Молодо, але не зелено

06.09.2012

Після Євро–2012 український футбол, точніше, його головні репрезентативні структури, зазнали серйозних змін. Спершу з національною збірною попрощалися зіркові нападники Андрій Шевченко та Андрій Воронін. Днями стало відомо, що за «синьо–жовтих» більше не гратиме ще один ветеран — 37–річний Олександр Шовковський. Про таке рішення замученого травмами голкіпера повідомив журналістам головний тренер збірної Олег Блохін. Зазнав втрат і тренерський штаб Блохіна — його помічник Юрій Калитвинцев за обопільною згодою пішов на «самостійні хліби». За десять днів до старту збірної у відборі на ЧС–2014 року сталася заміна очільника ФФУ.

Вимоги до Блохіна і Ко від цього не змінилися. «Ми ставимо максимальні завдання — будь– яке місце, що дозволить нам потрапити на чемпіонат світу», — заявив новий президент Федерації Анатолій Коньков. Свого часу вони з Блохіним грали разом за «Динамо» та мають дружні стосунки.

Як відзначив Олег Блохін позавчора, в «день відкритих дверей», перебудова в команді почалася вже на домашньому Євро, коли у збірній з’явилося багато молоді. «Ці хлопці вже давно переросли свій вік, і вже прийшов той час, коли потрібно брати на себе лідерські якості. Однак лідера призначити не можна — це треба доводити на полі», — каже наставник.

Нагадаємо, що українці почнуть відбір 11 вересня матчем із фаворитом групи — англійцями. До того «леви» встигнуть зіграти з Молдовою. На думку Блохіна, за потрапляння на ЧС у нашій пульці боротимуться одразу чотири команди — Англія, Україна, Польща та Чорногорія.

Журналісти не почули від Олега Володимировича обіцянки про те, що його команда вийде на «мундіаль» з першого місця, як це він зробив напередодні кваліфікації ЧС–2006. «Зараз я більш тверезо оцінюю ситуацію. Тоді я розумів, що потрібно переламати психологію. Адже наша збірна постійно обмежувалася лише виходом до «плей–оф». Нині ж психологію змінювати не потрібно — хлопці грали на Євро–2012 з найкращими командами», — пояснив Блохін.

Тренер каже, що грати в захисний футбол, як це було в 2006 році, збірна не буде, оскільки «заточена для нападу». Водночас Блохін скаржиться, що вибір футболістів у нього зовсім малий, і багато хто зі збірників сидять у своїх клубах на лавах запасних — як–то Девич у «Шахтарі» та Тимощук» у «Баварії». «Можливо, повинен пройти якийсь час, щоб підросли нові якісні виконавці. Є періоди, коли з’являється талановита молодь, а є час, коли таких гравців просто немає», — розмірковує очільник «жовто–синіх».

Хай там як, нині шанс заявити про себе в першій збірній знову отримали молоді Тарас Степаненко та Роман Безус, яких Блохін «відчепив» від заявки на Євро–2012.

Зауважимо, що в табір збірної для підготовки до матчу з англійцями не прибули травмовані захисники Олександр Кучер та Тарас Михалик. Також Олег Володимирович не викликав на збори Олександра Алієва, Артема Мілевського та Євгена Селезньова.

 

РЕЙТИНГИ

 

В оновленому рейтингу ФІФА збірна України піднялася одразу на шість сходинок, повернувшись у топ–40 уперше з 2010 року. Команда Блохіна у вересні посідає 39–те місце.

Перша трійка — без змін: Іспанія, Німеччина, Англія (наш суперник по відбору на ЧС–2014). Далі — Португалія (+1), Уругвай (–1), Італія, Аргентина, Голландія, Хорватія, Данія.

Решта наших суперників у кваліфікації «мундіалю» посідають такі місця: 48. Чорногорія (+2)... 56. Польща (–2)... 141. Молдова (–4)... 206. Сан–Марино...