В’язні та їхні кати

20.09.2012
В’язні та їхні кати

Затишна камера у Глданській тюрмі.

У Грузії, де 1 жовтня відбудуться парламентські вибори, спалахнув гучний скандал. У Глданській тюрмі — найбільшій у країні — викрито факти знущання з в’язнів, які жахають своєю жорстокістю. І цього разу владі не вдасться звинуватити опозицію в провокації, як у тих випадках, коли для цього справді були підстави. Адже відеозаписи з кадрами цих тортур першим виклало на своєму сайті міністерство внутрішніх справ. Хоча, як підозрюють експерти, швидше за все, МВС просто вдалося випередити «злив» інформації, яка мала з’явитися у пресі вже перед самим днем голосування, аби у влади не було часу на виправдання, пояснення і вжиття відповідних заходів щодо винуватців.

Реформа пенітенціарної системи — одна з головних у реформаторському портфелі команди президента Саакашвілі. Викорінивши корупцію в раніше наскрізь корумпованих правоохоронних органах, влада взялася за тюрми, де «злодії в законі» раніше також сиділи, як у п’ятизіркових готелях. Тобто за гроші мали все — і «трикімнатні» камери, й елітну їжу, випивку та куриво, навіть наркотиків та повій було вдосталь. За останні роки ситуація нібито змінилася: на зміну старим в’язницям радянського зразка прийшли повністю нові — як будівлі, так і система. Принаймні так здавалося досі.

Проте у вівторок грузинське суспільство підірвало від­зняте прихованою камерою відео з Глданської тюрми №8, яка досі вважалася зразково–показовою — принаймні саме її показували журналістам як зразок переходу пенітенціарної системи на нові, «цивілізовані» рейки. І справді, зовні все виглядало більш ніж пристойно: чисті й охайні камери з яскравою постільною білизною і туалетом «за дверима» (а не «а ля параша»), смачна й здорова їжа в їдальні, тренажери, бібліотека, комп’ютеризоване приміщення для зустрічей із відвідувачами... Але кадри, оприлюднені спершу на сайті МВС, а згодом і опозиційними телеканалами «Маестро» та «ТВ–9», свідчать: у цьому «готелі» ув’язнених били і ґвалтували — гумовими кийками та навіть віником. Відео, на якому в екзекуції беруть участь близько 20 охоронців, відзняв колишній співробітник виправного закладу №8 Володимир Бедукадзе, який втік у Бельгію. У розмові з «ТВ–9» він стверджує, що ув’язнених регулярно катували за прямим наказом міністра внутрішніх справ Бачо Ахалаї. І міністр виконання покарань Хатуна Калмахелідзе про це знала.

33–річна Хатуна — випускниця університету ім. Джорджа Вашингтона у США, яку Саакашвілі запросив у свою команду в рамках залучення прогресивних молодих грузинів, що навчалися за кордоном і були готові впроваджувати західні стандарти на оновленій батьківщині. Після появи сенсаційного відео пані міністр заявила про звільнення з посади голови Департаменту з виконання покарань Давида Чакуа. А вчора (на думку оглядачів, уже запізно) і сама подала у відставку, заявивши: «Під час перебування на посаді я зробила все для того, щоб права людини було захищено і система виконання покарань максимально відповідала європейським стандартам. Але, як видно, мої зусилля були недостатніми, і факти порушення прав ув’язнених мали місце. Я дуже про це шкодую і хочу взяти на себе людську та, звісно, політичну відповідальність за це все».

Не виключено, що це лише перша відставка в уряді, пов’язана з «тюремним» скандалом. Після оприлюднення відеозаписів (причому лише «найлегших» із них — як зазначається на сайті МВС, є й іще гірші) у найбільших містах Грузії відбулися багатотисячні акції протесту. На вулиці Тбілісі, Батумі, Поті, Горі, Кутаїсі вийшли не лише прихильники опозиції, а й симпатики влади, яких украй обурила ця ситуація. Учасники мітингів вимагали відставки й кримінального переслідування міністрів внутрішніх справ та виконання покарань.

У ніч на середу ситуацію прокоментував президент Грузії Михаїл Саакашвілі, який у спеціальній заяві назвав тортури ув’язнених «обурливим актом, спрямованим проти достоїнства і прав людини». І пообіцяв, що всіх, «хто організував і здійснив, а також допустив», буде суворо покарано. Учора головний прокурор Грузії Муртаз Зоделава оголосив про затримання десяти осіб, підозрюваних у причетності до злочинів у Глданській тюрмі. Серед них — заступник керівника департаменту з виконання покарань Гага Мкурналідзе, директор Глданської тюрми Давид Хучуа, його заступник Віктор Качеїшвілі та ще низка керівних осіб виправного закладу.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>