Жіноча діаспора

13.09.2012
Жіноча діаспора

Михайло Ратушний (в центрі) разом із активістками молодіжної організації «Юність», які своє майбутнє пов’язують лише з Україною. (автора.)

Українська громада Вірменії — єдина на Кавказі, яка складається переважно з жінок. Свого часу вони поїхали до найменшої закавказької республіки услiд за чоловіками–вірменами або згідно з отриманою «радянською путівкою у життя». Піднімати промисловість Вірменії, відбудовувати країну після землетрусу у Спітаці приїжджало і багато українців–чоловіків. Проте після розпаду СРСР i Карабаської війни багато хто з них покинув нестабільний регіон. Але більшість українок лишилися. Бо батьківщина їхніх чоловіків стала батьківщиною і для їхніх дітей. Та в останні роки все змінилося: діти виросли і поїхали здобувати вищу освіту в Україну. Адже їхні матері добре навчили їх солов’їної мови. Назад повертаються одиниці. «У великій та багатій Україні перспектив значно більше, ніж у бідній Вірменії», — такі аргументи автору доводилося чути в Єревані неодноразово. Саме тому вірменська молодь шукає іноземне коріння у своєму генеалогічному дереві. Бабуся була українкою? Це дуже гарний привід поїхати навчатися, наприклад, до Львова, а згодом — знайти там роботу і одружитися. Тоді як українські бабусі та матері лишаються доживати віку у Вірменії.

Їх мало, але вони єдині

«Україна молода» вже розповідала про життя, здобутки та проблеми українців в Азербай­джані та Грузії. Останньою в програмі перебування делегації Української всесвітньої координаційної ради на Кавказі (до складу якої увійшов і журналіст «УМ»), значилася Вірменія. Вже перший день перебування у цій країні, яка має купу зовнішньополітичних, економічних та соціальних проблем, засвідчив, що згуртованість української громади Вірменії могла б слугувати за приклад співвітчизникам по інший бік гірських хребтів на північ та на схід.

По–перше, громадське об’єд­нання тут монолітне — Федерація українців Вірменії (заснована у 1995 році). Тому й немає конкуренції та сварок, як це відбувається між двома організаціями українців Азербайджану. Навіть більше: за централізованої структури федерації навіть найменші непорозуміння між членами громади не мають підґрунтя, як це буває в умовах розмаїття громадських об’єднань українців Грузії, кожне з яких має свого очільника.

По–друге, українська діаспора Вірменії найменша на Кавказі за чисельністю. За неофіційними даними, вона налічує понад 3 тис. осіб (тоді як у Грузії — близько 20 тис., а в Азербайджані майже 30 тис. українців). Але приблизно 70% українців Вірменії є членами федерації. Тоді як у сусідніх кавказьких державах до громадських організацій нашої діаспори у кращому випадку залучений лише кожен 20–й українець.

«У нас тут фактично жіноча діаспора», — жартівливо констатує одна з активних членів федерації Леся Іськів. Як і більшість українок Вірменії, вона приїхала сюди молодою — 27–річною, надовго залишивши рідні Броди, що на Львівщині.

«Членами Федерації українців Вірменії є майже 2,5 тис. осіб. Це переважно жінки, які свого часу одружилися з вірменами. Найбільше українців живе у Єревані, але регіональні відділення нашої організації є ще й у містах найкомпактнішого проживання співвітчизників — у містах Гюмрі, Ванадзор, Севан, Раздан та Іджеван, — зазначає незмінна очільниця федерації, колишня львів’янка Романія Явір. — Для нашої громади є дивними офіційні дані останнього перепису, згідно з якими, у Вірменії проживають лише 1600 етнічних українців. За нашими даними, наших співвітчизників удвічі більше. Де половину українців загубили? Невідомо».

Українським пам’ятникам і церквам — бути!

На думку пані Явір, сутність не в чисельності громади, а у її справах. І саме за справами українську громаду добре знають у моноетнічній Вірменії (98% її громадян належать до титульної нації). Це засвідчили вже перші зустрічі делегації УВКР iз представниками уряду та парламенту Вірменії, активність українців неабияк нахвалювали місцеві чиновники в місцях компактного проживання наших співвітчизників.

