Робота: день через тринадцять

19.09.2012
Робота: день через тринадцять

«Регіонали» й так у ВР не «заморочувалися», а тепер вирішили працювати на основному місці роботи один день на тиждень. (Юрія САПОЖНІКОВА.)

Учора Верховна Рада таки ухвалила рішення, згідно з яким депутати до виборів працюватимуть «під куполом» лише один день на тиждень. «За» висловилися 264 «більшовики» (окрім комуністів). Опозиція була проти — адже це в неї забирають ефективну передвиборчу трибуну.

Таким чином, нинішнє скликання засідатиме перед камерами лише двічі — 2 і 16 жовтня.

Серед проголосованих учора законів були й суто передвиборчі, як–то «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2012 рік» щодо збільшення обсягу видатків на заробітну плату працівникам вугле­видобувних підприємств». «Регіонали» підкинули своїм виборцям–шахтарям додаткові 2,1 млрд. грн.

А найбільше шуму зчинило прийняття в першому читанні змін до Кримінального та Кримінально–процесуального кодексів «щодо посилення відповідальності за посягання на честь і гідність людини». Проект «регіонала» Віталія Журавського, за який проголосувало 244 його соратники, передбачає дуже суворі покарання за наклеп — «поширення завідомо неправдивих відомостей, що гань­блять честь і гідність іншої особи або підривають її репутацію». Тривалий час наше законодавство обходилося без такого відверто тоталітарного рудименту, а тепер пропонується карати «наклепників» — залежно від ступеню провини — штрафами в розмірі від 500 до 5000 (!) неоподаткованих мінімумів доходів громадян, «виправними роботами на строк до одного року», «обмеженням або позбавлення волі від 3 до 5 років».

Віце–спікер Микола Томенко заявив, що ці зміни спрямовані проти журналістів. «Ситуація сумна: показуємо, які цінності ми сповідуємо. У 2001 році Верховна Рада під тиском експертів і журналістів вилучила з кримінального законодавства такі архаїчні поняття, як наклеп та образа, і щороку знаходиться людина, яка в силу особистих обставин намагається повернути їх до Кримінального кодексу. Якщо ця норма з’явиться, я думаю, третину журналістів пересаджають», — попередив БЮТівець.