Грибок–грибок, стрибай у кузовок!

19.09.2012
Грибок–грибок, стрибай у кузовок!

Цієї осені грибникам у лісі щастить. (Марії ТКАЧЕНКО.)

Для когось збирання грибів — процес прозаїчний, для мене — з присмаком спогадів iз дитинства. Пам’ятаю, ледве дочекавшись початку осені, ми, ще малі, з кошиками навперебій бігли до лісу. «Грибок–грибок, стрибай у кузовок!», «Дубок–дубок, дай грибок!», «Гайку–гайку, дай бабку!» — такі примовки були обов’язковими, коли ми шурхотіли пожовклим осіннім листям, низенько нагиналися, щоб акуратно зрізати боровичок (якщо ходили у дубовому лісі), бабку чи сироїжку (якщо в березовому), краснючок (якщо в осиковому).
Старші люди казали, що треба йти до лісу з чистим серцем і добрими помислами, тоді й гриби знаходитимуться, і відпочинеш на природі. «Щасливому — гриби збирати, а прикрому — в лісі блукати», — примов­ляли старожили з села Барашi на Житомирщині.

Осінній сніданок із грибами

Така врожайна на гриби осінь, як нині, мені згадується смачними грибними сніданками з дитинства. Моя мама, збираючи нас, дітей, у школу, говорила, що сніданок має бути найголовнішою стравою дня: «Тоді легко вчитиметеся і легко долатимете осінні застуди». Млинці з потравкою — унікальний, поживний, дуже смачний осінній сніданок. Так думають, напевне, не лише на Житомирщині. Якщо ви не знаєте, що це за страва, давайте готувати її. Для потравки — густої грибної підливи з овочами — моя мама брала 400 г свіжих лісових грибів, вправно їх промивала і ставила варитися хвилин на 15. Знову ополіскувала, різала на шматочки (немаленькі) і складала в каструльку, а на пательні на вершковому маслі пасерувала дрібно порізану цибулину та морквину і також скидала в каструлю. Далі до золотистого кольору підсмажувала три столові ложки борошна, чекала, поки воно охолоне, розмішувала його зі склянкою того ж грибного бульйону, розтирала, щоб не було грудочок, і також виливала у каструлю. Додавала туди ще півлітра бульйону чи води, лавровий листочок, чорний перець, солила за смаком і ставила варитися на повільному вогні півгодини. А потім додавала спеції. Ми любили в потравці свіжий кріп або подрібнене пір’я зеленої цибулі. Потравку мама у моєму дитинстві готувала в печі, тому страва мала особливий смак і консистенцію. Я багато разів готувала цю страву на газовій плиті — також дуже смачно.

Млинці до потравки для мене смачніші з печі (може, це тільки для мене, бо я їх їла в дитинстві). Але рум’яними і пухкими вони вдаються і на плиті. Спробуйте. Візьміть 30 г дріжджів (або чайну без верха ложечку сухих), розведіть їх у теплому молоці, додайте півлітрову баночку просіяного борошна, дрібку солі і яйце. Вимішайте тісто (воно має бути консистенції густої сметани). А потім на соняшниковій олії смажте пухкі млинці на всю пательню. І не чекайте, поки вони охолонуть. Швиденько наливайте в тарілку потравку, ламайте млинці, вмочайте їх у соус і насолоджуйтеся смаком лісу.

До речі, коли ми, вже дорослі, зі своїми родинами збиралися за батьківським столом навколо потравки з млинцями, мама казала: «Їжте, діти, і вмочайте. За горілку вибачайте!» Та про спиртне ніхто й не думав. Коли просто перед тобою парує гірка золотистих млинців і розноситься аромат потравки з лісових грибів — забуваєш про все на світі!

Їж борщ iз грибами і тримай язик за зубами!

А на обід був борщ! Знову з грибочками, з чорносливом і з м’ясом. Смак такого борщу складно описати словами. Тож — швидше готувати, щоб скуштувати. Потрібно 200 г свіжих грибів (краще лісових, але можна взяти й печериці), великий червоний буряк чи два дрібніші, 4 картоплини, четвертинка середньої капустини, морквина, цибулина, корінець петрушки, 2 столові ложки соняшникової олії, 8 чорносливин, столова ложка борошна, 4 помідори або 2 ложки томатної пасти, сіль за смаком, перець­ чорний мелений, лавровий листок.

