Темний слід російського ведмедя

Темний слід російського ведмедя

Скандально відома й водночас найприбутковіша компанія у світі — російський «Газпром», виявляється, могла заробити свої 44,6 млрд. доларів прибутків за минулий рік не зовсім чесними методами. Тобто, є підозра, що вона, проводячи свій паливний бізнес та забезпечуючи приблизно четверту частину європейського імпорту природного газу, порушувала законодавство. Принаймні європейське.

Перша леді починає. Обама виграє?

Перша леді починає. Обама виграє?

Якщо на нещодавньому з’їзді Республіканської партії США у Флориді найбурхливіші овації викликала промова дружини кандидата в президенти від республіканців Мітта Ромні, то на відповідному заході Демократичної партії не менш переконливою була чинна перша леді Мішель Обама. Демократи зібралися на свій з’їзд позавчора у місті Шарлотт (штат Північна Кароліна). Інтриги щодо того, кого з’їзд висуне в президенти, вже давно немає — альтернативи Бараку Обамі від початку його президентства фактично й не шукали. Тому емоційний виступ Мішель був адресований, швидше, виборцям, ніж однопартійцям. Пані Обама назвала свого чоловіка людиною, яка підтримує контакт із пересічними американцями, нагадавши при цьому про його скромне походження. І виступила на захист рішень президента щодо ухвалення суперечливих законів — зокрема, реформи сфери охорони здоров’я, яка чи не найбільше вплинула на зниження рейтингу першого темношкірого президента Сполучених Штатів. «Обіцяні чотири роки тому зміни відбуваються складно і повільно, але результат — попереду», — потішила Мішель Обама, закликавши виборців дати чинному господареві Білого дому ще один шанс. І розповіла, як вони з Бараком познайомилися, за що вона його любить та всілякі інші сентиментальні речі, покликані вплинути на почуття домогосподарок та їхніх чоловіків.

Квебек уперше очолить жінка

Квебек уперше очолить жінка

На парламентських виборах до Національної асамблеї у шестимільйонній франкомовній канадській провінції Квебек перемогу здобули сепаратисти з Квебекської партії, повідомляє «Радіо Канада». Вони вибороли 54 зі 125 парламентських мандатів. Ліберали, які правили Квебеком останні дев’ять років, значно втратили свої позиції і задовольнилися 50 мандатами у порівнянні з 64 у попередньому складі. Чинному прем’єру Жану Шаре квебекці не вибачили негараздів в економіці та студентських протестів через підвищення плати за навчання. Упевнено заявили про себе новачки на виборах — створена лише рік тому коаліція «Майбутнє Квебеку» на чолі з Франсуа Лего здобула 19 мандатів. Ще одна маленька партія пройшла до парламенту з двома мандатами. Тож лідер Квебекської партії Полін Маруа стане першою в історії Квебеку жінкою на посаді прем’єр–міністра цієї провінції. Вона повідомила вчора, що її політична сила не обиратиме собі коаліційних партнерів, а створить уряд меншості.

Всі статті рубрики