Боїтеся «гайдамаччини»?

19.09.2012
Боїтеся «гайдамаччини»?

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

«Раніше таких розпоряджень просто не оприлюднювали», — спокійно пояснює заступник голови парламентського Комітету з питань законодавчого забезпечення Володимир Олійник. Так депутат від Партії регіонів прокоментував для Радіо «Свобода» розпорядження уряду «Про інформаційно–роз’яснювальні заходи у сфері боротьби з тероризмом». З документа, що з’явився на сайті Кабінету Міністрів у понеділок, можна зрозуміти, що уряд передбачає хвилю терору від... співвітчизників. Боїться влада не так бородатих моджахедів і «дніпропетровських піротехніків», як політичних опонентів та громади. Адже не тільки «силовим» відомствам (СБУ, Міноборони, МВС), а й Національній раді з питань телебачення та радіомовлення доручено «своєчасне виявлення та припинення розповсюдження матеріалів із закликами до насильницької зміни, повалення конституційного ладу, захоплення державної влади...». Урядове розпорядження, не приховує пан Олійник, пов’язане з передвиборчою ситуацією, бо ж «частина політичних сил радикалізувалася»: «Окремі політики трошки божеволіють... Комусь хочеться більш радикально казати, що готовий і силовими методами діяти».

Першим на думку спадає «плакатний» Ляшко з вилами – чим не агітація до силового повалення влади? До слова, розміщення таких білбордів у столиці заборонив 13 вересня Окружний адмінсуд Києва. «Білборди з написами «Захистимо людей від мафії» тепер зникнуть. Партія регіонів фактично визнала, що вони є мафія. Їм не потрібні грошові стягнення і вибачення, — пояснює «УМ» очільник Радикальної партії Олег Ляшко. — Побачили білборд iз вилами — і вже бачать за моєю спиною мільйони людей, які стоять iз такими ж вилами. Вони просто злякалися, бо вони боягузи».

Якщо до передвиборчих бордів та роликів придивиться чиновник, озброєний методологією Рината Кузьміна, то під дію «антитерористичного» розпорядження можна підвести агітпродукцію багатьох опозиційних партій. Наприклад, слоган «Свободи» — «Рука не здригнеться змінити все на користь Україні». Праві такого розвитку подій не виключають. «Будь–яка розмова, в якій згадуватиметься Янукович, буде розглядатися як замах на повалення ладу, бо його режим не має популярності в суспільстві. Звісно, спробують притягнути за вуха і сказати, що програмна графа «Свободи» про імпічмент може бути потрактована як заклик до повалення влади», — говорить заступник голови ВО «Свобода» Андрій Мохник.

Хоч політичну рекламу «Ми їх зупинимо» навряд чи можна потрактувати як замах на повалення влади, в об’єднаній опозиції теж стурбовані появою «антитерористичного» розпорядження уряду. «Влада не має інтелектуальних шляхів для боротьби з опозицією — тільки репресії. Тому нарощує силовий апарат, збільшує спецнази, забезпечує їх технікою, грошима, видає подібні розпорядження», — відзначає бютівець Віталій Корж.

Ми рухаємося до поліцейської держави, констатують політичні оглядачі, уряд вишуковує нові шляхи нападу на опозицію. Політолог Володимир Бондаренко дивується появі такого документа: «Ця постанова — як «масло масляне», бо чинне законодавство і без того забороняє ксенофобські заклики, повалення державного ладу, розпалювання війни тощо. Навіщо Кабміну видавати ще і цей підзаконний акт? Думаю, що в такій інтерпретації постанова має політичний, перед­виборчий характер».