигнання USAID із теренів держави в Кремлі не ухвалювали. Просто «як і всі іноземні агенції, які фінансово підтримують некомерційні російські організації, американське Агентство мало підкорюватися правовим нормам РФ. І поки американці їм підкоряються, жодних рішень про припинення їхньої діяльності ми ухвалити, зрозуміло, не могли», — наголосив речник Путіна.

Згодом міністерство закордонних справ Росії у поширеній з цього приводу заяві пояснило причини видворення організації: мовляв, Агентство США з міжнародного розвитку «намагалося впливати на політичні процеси в РФ через розподілення грантів». «Характер роботи представників Агентства в нашій країні далеко не завжди відповідав заявленим цілям сприяння розвитку двосторонньої гуманітарної співпраці, — сказано в заяв МЗС. — Ідеться про спроби впливати через розподілення грантів на політичні процеси, у тому числі вибори різного рівня, а також інститути громадянського суспільства». Особливу стурбованість Кремля викликала допомога американців недержавним організаціям на Північному Кавказі.

За словами офіційного представника російського зовнішньополітичного відомства Олександра Лукашевича, Москва дала USAID термін до 1 жовтня — до цього часу організація має закрити всі свої офіси в Росії. «Російське громадянське суспільство стало цілком зрілим і не потребує зовнішнього керівництва», — наголошується в заяві МЗС.

Раніше діяльність USAID неодноразово критикувала правляча «Єдина Росія», а після масових мітингів опозиції перед парламентськими виборами в грудні минулого року ця критика стала особливо дошкульною. Для обмеження дій організацій, спонсорованих Агентством з міжнародного розвитку, Держдума РФ ухвалила закон, згідно з яким некомерційні організації, що отримують кошти від іноземних держав та міжнародних організацій, наділено статусом «іноземних агентів» з цілою низкою обмежень у діяльності. Втім і цього російській владі, схоже, видалося замало.

Правозахисники назвали закриття USAID у Росії «тривожним сигналом». До слова, крім проектів, пов’язаних із правозахисною діяльністю і спостереженням за виборчим процесом, Агентство фінансувало в РФ низку програм із боротьби з ВІЛ/СНІД та туберкульозом, охорони материнства й дитинства, допомоги інвалідам, екологічної діяльності тощо.

ДОВІДКА «УМ»

Федеральне Агентство США з міжнародного розвитку (United States Agency for International Development) було засноване 3 листопада 1961 р. адміністрацією президента Джона Кеннеді. Головними завданнями діяльності USAID є підтримка гуманітарних і соціальних проектів у країнах, що розвиваються, — в галузях сільського господарства, освіти, охорони здоров’я та навколишнього середовища, а також просування демократії і захист прав людини в усьому світі. На даний момент у світі діє 87 місій USAID. У Росії Агентство працює з 1992 року.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>