«Беркут» проти командира: хто кого?

30.08.2012
«Беркут» проти командира: хто кого?

«Беркутiвцi» стомилися вiд поборiв керiвництва. Фото Данила ІВАНІВА.

На Сумщині скандал у міліцейському відомстві: 30 співробітників місцевого спецпідрозділу «Беркут» написали заяву, в якій ідеться, що їхній командир нiбито постійно вимагав у них гроші. Побори тривали не один місяць. Із заробітної плати кожен мав «відстебнути» 150 гривень. Кажуть, що хто цього не робив, повністю платні не отримував. Причому сума недоотримання була більшою, ніж 150 гривень, тобто могла сягати й тисячі.

Співробітники роти особливого призначення звернулися до керівництва управління МВС. Але замість з’ясування ситуації отримали лише перевірки і, зрештою, тиск.

Із таким трактуванням не згодна керівник служби зв’язків із громадськістю обласної міліції Ельвіра Біганова. «Після звернення «беркутівців» до начальника управління він виїхав на місце і ознайомився з точкою зору всіх співробітників підрозділу. Як виявилося, думки розділилися: одні підтримують заяву, інших служба цілком влаштовує і вони не підтвер­джують інформації про побори. Отже, було вирішено провести комплексну перевірку роботи підрозділу. До речі, за неупередженістю її слідкували співробітники відділу внутріш­ньої безпеки управління. За результатами перевірки певні стягнення було накладено на тих, хто не виконав необхідних нормативів і не підтвердив належною мірою професійної придатності. Отримали покарання й керівники підрозділу. Тому щодо скарги не можна говорити про тиск. Перевірка ще триває. Начальник управління Олег Демченко ініціював передання матеріалів щодо звинувачень у корупції до обласної прокуратури».

Що встигла з’ясувати в цiй справі прокуратура, «УМ» повідомила співробітник її прес–служби Марина Фільченко. «Слідчі антикорупційного відділу проводять першочергові оперативні дії на встановлення істини  в цій ситуації. Вже опитано близько  40 співробітників «Беркута», триває подальше опитування.  Також перевіряють інформацію про тиск на співробітників роти особливого призначення, які направили до нас заяву. За результатами буде зроблено висновок і прийнято відповідне рішення».

На час перевірки командира роти «Беркута» відсторонено від виконання обов’язків.