Гриби треба помити, відварити (15 хвилин) і відкинути на друшляк. Бульйон процідити, гриби порізати соломкою. Буряк також нашаткувати соломкою, додати стакан грибного бульйону, томатну пасту (чи порізані помідори) і тушкувати до напівготовності. Нашатковані моркву, петрушку і цибулю обсмажити на олії i змішати з пасерованим борошном. У киплячий бульйон покласти нарізані капусту, картоплю і довести до кипіння. Додати промитий чорнослив, тушкований буряк, пасероване коріння, цибулю, лавровий листок, перець, сіль і варити до готовності. Коли подаватимете борщ до столу, не забудьте ще посипати дрібно нарізаною зеленню і заправити сметаною.

Для душевної компанії

Картопляний пиріг із грибами — це повноцінна вечеря чи смачні посиденьки з друзями практично у будь–який час дня. Досить і невеличкого шматочка цієї страви, щоб з’явилося відчуття ситості. Щоправда, поєднання грибів, картоплі, смаженої моркви таке вдале, що на шматочку зупинитися вдасться небагатьом.

Щоб приготувати цю смакоту, на 1,5 кг картоплі потрібно 3 яйця, 2,5 столові ложки крохмалю, чайна ложка солі, зелень і перець. Картоплю почистити, порізати на маленькі брусочки товщиною приблизно 0,5 см і занурити в киплячу воду на 3 хвилини. Витягти її шумівкою і охолодити. Додати збиті з крохмалем яйця. Посолити, поперчити і присипати зеленню.

Начинку готуємо з 300 г свіжих грибів, 3 цибулин, 3 морквин і 4 ложок соняшникової олії. Гриби, як завжди, слід помити, порізати невеличкими пластинами і проварити хвилин 5, зцідити воду. Цибулю порізати півкільцями, моркву натерти на крупній тертці. У сковорідці розігріти олію, покласти цибулю, спасерувати і додати гриби. Обсмажувати до готовності грибів. На вершковому маслі обсмажити моркву. Деко застелити фольгою, фольгу змастити вершковим маслом. Викласти шар картоплі, шар грибів, шар картоплі, шар моркви з цибулею, закрити все картоплею. Зверху покласти кілька шматочків вершкового масла, закрити форму фольгою і відправити в духовку на годину. Готовий пиріг відразу, гарячим, посипати тертим сиром і подрібненою петрушкою.

Дуже популярною нині стала грибна мачинка. Це щось на зразок заморського жульєну. Але наша страва — значно більших розмірів. Не для індивідуального споживання, а для компанії. На 0,5 кг грибів (білі, підберезники, підосичники) потрібно 3 цибулини, 2 столові ложки олії чи вершкового масла, 2 зубчики часнику, склянка домашньої сметани, зелень кропу або петрушки, сіль, перець, лавровий лист. Гриби зварити, покришити. Одну цибулину порізати кубиками і тушкувати на олії чи маслі. Дві цибулини порізати і смажити до золотистого забарвлення. Додати гриби і тушкувати 10 хвилин усе разом. Посолити, поперчити, додати лаврових листочків і подрібненого часнику. Наостанок треба влити сметану і вміст сковорідки лише довести до кипіння. Готову мачинку посипати зеленню — і подавати до столу.

 

НЕЗВИЧНО

Сирі печериці й авокадо

Якщо любите сирі печериці, готуйте вишуканий салат iз грибами, шпинатом та авокадо. Спочатку треба добре помити, почистити і тонко нарізати 100 г печериць. Далі миємо і ріжемо (чи рвемо руками) 200 г шпинату, потiм кубиками нарізаємо 200 г бринзи, навпіл — 4–5 помідорів черрі. Останнім чистимо авокадо і нарізаємо тонкими часточками, швидко скроплюємо їх лимонним соком, щоб не потемніли. Поєднуємо всі інгредієнти, додаємо трохи цукру (до чайної ложки), за бажанням присмачуємо свіжозмеленим чорним перцем і заправляємо оливковою олією.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>