Три роки за власний рахунок

30.08.2012
Три роки за власний рахунок

Завод скловиробiв знову повернули державi.

Феміда встановила, що виставлення на продаж склозаводу відбулося з порушенням законодавства: доведено, що через незаконну приватизацію державне майно передали приватній фірмі у безоплатне користування. При цьому ні копійки грошей до державного бюджету не надійшло. Тож Господарський суд Херсонської області задовольнив позов заступника прокурора області й повернув державі Херсонський завод скловиробів, вилучивши майно підприємства вартістю майже 16 мільйонів гривень iз незаконного володіння ЗАТ «Індустріальна скляна компанія».

Як відомо, ще в 2009 році ЗАТ «Індустріальна скляна компанія» зупинила виробництво у зв’язку із завершенням терміну служби останньої робочої печі №1. Співробітників підприємства скоротили або відправили у вимушену відпустку. Робітники намагалися боротися за свої права: 500 чоловік виходили на щоденні акції протесту, але очiльники Херсонської області залишилися глухими до їхніх вимог. Керівництву підприємства вдалося зняти напругу в робочому колективі заявами про активний пошук кредитного ресурсу для відновлення виробництва. Час минав, однак результатів не було. Утворилися великі заборгованості перед колективом.

Потім почалася довгі судові розгляди, метою яких було з’ясувати, хто ж є справжнім власником підприємства, яке «по вуха» занурилося в борги. Тепер, коли підприємство повернуто у державну власність, робiтники дуже сподіваються, що незабаром у них знову з’явиться не лише робота, а й нормальна оплата праці.

 

ДОВІДКА «УМ»:

ВАТ «Індустріальна скляна компанія» створено у листопаді 2007 року. Її засновниками виступили ЗАТ «Укрсклопром» і регіональне відділення Фонду держмайна у Херсонській області. У статутний фонд (у даний час він становить трохи більше 68 мільйонів) була передана основна частина виробничих фондів ЗАТ «Укрсклопром». 76,71% акцій володіє ЗАТ «Укрсклопром», 23,29% — відділення ФДМ у Херсонській області. Підприємство випускає склянi банки типу «СКО» та типу «Твіст–офф». Основний ринок збуту — Україна (87%), а також країни ближнього зарубіжжя.