Вибiр на користь Європи

19.09.2012
Вибiр на користь Європи

Арсеній Яценюк у Ялті презентував план «Батьківщини» із приєднання до Європейського Союзу.

Україна повинна стати частиною Великої Європи, переконані в об’єднаній опозиції «Батьківщина». Тому головне завдання нової Верховної Ради і демократичної більшості — подолати кризу, створену у відносинах з Євросоюзом нинішньою владою.

Європейська інтеграція України під великим питанням, і про це вже не перший місяць говорять на Заході та всередині країни. Причини поступового, але очевидного погіршення відносин між Україною і Євросоюзом очевидні: кримінальне та політичне переслідування лідерів опозиції, погіршення свободи слова, монополізація влади. Але якщо раніше Європа займала, швидше, вичікувальну позицію, то тепер дипломатії настав кінець, і Україні говорять відкрито: про перспективи членства в ЄС при нинішній ситуації в дер­жаві можна забути.

«Ми в ЄС не вважаємо нормальним те, що зараз відбувається в Україні. Ми не вважаємо нормальним те, що Юлія Тимошенко та Юрій Луценко перебувають у в’язниці через політичне переслідування, а представники Генпрокуратури їздять по всьому світові й без рішення суду намагаються довести, що вони винні. За таких умов Україна може навіть і не мріяти про членство в ЄС. Забудьте про підписання Угоди про Асоціацію з ЄС, про зону вільної торгівлі з ЄС, про безвізовий режим з ЄС», — заявив під час міжнародного форуму «Ялтинська європейська стратегія» віце–президент Європейської народної партії, депутат Європарламенту Маріо Давід.

У «Батьківщині» впевнені: головною перешкодою на шляху України до Європи є персонально глава держави Віктор Янукович. «Чинного українського Президента й уряд євроінтеграція цікавить тільки через слово «євро». Або «долари», — зіронізував у Ялті голова Ради об’єднаної опозиції Арсеній Яценюк.

За його словами, в країні повністю зруйнована система стримувань і противаг (англійською — checks and balances). «Влада фактично запровадили свою систему checks and balances — фінансових чеків та активів на балансі. В країні немає демократичних цінностей, абсолютно корумпована політична система. Головне завдання Президента Януковича сьогодні — втриматися у владі. Він хоче отримати більшість у парламенті, скасувати прямі президентські вибо­ри, щоб Президента обирали в парламенті. Він прагне вічно бути Президентом України», — наголосив політик.

Утім виправити ситуацію можливо, зазначають опозиціонери. Треба створити демократичну більшість у новій Верховній Раді, відновити баланс влади, забезпечити свободу слова, чесні вибори. «Головне — не просто змінити людей у владі: Президента Януковича й Партію регіонів. Нам необхідно змінити всю систему і створити сильні демократичні інститути. Це єдиний рецепт для реальних змін в Україні», — вважає голова Ради об’єднаної опозиції.

Тоді можливе відновлення стосунків України та ЄС і навіть членство нашої держави в Європейському Союзі. «Демократія стане нормою і способом життя країни, а не пустою декларацією. І тоді дуже швидко буде підписано угоду про політичну асоціацію та зону вільної торгівлі, а громадяни отримають можливість їздити в ЄС без віз. Наступним кроком може стати заявка на членство», — заявляють у «Батьківщині».

Утiм часу в нашої країни не так багато, попереджають на Заході. Визначальну роль у розвитку України зіграють майбутні парламентські вибори. «Ці вибори — не для політиків, ці вибори — для всієї країни та українців», — вважає Арсеній Яценюк.

Він нагадує, що для демократичних сил, які обов’язково мають отримати більшість у Верховній Раді, Європа — це не пустий звук. «Для нас Європа — це, в першу чергу, стандарти. Це справедливий суд, міліція, прокуратура. Це стандарти життя, медицини, освіти. Це те, що досягнув Європейський Союз і чого може досягнути Україна при підписанні Угоди про зону вільної торгівлі та політичну асоціацію з ЄС», — підкреслює Яценюк.

Саме тому одне з першочергових завдань нового парламенту в міжнародній політиці — Угода про асоціацію з Європейським союзом включно з зоною вільної торгівлі. І хоча в ОО «Батьківщина» усвідомлюють, що процес європейської інтеграції України непростий, опоненти влади впевнені: у нашої держави є все, щоб стати повноправним членом європейської родини. «Ми усвідомлюємо, що вже завтра стати членами ЄС складно. Але розуміємо, що можемо зробити Україну такою, яка відповідає європейським цінностям. Ми переконані, що Україна зобов’язана зробити чіткий вибір. Ми повинні стати частиною Великої Європи, і для цього у нас все є», — підсумував Арсеній Яценюк.