НОВИНИ ПЛЮС

19.09.2012

Відкрилася 67–ма сесія Генасамблеї ООН

У Нью–Йорку вчора відкрилася 67–ма сесія Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй, на порядку денному якої стоїть 168 питань — від міжнародної безпеки, миротворчості та боротьби з тероризмом і наркотиками до повернення втрачених культурних цінностей. Головуватиме на нинішній сесії Генасамблеї колишній міністр закордонних справ Сербії Вук Єремич.

Із 25 по 29 вересня в рамках Генасамблеї відбудеться загальнополітична дискусія за участю глав держав та урядів, міністрів закордонних справ різних країн. Однією з головних тем сесії стане ситуація на Близькому Сході, в тому числі в Сирії, де вже півтора року тривають бої між силами уряду та опозиції. З початку конфлікту, за даними ООН, загинуло щонайменше 20 тисяч осіб. Також, імовірно, відбудуться дебати довкола поданої рік тому заявки на членство в ООН з боку Палестинської Автономії. Заплановано й проведення зустрічей «квартету» з близькосхідного врегулювання (Росія, Євросоюз, США та ООН) та міністерської «шістки» з ядерної проблеми Ірану (Росія, США, Китай, Франція, Велика Британія, Німеччина). Також на порядку денному — ситуація в Афганістані, питання зняття блокади Куби з боку США, ролі алмазів у розпалюванні конфліктів, ситуації в гарячих точках Африки — Сомалі, Судані, Малі тощо.

Акція «Окупуй Уолл–стріт» відзначила першу річницю

Прихильники протестного руху «Окупуй Уолл–стріт» позавчора відзначили річницю його існування закликом до однодумців «захопити» цей знаменитий фінансовий район і Нью–Йоркську фондову біржу, паралізувавши її діяльність. Проте поліцейські стягнули до місця проведення акції великі сили, і «окупанти» зазнали фіаско. Як повідомляє РІА «Новості», близько тисячі пікетників намагалися зібратися в Цукотті–парку — місці, де у вересні 2011 року вони вперше розбили свій наметовий табір (у листопаді поліція його ліквідувала). Учасники акції несли плакат із написом «Нічого не змінилося». Під час спроби «окупантів» таки захопити Нью–Йоркську біржу було заарештовано щонайменше 104 активісти.

Акція «Окупуй Уолл–Стріт» почалася в Нью–Йорку 17 вересня 2011 і згодом поширилася спершу на низку великих міст США, а потім і на інші країни. Учасники протесту вимагали збільшити податки на найбагатших, виступали проти безробіття і діяльності фінансових інститутів, називаючи її «фінансовим тероризмом».

Суд заборонив публікувати «напівголі» знімки дружини принца

Суд паризького передмістя Нантер учора задовольнив позов подружжя герцогів Кембриджських — британського принца Вільяма та його дружини Кетрін — із вимогою заборонити розповсюдження фотографій, на яких герцогиня Кембриджська зображена напівоголеною. Як повідомляє агенція «Франс пресс», суд наклав заборону на подальше розповсюдження (продаж, друк та розміщення в інтернеті) скандальних знімків. Нагадаємо, першими зроблені папараці з дальньої відстані знімки Кетрін Міддлтон топлес з’явилися у французькому журналі Closer та в ірландській газеті «Дейлі стар», редактора якої після цього скандалу відсторонили від роботи. Згодом півсотні фотографій із цієї серії опублікував у спеціальному випуску італійський щотижневий журнал Chi, який, як і Closer, належить до медіа–групи колишнього прем’єр–міністра Італії Сильвіо Берлусконі. Британська преса ці знімки не публікувала.

Антиісламська «кіноепопея» триває

Дев’ятеро людей загинули внаслідок ви­буху мікроавтобуса в Кабулі, здійсненого терористкою–смертницею через скандальний фільм «Невинність мусульман». Як повідомляє агенція «Рейтер» із посиланням на дані МВС Афганістану, відповідальність за вибух взяло на себе угруповання «Хезб–і–ісламі». У підірваному бусику їхали переважно іноземні громадяни, контрактні робітники, тож серед загиблих — восьмеро іноземців і один афганський перекладач. Вибух стався на шляху мікроавтобуса до кабульського міжнародного аеропорту.

В Афганістані досі залишаються заблокованими інтернет–ресурси YouTube, Gmail і Google, де можна було подивитися скандальний фільм. За даними міністерства зв’язку та інформаційних технологій Афганістану, це зроблено з метою запобігання масовим заворушенням. За словами чиновників, незабаром ці ресурси буде розблоковано. Доступ до відеопорталу YouTube заблокувала також влада Бангладеш.

А тим часом американські дипломати в Бейруті (Ліван) почали знищувати секретні документи на випадок штурму посольства США під час акцій протесту проти фільму «Невинність мусульман».

Військові Південного Судану обстріляли власний катер

Військові Південного Судану помилково обстріляли катер власних ВМС, який внаслідок цього затонув. Як повідомляє ІТАР–ТАКС, загинуло щонайменше 40 військовослужбовців, у тому числі капітан судна. Загалом на борту катера перебувало понад 170 військових. Станом на вчора 50 осіб вважалися зниклими безвісти.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>