НОВИНИ ПЛЮС

29.08.2012

КС про недоторканність

Конституційний Суд визнав конституційним обмеження депутатської недоторканності, пропоноване проектом партії влади. Відповідне рішення КС учора оголосив суддя Сергій Винокуров.

КС перевірив зміни, передбачені в законопроекті про внесення змін до Основного закону щодо гарантій недоторканності для окремих посадових осіб, на відповідність статтям 157 і 158. Це необхідно при розгляді Верховною Радою законопроекту Партії регіонів, який передбачає зміни до Конституції. Зокрема, КС визнав конституційними пропоноване вилучення ч. 1 ст. 80 Основного закону, що закріплює гарантії недоторканності депутатів ВР. Також КС визнав конституційною пропоновану зміну ч. 3 ст. 80, якою пропонується викласти цю частину в такій редакції: «Народний депутат не може бути без згоди Верховної Ради затриманий або заарештований до набуття чинності обвинувального вироку суду щодо нього» (нині діє норма, за якою народні депутати не можуть без згоди парламенту бути притягнутими до кримінальної відповідальності, затримані або заарештовані).

Крім цього, КС визнав конституційною пропоновану зміну редакції ч. 3 ст. 105 Конституції, що стосується Президента. Відповідно до чинної норми, звання Президента охороняється законом і зберігається за ним довічно, якщо тільки глава держави не був усунутий з посади в порядку імпічменту. Проектом ПР пропонується вилучити із цієї статті слова «якщо тільки Президент не був усунутий з посади в порядку імпічменту».

Двійників — майже півсотні

Однією з тенденцій парламентської виборчої кампанії–2012 є участь у виборах кандидатів– «двійників», тобто однофамільців відомих політиків. Як підрахувала мережа «Опора», така технологія застосована проти 43 кандидатів. Найбільше кандидатів однофамільців (по троє) зареєстровано у чотирьох одномандатних виборчих округах: №80 — три Волкови, №98 — три Бойки, №122 — три Козаки, №225 — три Пархоменки.

«Каяття» Мороза

Колишній голова Соцпартії Олександр Мороз вважає своєю помилкою входження СПУ до коаліції з Партією регіонів та КПУ в 2006 році. Але і з «помаранчевими» — також. «Опозиційна партія, якою була і є Соціалістична партія України, не могла і не може входити в коаліцію з бізнесовими партіями. Саме тому спроба створити коаліцію з «Нашою Україною» і БЮТ у 2006 році, як і створення коаліції з Партією регіонів і комуністами, були помилкою. Ставлю цю помилку винятково у вину собі. Прошу вибачення у однопартійців і тих, хто покладає надії на нашу партію», — йдеться в заяві, поширеній прес–службою СПУ.

Також Мороз заявляє, що свідомо відійшов від керівництва партією. Нагадаємо, він знову балотується до ВР по мажоритарному округу № 93 на Київщині.