Був суд, та не той

11.09.2012
Був суд, та не той

Виступаючи вчора в Києві на конференції, присвяченій виконанню Плану дій Ради Європи для України на 2011—2014 роки, генсек РЄ Турбйорн Ягланд розкритикував Україну за недостатність реформ, вибіркове правосуддя, корупцію, обмеження громадянських свобод i наступ на свободу ЗМІ.

«Пам’ятаючи про справу Тимошенко, я вважаю, що треба було б знову переглянути Кримінальний кодекс та, зокрема, статті 364 і 365 (саме за ними було засуджено екс–Прем’єрку. — Ред.)», — сказав генсек Ягланд, зауваживши, що Рада Європи наполягатиме на перегляді цих статей. «На мою думку, цього судового процесу взагалі не мало б бути. Йдеться про суто політичну відповідальність за підписання газової угоди з Росією, — провадить пан Ягланд. — Я чудово розумію, що існують різні позиції стосовно наслідків цієї угоди. Але ті, хто вважає угоди (газові. — Ред.) неприйнятними, мусили б ставити питання на обговорення парламентом, а не подавати на колишнього Прем’єра до суду». Висновок високого функціонера Ради Європи: перебування одного з лідерів опозиції у в’язниці створює проблему для визнання парламентських виборів. «Цілком можливо, що із суто технічної точки зору вибори будуть вільними та справедливими, але водночас вони не повністю відповідатимуть політичному стандарту», — це висновок Турбйорна Ягланда, яким він поділився напередодні візиту до Києва з виданням «Тиждень.ua».

Висловив європейський гість і застереження щодо утисків свободи медіа в Україні. «Мене непокоять дії проти телеканалу ТВі», — сказав він на брифінгу в українській столиці.

Не помітив генсек РЄ й особливого прогресу, зокрема, в судовій реформі. Усі поправки Ради Європи, мовляв, у новому КПК виконані, але «цей процес потребує розвитку»: «Після ухвалення нового кодексу треба змінювати Закон про прокуратуру, і тут немає прогресу...» В згаданому вище інтерв’ю, до речі, пан Ягланд натякнув, що РЄ та окремі її країни–члени виділили 22 млн. євро на комплекс українських реформ у судочинстві, проте у використанні коштів «існують певні невідповідності». Цю інформацію та свою оцінку ситуації з демократією в Україні Турбйорн Ягланд обіцяв донести до Президента Януковича, з яким теж зустрiвся під час свого робочого візиту.