Донецький легіон

06.09.2012
Донецький легіон

На передсезонному турнірі в Донецьку «Донбас» не встояв перед середняком КХЛ — череповецькою «Сєвєрсталлю». Фото з сайту HCDonbass.com.

В Україні з нетерпінням чекали участі вітчизняної команди в найсильнішій лізі Європи. Два роки тому спроба запустити у КХЛ проект під назвою «Будівельник» (Київ) була марною. Натомість амбіції Донецька виявилися небезпідставними. І сьогодні у Братиславі «Донбас» зіграє свій перший поєдинок у Континентальній хокейній лізі проти словацької команди. Лави якої, до речі, вчора поповнив неабихто, а збірник Мирослав Шатан.

«Слован», як і «Донбас» — дебютанти турніру, в якому загалом бере участь 26 колективів, поділених на дві конференції та чотири дивізіони. Український клуб разом із двома сусідами з Чехії і Словакії (а «Лев» у міжсезоння переїхав зі словацького Попрада до Праги), московськими та ризькими динамівцями, армійцями Санкт–Петербурга та підмосковним «Витязем» гратимуть у дивізіоні ім. Боброва. Регулярний чемпіонат, за підсумками якого по вісім команд із кожної конференції отримають путівки до «плей–оф», завершиться 19 лютого. Боротьбу за головний приз — Кубок Гагаріна — дві найкращі команди ліги почнуть 7 квітня.

У минулому сезоні, нагадаємо, «Донбас» змагався в другій за силою відкритій російській лізі — ВХЛ — і припинив виступи на стадії півфіналу. Відтоді команда змінилася до невпізнаванності. Власник — віце–прем’єр–міністр Борис Колесников — поставив перед «червоно–чорними» завдання–мінімум — участь у «плей–оф». І для цієї мети не пошкодував коштів. На пост головного тренера запросили досвідченого фахівця з досвідом роботи в КХЛ Юліуса Шуплера. Під крило словацького наставника до Донецька перебралися одразу 22 нові виконавці з досвідом виступів на найвищих рівнях. На останньому рубежі в «Донбасі» великі сподівання покладають на голкіпера збірної Словакії Яна Лацо, який, щоправда, пропустить початок сезону через перелом ключиці, та Еріка Ерсберга. У захисті чекають впевнених дій від досвідчених Петера Подградськи, Пассі Пуйстоле, Ярослава Обшута та Карела Піларжа, а в атаці розраховують на бомбардирський хист Фредріка Петтерссона, Яні Туппурайнена, Петтері Віртанена, Вацлава Недороста, Лукаша Кашпара, Євгена Дадонова та ін.

Відтак хлопчиками для биття «донбасівці» навряд чи стануть (і це підтвердили «тестові заїзди» на «Відкритому Кубку Донбасу»), але досягти значних висот у дебютному сезоні буде складно. Головний мінус — немає зіграності. Втім, це справа наживна.

А от мізерна кількість українців (п’ятеро) в переформатованому колективі — проблема більш серйозна. По суті, їх залишилося стільки, як вимагає регламент КХЛ. «У заявці команди на гру має бути п’ять хокеїстів, котрі грають у збірній, країну якої представляє клуб», — йдеться в документі. Синьо–жовтим прапорцем позначені оборонець Віталій Люткевич, нападники Сергій Варламов, Олександр Матерухін, Віталій Доніка та 18–річний Віктор Захаров.

Звісно, КХЛ, як і будь–яка інша серйозна спортивна організація, — це комерційний проект, не покликаний закладати фундамент для національних збірних. Тож, попри деякі сподівання, «Донбас» навряд чи стане «кузнею кадрів» для збірної України. Хіба що розіграються молодь «Донбасу–2» в українській першості...

Хай там як, а свято великого хокею в донецький па­лац «Дружба» 15 ве­ресня, коли «червоно–чорні» прийматимуть новоси­бірський «Сибір», прийде.

 

ТАБЛО

 

КХЛ. Регулярний чемпіонат. «Динамо» (Москва) — «Авангард» (Омськ) — 3:2 Б (0:1, 1:0, 1:1, 0:0, 1:0; Кокарєв, 37 (більш.); Анісін, 49 (більш.); Кур’янов, 8; Заборськи, 54; переможний буліт — Цвєтков), «Амур» (Хабаровськ) — «Атлант» (Московська обл.) — 3:1.

Чемпіонат КХЛ позавчора ввечері стартував поєдинком між фіналістами попереднього розіграшу — московським «Динамо» й «Авангардом». Матч–відкриття, який із нинішнього сезону матиме назву «Кубок «Локомотива» (в пам’ять про команду. Загиблу в авіакатастрофі 7 вересня 2011–го), завершився перемогою чинних чемпіонів — динамівців — у серії штрафних кидків.

Відзначимо, що в літнє міжсезоння склад «біло–синіх» поповнив найкращий бомбардир української ПХЛ Костянтин Касянчук. Щоправда, в стартовому матчі КХЛ він участі не брав.