«Ми співпрацюємо з багатьма нацменшинами, але українська діаспора дуже активна, з її представниками зустрічаємося ледь не щодня», — засвідчив під час зустрічі з головою УВКР Михайлом Ратушним начальник управління з питань нацменшин та релігії уряду Вірменії Вартан Асцатурян.

Під час зустрічей в урядових та парламентських владних кабінетах пані Явір нагадувала чиновникам про наболілі для української громади питання. Так, Єреван є єдиною столицею на Кавказі, де досі немає пам’ятника Тарасу Шевченку.

«Два роки ми добивалися виділення місця під монумент, щойно дадуть «добро» на ділянку, як там виникає якесь кафе. І так кілька разів, — розповідає Романія Миколаївна. — Нарешті дали місце в одному з центральних парків столиці, де ми встановили пам’ятний знак. Але вирішили зводити там уже комплекс, який має стати найкращим у світі! Згідно з попереднiм проектом, це буде скульптурна група — Тарас Шевченко, Іван Франко, а між ними — Леся Українка. Але поки що все впирається в гроші — потрібно 150 тисяч доларів. Сподіваємося відкрити комплекс на 200–річчя Кобзаря у 2014 році».

Серед планів громади на перспективу — будівництво української православної церкви у Єревані. Українці вже створили невеличку релігійну громаду, статут якої затвердив Патріарх Філарет. Але отримати ділянку під будівництво майбутнього храму поки що не вдалося через бюрократичну тяганину у владних кабінетах та скептицизм Вірменської апостольської церкви.

Федерація українців Вірменії має свій друкований орган — щомісячний часопис «Дніпро — Славутич», який уже 15 років виходить українською та вірменською мовами. «Вірменською друкуємо часопис для того, щоб про те, що відбувається в Україні, знали наші чоловіки та діти, які вже є вірменами, — каже Романія Явір. — Нині уряд слабо фінансує видання, доводиться шукати гроші, щоб черговий номер вийшов. Часто самій доводиться бути і автором, і коректором, і верстальником, і кур’єром».

Гордість діаспори — чотири самодіяльні художні колективи. У Єревані функціонують український хор «Дніпро» та два дитячі ансамблі — «Дзвіночок» та «Малятко». У місті Ванадзор — ансамбль української пісні «Вербиченька».

В Україну їдьте, діти...

Під час семінару «Становище українців на Кавказі» та виступів аматорських колективів впадало в очі, що слов’янську зовнішність мають лише окремі діти та молоді люди. Утім чорняві хлопці та дівчата з яскраво вираженими кавказькими рисами обличчя, але вдягнені у вишиванки та віночки, практично без акценту декламували вірші Шевченка, співали пісні про «Галю», «Водограй» та про «Мамину сорочку».

Те, що багато дітей зі змішаних сімей вчать українську мову, є заслугою їхніх українських матерів. Це має і практичне пояснення, адже діти націлені отримати саме українську вищу освіту. П’ять місць для вступу на бюджет у наші ВНЗ, які виділяє Україна абітурієнтам з діаспори у рамках квот, звісно, не здатні задовольнити потреб усіх бажаючих. Тому більшість обирає для вступу філію Тернопільського національного економічного університету, відкриту в Єревані. Вже отримавши український диплом у Вірменії, більшість випускників націлена на пошуки роботи саме в Україні.

«Діти вступають до українських університетів і лишаються в Українi. Особливо багато наших дітей у Львові, практично всіх їх можна побачити під час служби у вірменській церкві міста Лева, — розповідає голова регіонального відділення федерації у Ванадзорі Людмила Балаян (у дівоцтві — Кожем’яченко). — Буває, що наші дівчата зі змішаних шлюбів одружуються з вірменами, але все одно цілими сім’ями виїжджають в Україну. Шукають там далеких родичів тощо. Бо у Вірменії бідність і перспектив для молоді немає».

