Він здав фортецю. Пішов у монастир

07.09.2012
Він здав фортецю. Пішов у монастир

Любомир Михайлина. Фото з сайту bukifo.com.ua.

Уже півтори доби, як скандальна тема з керівником Національного Києво–Печерського заповідника добігла кінця: замість звільненої на початку серпня, малокваліфікованої на цій посаді Вікторії Лісничої до справ стає директор історико–культурного заповідника «Хотинська фортеця» Любомир Михайлина. Його представив співробітникам Лаври міністр культури Михайло Кулиняк.

Пан Михайлина — науковець–археолог, доктор історичних наук, саме він обґрунтував дату заснування Хотина. Тривалий час викладав у Чернівецькому університеті, очолював відділ науки в облдержадміністрації, потім його біографія дісталася Києва: Любомир Михайлина працював у Мінсоцполітики та в Інституті археології НАН України. Як пише сайт «Музеї України», цього вченого пов’язують тісні дружні стосунки з керівництвом Чернівецької облдержадміністрації, начебто саме завдяки їм Михайлина й опинився у кріслі директора Хотинського заповідника.

Призначення Любомира Михайлини новим гендиректором Лаври фахівці називають несподіваним і невмотивованим, мовляв, у нього немає досвіду для керування таким масштабним проектом. Крім того, відзначають свавілля Мінкульту, адже креатуру Михайлини було представлено без будь–яких консультацій з ученими і музейниками, без проведення конкурсу.