У Ялту — не лише до Путіна

14.09.2012
У Ялту — не лише до Путіна

Україна позаду Азії. Віктор Янукович зустрів турецького прем’єра Ердогана в Києві й повіз до Ялти. (Рейтер.)

Сьогодні в Лівадійському палаці відбудеться відкриття 9–ї щорічної зустрічі Ялтинської Європейської стратегії (YES), організованої Фондом Віктора Пінчука. Тема конференції — «Україна і світ: долаючи завтрашні виклики разом». Спеціальною гостею форуму стала доктор Кондоліза Райс — Держсекретар США (2005—2009), екс–радник президента Джорджа Буша з національної безпеки (2001—2005). Сьогодні Райс відкриє пленарну дискусію, присвячену майбутньому глобального порядку і безпеці, а також візьме участь у дискусії з комісаром ЄС iз питань розширення Штефаном Фюле, колишнім заступником генсека ООН Шаші Таруром та засновником i генеральним директором Лабораторії Касперського Євгеном Касперським. Модератором дискусії виступить постійний учасник YES, екс–президент Польщі Александр Кваснєвський.

А для невиїзного на Захід Президента Віктора Януковича «Пінчукова Ялта» — чи не єдиний шанс поспілкуватися з персонами, які мають вплив у європейській політиці, загалом просто продемонструвати, що задекларований ним «європейський вектор розвитку України» ще начебто актуальний.

На головну панель форуму Президент прибуде не сам, а в компанії з турецьким прем’єр–міністром Реджепом Тайїпом Ердоганом, котрий учора прибув до Києва з офіційним візитом.

У суботу заплановано енергетичну панель, яку проводитимуть Кондоліза Райс, віце–прем’єр–міністр Російської Федерації Аркадій Дворкович, міністр палива та енергетики України Юрій Бойко, регіональний керуючий директор компанії «Шелл» у Росії, Україні та Каспійському регіоні Маттіас Біксель. Учасники дискусії обговорять енергетичні виклики, що стоять перед Європою в епоху кризи; розвиток альтернативних джерел та енергетичну безпеку регіону; нові моделі розвитку енергетичної взаємодії та співпраці між країнами ЄС, Росією та Україною, а також вплив цих факторів на процеси трансформації Європи.

Крім Кондолізи Райс, ялтинський саміт відвідають інші колишні впливові посадовці зі США. Під час інтерактивної ланч–дискусії, присвяченої президентським виборам у Сполучених Штатах, виступатимуть екс–глава адміністрації президента США Вільям Дейлі й екс–спікер Палати представників Ньют Гінгріч. Дейлі, який рік тому очолював адміністрацію Барака Обами, і Гінгріч, який брав участь у праймеріз Республіканської партії в цьому році, обговорять майбутні вибори в США і представлять своє бачення майбутнього розвитку своєї країни після завершення президентських виборів. На обговорення також винесуть можливу архітектуру відносин США з Європою, Росією та Україною, а також бачення нової ролі США в глобальному світі.

Загалом на Форум запрошено близько 200 осіб — бізнес–лідери, політики, провідні експерти, представники мас–медіа. Основною темою 9–го Ялтинського саміту стануть ключові трансформації, які вже сьогодні формують глобальне майбутнє: це питання світової економіки, нового світового порядку і безпеки, а також можливі моделі розвитку капіталізму.

КОМЕНТАР

В Україні не шукають відповідей на глобальні виклики

«У мене таке враження, що цей саміт перестав бути інструментом пошуку якихось адекватних сценаріїв подолання глобальних викликів, — зауважує політолог, директор Європейського інституту інтеграції та розвитку Дмитро Видрін, який у попередні роки багато разів брав участь у зустрічах YES. —Раніше з’їжджалися експерти, відбувалися суперечки щодо різних сценаріїв. Із часом цей форум перетворився на ритуально–формальні збори, де почали представляти високі титули, а не цікаві експертні пропозиції. Ставлять питання, на які насправді не шукають відповідей. Зараз світ пропонує принципові речі. По–перше, це третя глобальна технологічна революція. Людство входить у період інтеграції друкованих видань до електронної книгарні — це вагоміше, ніж перехід від клинопису до книгодруку. Я не бачив жодного саміту в Україні з цього приводу. По–друге, це геополітична революція. Змінюються контури світу, і ніхто не знає, за якими законами будуть ці контури мінятися. Є версія, що неможливо побудувати демократичний світ за межами Римської імперії чи нову Римську імперію з точками впливу. Багато питань, на які не шукають відповідей в Україні».