Керівництво федерації вважає, що якщо лише спостерігати за цими процесами, через десять років українська діаспора «розчиниться» у вірменському суспільстві. Бо молодь виїж­джає, а люди похилого віку вмирають. Зворушує приклад, наведений Романією Явір: українці статечного віку з міста Севан, що розкинулося на березі однойменного озера, не хочуть помирати на мальовничій чужині, а бажають віддати Богу душу лише в Україні. Але не мають для цього грошей...

Щоб зупинити повзуче вимирання діаспори, при федерації створено організацію української молоді «Юність», яка нараховує півсотні вірмен з українським корінням. Утім молоді люди, налагоджуючи зв’язки з молодіжними організаціями в Україні, своє майбутнє переважно пов’язують саме з нашою державою.

«Практично кожен другий у нашій організації планує шукати роботу та створювати сім’ю саме в Україні», — зазначила у коментарі «УМ» голова молодіжки «Юність» Мері Тірацуян. У родині дівчини лише бабуся була українкою, уродженкою Запорізької області. А на запитання «УМ», чи, бува, не через відсутність перспектив у рідній Вірменії молодь надає перевагу Україні, Мері з почуттям національної гідності відповіла: «Ні! Ми обрали Україну, бо дуже любимо її культуру, традиції, мову».

Таким чином, українська діаспора Вірменії, виїжджаючи, фактично перетворюється на вірменську діаспору в Україні. Тим більше що багатьом студентам на перших порах надає підтримку знайома з дитинства вірменська церква.

«Незважаючи на те, що українська громада Вірменії є нечисельною, а її молодь переважно зі змішаних шлюбів, вона є однією з найактивніших на Кавказі й усіляко намагається зберегти свою національну ідентичність, — підсумував результати поїздки голова УВКР Михайло Ратушний. — Щодо міграційних процесів, то ми не можемо на них впливати, бо це долі людей. Думаю, що ці люди розуміють, що вони також великою мірою є не лише вірменами, а й українцями. І взагалі, я вважаю, що держава має сприяти поверненню співвітчизників на Батьківщину. Відповідну державну програму варто нарешті наповнити практичним змістом».

  • 82% членів Американської торгівельної палати в Україні вважають боротьбу з корупцією пріоритетом №1 для України

    Результати дослідження сприйняття корупції в Україні серед членів Американської торговельної палати показують, що бізнес, на жаль, наразі не спостерігає суттєвого прогресу у боротьбі з корупцією, однак сподівається на покращення ситуації у 2016 році. >>

  • Україна і семеро гігантів

    Для проведення свого чергового саміту лідери країн «Великої сімки» (а точніше, господиня заходу, Німеччина) обрали справжній райський куточок. Мальовничий замок Ельмау, неймовірної краси краєвиди Баварських Альп, чисте гірське повітря з гіркуватим присмаком цілющих трав, мелодійне калатання дзвіночків на шиях флегматичних альпійських корів... Ну як працювати в такій розслаблювальній атмосфері? >>

  • Шлях через Україну

    Лідери «Великої сімки» не лише говорили про Україну на саміті в Баварських Альпах — дехто з них туди й поїхав «транзитом» через Київ. Окремо варто наголосити на візиті прем’єр-міністра Японії Сіндзо Абе — першого в історії двосторонніх відносин між нашими країнами. >>

  • Дружнє плече на шляху до ЄС

    Сьогодні в Ризі стартує саміт програми Європейського Союзу «Східне партнерство». Уже відомо, що про скасування візового режиму з ЄС для України на цьому саміті не повідомлять — наша держава не встигла виконати й половини пунктів Плану дій з візової лібералізації (ПДВЛ), необхідних для надання безвізового режиму. >>

  • Кордони для «Лікарів без кордонів»

    Держдума Росії ухвалила законопроект про «небажані» в Росії іноземні та міжнародні неурядові організації. Згідно з документом, ідеться про неурядові організації, які «створюють загрозу основам конституційного ладу РФ, обороноздатності країни та безпеці держави». >>

  • Кому мінімум, кому — банкрутство

    Немає сумнівів, що Євросоюз є корисним для його членів міждержавним утворенням. Але навіть у дружній родині конфліктів не уникнути. Європейська Комісія розпочала процедуру проти Німеччини за порушення союзного закону про мінімальну оплату праці. >>