Незалежність у костюмі... Петра І

28.08.2012

Під час урочистостей з нагоди Днів Незалежності та Державного Прапора України керівники області й міста Полтави вихлюпнули на земляків стільки патріотичної риторики, що її вистачило б, здається, на всі роки нашої волі, разом узяті. При цьому небайдужі полтавці казали: якби ж тільки ті слова були щирими й не лунали з уст представників владної команди, яка робить найбільше для фактичного нищення тієї ж Незалежності, сіяння розбрату між українцями.

Зрештою з’ясувалося, що й згадані гучні святкування можновладці розглядали передовсім як привід для передвиборчого піару Партії регіонів за бюджетні кошти. Скажімо, біля Палацу дозвілля «Листопад», де влаштували головний обласний офіціоз, у День Прапора останній виглядав бідним родичем серед незрівнянно чисельнішого «суцвіття» стягів Партії регіонів та її агітаційних наметів. При цьому обласні й міські посадовці вкотре «забули» вшанувати пам’ять реальних подвижників нашої Незалежності, перших провідників Української держави, власне, своїх предтеч. Якщо раніше вони цілковито ігнорували тільки меморіальну дошку уродженця Полтави Симона Петлюри на будинку, в якому він навчався, то тепер примудрилися «не помітити» навіть погруддя ще одного видатного земляка — голови Ради Міністрів УНР Бориса Мартоса.

Апофеозом цього театру абсурду стало вручення в День Незалежності біля пам’ятника Українським загиблим козакам Премії імені Самійла Величка місцевому художникові–модельєрові, котрий «відзначився» розробкою колекції верхнього одягу «Полтавська битва: 300 років потому». Так–так, на честь саме тієї битви, яка майже на три століття поховала надії українців на свою незалежну державу! Зрештою, за сьогоднішні вчинки багатьом нашим можновладцям, без сумніву, дав би «поносити» свій костюм сам Петро І...

До згаданої меморіальної дошки Петлюрі в День Незалежності організовано прийшли тільки активісти тепер уже об’єднаної у «Союз патріотичних сил» «Нашої України» та кількох громадських організацій. Тут під час короткого мітингу представники «Нашої України», Української народної партії, Конгресу українських націоналістів і місцевих козацьких об’єднань закликали присутніх не лише пам’ятати свого видатного земляка, а й виконувати його заповіти, які стають усе актуальнішими.

Після ходи центром міста від пам’ятника Тарасу Шевченку до облдержадміністрації активісти та прихильники ВО «Свобода» вишикувалися на майдані перед ОДА у «живий тризуб».

А полтавські «кличківці» того дня боролися з владним режимом, прибираючи сміття на місцевих пляжах.