Кіно по–турецьки

19.09.2012

Через тиждень після візиту до України прем’єр–міністра Туреччини Реджепа Ердогана з турецьких теренів до нас завітав невеличкий культурний десант. Протягом п’яти днів у столичному кінотеатрі «Київ» показуватимуть п’ять різножанрових картин. І якщо із сучасною турецькою літературою у нас більш–менш обізнані (хто не знає нобелівського лауреата Орхана Памука?), то рівень турецького кіновиробництва ще досі асоціюється із екранізацією роману «Чалікушу», хіба що дехто чув про німецького режисера турецького походження Фатіха Акіна, який тріумфував на фестивалях у Берліні та Канні.

Фестивальна пропозиція нашумілими картинами не вирізняється (серед п’яти робіт лише одна була відзначена увагою міжнародного кінофоруму), проте вивчення анотацій до кожного фільму наводить на думку про добротно скомпоновану програму. Відкривається мініфест 19 вересня картиною 2011 року виробництва «Народ мого діда» (My Grandfather’s People, реж. Чаган Ірмак). Це соціально–політична драма, що за сюжетом віддалено нагадує хрестоматійну історію Павлика Морозова, де 10–річний хлопчик вступає в конфлікт із дідусем–емігрантом із Криту, щоб довести, хто з них «більш турок». Соціальні проблеми із гендерним присмаком стали лейтмотивом і в картині «Ніч мовчання» (Night of Silence, реж. Реіс Челік), що отримала цьогоріч на Берлінале «Кришталевого ведмедя» у змаганнях молодіжних фільмів. Підліткове журі, що судить цю програму, оцінило у першу чергу «блискучих акторів, які передали почуття двох людей, скутих сімейними традиціями, що не залишають їм простору для прийняття власних рішень» (в основі картини — перша шлюбна ніч 14–річної дівчини та значно старшого за неї нареченого, чий союз має зупинити давню ворожнечу родин).

Від авторського кіно до комерційного — на перегляді фільму «Порятунок. Кінцева зупинка» (Last Stop Kurtulus, реж. Юсуф Пірхасан), це турецький варіант американських «Подружок нареченої» із шістьма відомими актрисами у головних ролях. За голлівудським шаблоном знято й бойовик «Лабіринт» (Labyrinth, реж. Толга Орнек) — про боротьбу турецьких офіцерів спецслужб із терористами. Отож, фільмів у програмі — на будь–який смак.

Ціна квитка на кожен сеанс — 50 грн.