А Кремль запевнив: навчання ідуть...

19.09.2012
А Кремль запевнив: навчання ідуть...

Учасники навчань «Кавказ–2012» на полігоні «Раєвський». (ІТАР–ТАКС.)

Росія почала військові навчання на Кавказі, які неабияк стурбували Грузію (де 1 жовтня відбудуться парламентські вибори). Як повідомляє Бі–Бі–Сі, навчання, у яких візьмуть участь понад 8 тисяч військових, більше 200 бойових машин, 100 артилерійських знарядь та десять бойових суден, триватимуть на величезній території Північного Кавказу з 17 по 22 вересня. На думку міністра закордонних справ Грузії Григола Вашадзе, ця масштабна навчальна кампанія — загроза не лише для Грузії, а й для стабільності та безпеки в усьому регіоні. «Ми всі маємо добре пам’ятати, який результат принесли навчання Росії 2008 року (перед початком серпневої війни й наступної окупації Російською Федерацією Південної Осетії та Абхазії. — Ред.) , які за своїми масштабами були значно меншими», — наголосив глава грузинського МЗС на прес–конференції з цього приводу.

Натомість Росія запевняє, що стратегічне командно–штабне навчання «Кавказ–2012» «проводиться в плановому порядку й не спрямоване проти інших держав».

При цьому заступник Вашадзе Ніно Каландадзе наголосила, що стурбованість Грузії пов’язана не лише із сумним досвідом серпневої війни з Росією 2008 року, а й із взаємовиключними оцінками російських високопосадовців щодо нинішніх навчань. Спершу росіяни заявляли, що в них не братимуть участі підрозділи, розташовані на території інших держав, зокрема база Гюмрі у Вірменії, проте зрештою військові з цієї бази виявилися задіяними у навчаннях, хоча й під іншою назвою. «Грузія не очікує нової агресії, але з огляду на те, що навчання «Кавказ–2012» збіглися в часі з передвиборчим періодом, у нас виникають природні підозри. Це може бути певною підготовкою до втручання у внутрішньополітичний грузинський процес», — наголосила Каландадзе.

Водночас експерти вважають, що Росія має на меті передусім психологічний тиск на Грузію. І, мовляв, влада Грузії це добре розуміє, інакше президент Саакашвілі призначив би вибори не на початок, а принаймні на кінець жовтня.

Тим часом російська преса зазначає, що навчання «Кавказ–2012», які відбуваються під особистим наглядом президента РФ Володимира Путіна, не єдині. Як наголошує «Нєзавісімая газєта», 14 вересня у Підмосков’ї відбулися перші в історії СНД міжнародні оперативно–тактичні навчання сил швидкого реагування антинаркотичних відомств і органів внутрішніх справ держав — членів ОДКБ (Організації Договору про колективну безпеку) «Грім–2012». У Вірменії тим часом були організовані військові маневри «Взаємодія–2012» — теж за участю країн ОДКБ. І хоча формально всі ці заходи між собою не пов’язані, «НГ» припускає, що насправді вони переслідують принаймні одну спільну мету — гарантувати безпеку Олімпіади–2014, що відбудеться у Сочі. При цьому видання цікавиться, яким чином у Вірменію було перекинуто російський військово–десантний батальйон, якщо небо над Грузією закрите для прольоту російських військових літаків, та й через територію Азербайджану перелетіти до Вірменії вони не могли.

Стурбовані масштабними навчаннями російських військ просто під грузинським кордоном і в НАТО. А міністр оборони Естонії Урмас Рейнсалу взагалі назвав їх «другим етапом завоювання Грузії».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>