РЕЦЕПТ–УРА

22.08.2012

Грецький салат

Інгредієнти: огірок, помідор, солодкий перець, сир фета, цибуля, петрушка, орегано, чорні оливки, чорний мелений перець, сіль, оливкова олія.

Спосіб приготування. Нарізати овочі досить великими шматками і викласти в глибоку тарілку, майже не змішуючи, додати оливки, а сир фета покласти згори великим тонким шматком — по одному шматку на порцію (щоб кожен міг розламувати сир і змішувати салат самостійно). Посолити, поперчити за смаком, щедро полити оливковою олією.

Салат дзадзикі

Інгредієнти: 400–500 г несолодкого йогурту або нежирної сметани, 1–2 огірки, кріп, 3 ст. ложки оливкової олії, 3 зубчики часнику, сіль, чорний перець.

Спосіб приготування. Дрібно нарубати огірок, часник і кріп, додати все в йогурт (із розрахунку 1/3 городини на об’єм йогурту), добре перемішати з додаванням олії. Сіль, перець — за смаком.

Цей салат їдять, намащуючи на хліб, додаючи на тарілку до різних страв із м’яса, картоплі тощо.

Пастіціо (запіканка)

Інгредієнти: 500 г макаронів (бажано трубчастих, щоб вони краще просоталися), 1,2 кг м’ясного фаршу (можна навпіл яловичого й курячого), 5 ст. ложок борошна, 10–15 ст. ложок оливкової олії, 3 цибулини, 5 середніх помідорів, 200 г сиру фета, 200 г сиру пармезан або іншого твердого, 500 мл молока, чорний перець, сіль, вино (за смаком).

Спосіб приготування. Розігріти оливкову олію у глибокій пательні й викласти туди дрібно порізану цибулю. Обсмажувати, доки цибуля стане прозорою. Викласти туди фарш і смажити до покоричневіння. Додати до смаження дрібно посічену фету й натерті на тертці помідори без шкірки. Перемішати й потушкувати. Додати вино (якщо бажаєте), сіль і перець за смаком.

Зварити макарони (трохи не доварити до готовності), відкинути на друшляк і перемішати з 3 ложками олії.

Окремо приготувати соус: налити в сотейник оливкової олії, підсмажити з борошном, поступово помішуючи, до золотистого кольору борошна. Поступово влити молоко, безперервно перемішуючи. Соус має стати за консистенцією, як сметана. Додати пармезан та прянощі за смаком.

Змастити форму оливковою олією, викласти на неї половину відварених макаронів, полити 1/3 отриманого соусу, викласти згори фарш. На шар фаршу покласти решту макаронів, покрити їх залишком соусу й пармезану.

Поставити пастіціо на верхній рівень духовки, розігрітої до 180 градусів, і тримати 45–60 хв., доки не зарум’яниться.

* * *

Ще одна популярна страва грецької кухні — мусака. Спосіб її приготування схожий на пастіціо, тільки замість макаронів потрібно класти обсмажені кружальця баклажанів із цибулею й часником.

Рулетики з баклажанів із фетою

Інгредієнти: 2 баклажани, 1 пекуча почищена перчина, м’ята, 1 лимон, 300 г сиру фета, оливкова олія, чорний мелений перець.

Спосіб приготування. Порізати баклажани вздовж приблизно на 10 прямокутних шарів кожен. Змастити з обох боків олією і злегка підсмажити на барбекю або сковороді–гриль протягом 2 хв.із кожного боку.

Для начинки: змішати порізаний чилі з соком лимона і м’ятою, приправити перцем і перемішати з розкришеним сиром.

Покласти по ложці начинки на кожен шматок баклажана, закатати рулетом і закріпити зубочисткою. Подавати теплими, прикрасивши м’ятою і побризкавши оливковою олією.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>