21 — бальзаківський вік

28.08.2012
21 — бальзаківський вік

Площа найбільшого в країні прапора, розгорнутого опозицією, 240 кв. м. Фото Рейтер.

На відміну від минулого року, нинішній День Незалежності в Києві відзначали без ексцесів. Бійок зі «спецназом» не було. Рух колони опозиціонерів по вулиці Володимирській — із Софійської площі до парку Шевченка чи назад — не перепиняли.

Мітинг прибічників «Об’єднаної опозиції» біля пам’ятника Тарасові Шевченку зібрав більше п’яти тисяч учасників і почався з аудіозвернення Юлії Тимошенко. Запис увімкнув її перший заступник по «Батьківщині» Олександр Турчинов. Засуджена екс–Прем’єр, перебуваючи під вартою в лікарні «Укрзалізниці» в Харкові, тихим голосом, iноді напівшепотом, наговорила майже 10–хвилинний текст із закликом піднятися на боротьбу з режимом Януковича. Цього разу ЮВТ порівнювала владу з бальзаківською шагреневою шкурою.

«Піднімайтеся на боротьбу! Зараз ніхто — чуєте мене? — ніхто не має права на міжусобиці, протистояння, пристосуванство, «противсіхство», відсторонність! І не має значення, яку форму своєї власної боротьби обере кожен з вас. Просто дійте самостійно або з командою, відкритими або конфіденційними способами. Тільки дійте!» — закликає Тимошенко.

Виступали також сам Турчинов, Арсеній Яценюк, Олег Тягнибок та інші. Резолюція зібрання — «Жодного голосу Партії регіонів на виборах!»

Велика кількість народу — і на ­цьому мітингу, і взагалі в Києві у світкові дні — вбралася у вишиванки. «Фотографічною героїнею» стала дівчинка з плакатом: «Я люблю українську мову, не розбивайте моє серце».

Лідери опозиції разом поклали квіти до пам’ятника Михайлу Грушевському. А представники молодіжного крила «ОО» розгорнули біля пам’ятника Кобзареві найбільший в Україні державний прапор. Як зазначив Олександр Турчинов, його розміри становлять 40 на 60 метрів, що зафіксував представник Книги рекордів України.

До речі, напередодні, в День Державного Прапора, Партія регіонів влаштувала акцію неподалік від адміністрації Президента. Хлопці й дівчата (здебільшого зібрані «на платній основі») в синіх і жовтих футболках випустили в небо повітряні кульки національних кольорів та розгорнули стяг–велетень і почали ним тріпати. Веселощі дійшли до того, що на матерію кидали монети, цигарки, навіть презервативи.

24 серпня Партія регіонів зібрала власний мітинг–концерт на Михайлівській площі. Окремий концерт — за участю переважно близьких то ПР співаків — відбувся у Палаці «Україна». Президент Віктор Янукович, інші керівники уряду й держави традиційно покладали квіти й робили заяви.

«У зовнішньополітичній площині ми залишаємося вірними європейському вибору, ми впевнено торуємо шлях розбудови сучасної європейської держави. Проте інтеграція за будь–яку ціну — за рахунок втрати незалежності, економічних чи територіальних поступок, за рахунок дозволу втручатися у внутрішні справи — такий шлях ми ніколи не сприймали і не сприймемо. Свобода і незалежність — це найголовніша умова успіху і процвітання України… Тепер ми очікуємо на порозуміння з боку наших європейських партнерів, оскільки сприймаємо цей процес як дорогу з двостороннім рухом», — Янукович в офіційному виступі дав зрозуміти, що Європа нам не настільки близька, щоб класти щось суттєве на вівтар зближення з нею. Недарма ж наступного дня Президент України вже туркотів із Володимиром Путіним.

Янукович вважає, що наступні два роки будуть вирішальними для України: «Або ми зосередимося на вирішенні дійсно важливих для суспільства питань, або, в черговий раз потрапивши в тенета політичного протиборства, безнадійно відкотимося назад, посідаючи останні місця у світових рейтингах». Ну й, само собою, що випливає з передвиборчої стратегії Партії регіонів, головне в країні — це стабільність, і «Україна сьогодні — молода держава з амбітними планами, яка впевнено дивиться в майбутнє».

Прем’єр Микола Азаров у своєму привітанні дещо віддалив прихід цього прекрасного майбутнього, зазначивши, що іншу країну ми побачимо хіба через десять років.

 

ВІДЗНАКИ

Із нагоди 21–го Дня Незалежності Президент Віктор Янукович видав чергову порцію указів про нагородження співвітчизників почесними відзнаками та званнями. Так, новими Героями України стали кандидат у нардепи від ПР Олександр Баталін (голова правління АТ «Завод «Фіолент», Крим), актриса Валерія Заклунна–Мироненко (колишня нардеп від КПУ), голова Української спілки ветеранів Афганістану Сергій Червонописький, Михайло Короленко (голова правління АТ «Південний гірничо–збагачувальний комбінат», м. Кривий Ріг), Петро Гадз (голова спостережної ради товариства «Бучаагрохлібпром»), Олександр Голубенко (ректор Східноукраїнського національного університету ім. Даля, м.Луганськ), Олександр Мінаєв (ректор Донецького національного технічного університету), Юрій Шикула (машиніст гірничих виїмкових машин дільниці підготовчих робіт структурного підрозділу «Шахтоуправління «Самсонівське–Західне»), Дмитро Романенко (прохідник дільниці підготовчих робіт ДП «Шахтоуправління «Південнодонбаське №1»), Сергій Слюсар (забійник відокремленого підрозділу «Шахта «Північна» ДП «Дзержинськвугілля»),

Чергових «Ярославів» отримали Сергій Бубка, В’ячеслав Богуслаєв, залізничник Олексій Кривопішин та ін.

Державну премію ім. Олександра Довженка Президент присудив акторові театру і кіно, Герою України, народному артисту України Богдану Ступці (посмертно).