«Влада дає 200 грн. — бо знає, що візьмуть»

19.09.2012

Учора лідер «Союзу патріотичних сил«Наша Україна» Віктор Ющенко у рамках передвиборчого туру побував на Волині. На зустрічах із виборцями він окреслив основні виклики, що стоять сьогодні перед Україною. А спілкування з волинськими журналістами почав із відповіді на запитання про відмінність своєї партії від інших.

За словами попереднього Президента, «Наша Україна» пропонує «не обличчя, не бренди, а стратегію й програму для країни». «Ми хочемо, щоб у Верховній Раді був блок патріотичних сил, аби не допускати антинаціональних ініціатив. Якщо отримаємо в парламенті 40—50 місць, у нас буде реальний механізм блокування неконституційних рішень, а в ситуативному союзі з іншими патріотично налаштовними силами — зможемо й ініціювати прийняття важливих для України рішень, — каже Ющенко. — Сподіваюся, що із тих 30 відсотків українців, які ще не визначилися, за кого голосувати, знайдеться кілька мільйонів, які підтримають національні сили. Якщо цього не станеться, то з 1 листопада політичне українське поле залишиться без них. Тоді й надалі триватиме протистояння двох провідних лівоцентристських партій, за якими стоять мільярди гривень».

У баченні Віктора Ющенка Партія регіонів і «так звана об’єднана опозиція» — дві політичні сили, які завжди кликатимуть на війну. «Рівень їхньої дискусії просто вражає: влада обзиває опозицію злодіями, опозиція владу — бандитами, які крадуть і грабують країну. Але в жодної з цих двох сил немає плану, як облаштувати в майбутньому Україну. Натомість у демократичній країні дискусія на 90 відсотків точилася б довкола саме цього визначального питання: що можеш і пропонуєш ти, окрім як критикувати супротивника? — зазначає лідер «НУ». Мені цікавіші стратегія і програма розвитку країни. Я можу запропонувати те, чого не може запропонувати ніхто інший».

Ющенко визнає, що українці сьогодні вже не вірять ні правим, ні лівим, і продають свої голоси — хто за дармові парасольки, як виборці Луганщини, хто за 200 гривень, як багато волинян на мажоритарних округах. На запитання«УМ», як нам подолати цю велику українську зневіру, Віктор Андрійович сказав: «Треба просто усвідомити, що Україна починається з тебе. Якщо говорити про підкуп виборців, який став уже нормою, то влада справді достойна того народу, який її обирає. Пропонують — тому що знають, що візьмуть. Литовцям, полякам, чехам ніколи не запропонували б продавати свої голоси ні за гречку, ні за 200 гривень. Це рівень свідомості нації. І цього телеграмою з Києва не виправиш. Треба прищеплювати українцям почуття національної вартості».

«Лікувати нашу розрізненість можна тільки через політику національного становлення й відродження, — каже В.Ю. — Довкола нас справді багато темноти. Що робити? Кожен — запали свою свічку. І хай це зроблять 46 мільйонів».