«І не бійтеся їсти салат руками!»

22.08.2012
«І не бійтеся їсти салат руками!»

Шеф–кухар із Тасоса Леонідас дає посмакувати свій дзадзикі. (автора.)

У 2010–му році ЮНЕСКО включило середземноморську кухню до списку всесвітньої культурної спадщини. Але, на відміну від інших пам’яток — церков, фортець, стародавніх кварталів, тутешнім кулінарним шедеврам навряд чи щось загрожує. Адже їх бережуть і щоденно відтворюють у сотнях тисяч домівок на різних берегах Середземномор’я. Зокрема і в Греції, яку омивають води Егейського, Іонічного та власне Середземного моря.
Греція і зараз є найбільш проблемною країною Євросоюзу, і раніше була однією з найбідніших країн Західної Європи (хоча нам би їхню бідність!). Тому економія та стриманість греків позначилися й на традиціях грецької кухні. Гурманові тут важко розгулятися. Зате прихильники здорового харчування будуть задоволені. Тутешні страви — здебільшого овочеві, з мінімумом м’яса й жирів, щедро здобрені оливковою олією й сиром фета.

Дієтична олія і сир–пробіотик

«Серед греків небагато товстунів, бо наша кухня завжди була проста, дуже збалансована і здорова, — каже Леонідас, шеф–кухар ресторану в готелі «Роялпарадайз» на острові Тасос. — Головний компонент наших страв — як і загалом середземноморської — оливкова олія. Це дієтичний продукт, який складається із ненасичених жирів, що знижують рівень шкідливого холестерину».

Але раніше й оливкову олію споживали не щодня. «Греція завжди була дуже релігійною країною, — розповідає Леонідас. — Люди дотримувалися постів, встановлених церквою, і в певні дні регулярно відмовлялися не лише від м’яса, а й від олії (її не вживали в середу і п’ятницю). Таке постування допомагало подолати дефіцит продуктів і водночас давало змогу харчуватися збалансовано, без зайвих жирів».

Ще одна визначна складова грецьких страв — сир фета. Він не містить вуглеводів, зате має високий вміст кальцію, високопоживного білка і є натуральним пробіотиком (споживанняфети поліпшує мікрофлору кишечника завдяки введенню в цей сир спеціальної закваски із бактерій). Також у феті велика частка жиру (до 40%), але завдяки ферментації в процесі дозрівання сиру жир, який надходить в організм людини, всмоктується не повністю.

«Фета» з грецької перекладається як «шматок»і виготовляється одним великим бруском. Перші рецепти його виробництва знаходимо ще в Гомера. Ще в античні часи фету готували так: свіже овече молоко виносили на сонце, тримали до згущення, сироватку зливали, а тверду масу загортали в щільну тканину і підвішували в очеретяному кошику,тримаючи в тіні кілька днів. Через кілька днів цей шмат розрізали на кілька частин і консервували.

«Дах» із фети

Фета — одна з основних складових грецького салату. А він, у свою чергу, — головна страва грецької кухні, швидка й зручна, найбільш популярна у селян.

«Особливо смачно їсти такий салат руками, накладаючи на хліб. Так у греків заведено. А коли доїсте овочі й оливки — вимочуйте олію хлібною м’якушкою. Я зажди так роблю», — повідомляє життєрадісний Леонідас, демонструючи майстер–клас із приготування грецького салату.

«Фішка» багатьох грецьких кухарів — і простих, і в ресторанах — не різати фету кубиками, а класти на кожну порцію великий плаский кусень — аби не зіпсувати естетичний вид страви. А їдець сам розламає сир, як йому заманеться, і перемішає.

Рецепти приготування грецького салату є різні, залежно від регіону й пори року. Скажімо, раніше взимку в салат клали мариновані огірки, бо свіжі неможливо було зберегти протягом довгого часу.

Менше супів, більше пиріжків і кавунів

Улюблена страва самого шеф–кухаря ресторану 5–зіркового готелю — не якийсь там делікатес, а звичайні овочі, фаршировані рисом — перець, помідори, кабачки, навіть огірки. А також «пітас» — домашні пироги з шарованого тіста з сиром, оливками або курятиною.

Леонідас ототожнює свої смаки зі смаками пересічного грека з острова Тасос. Тут він народився, тут працює, тутешні страви готує, вдосконалює, пропонує туристам і відпочивальникам.

Загалом, грецька кухня — окремий напрям грецької туристичної індустрії. В останні роки елліни взялися розвивати «кулінарний туризм», пропонуючи місцеві страви не лише в ресторанах і тавернах, а й у готелях. «Певно, нашим гостям зранку буде цікаво скуш­тувати замість звичного континентального сніданку (омлет, бекон, сосиски) оригінальний грецький сніданок — пиріжки, запіканки, інші сирні, молочні продукти та салати», — каже ГригорісТассіос, президент Асоціації готельєрівХалкідіків.

У Греції, з огляду на особливості рельєфу, завжди було обмаль корів, тому яловичина тут не дуже поширена — греки більше звикли до баранини і свинини. Ну й, само собою, до продукції з козиного молока.

А ще одна особливість Греції — те, що тут набагато частіше, ніж в інших середземноморських кухнях (наприклад, італійській, іспанській), використовують трави. Найчастіше це орегано, м’ята, чебрець, базилік, кріп і насіння кропу, лаврове листя. У багатьох грецьких рецептах, особливо в північних районах, використовують «солодкі» спеції в поєднанні із м’ясом — корицю або гвоздику, а також мускатний горіх.

«Ще не так давно щоденний раціон простого грека, зокрема мешканця сільської місцевості, складали хліб, грецький салат, дзадзикі, влітку — кавун, — розповідає кухар Леонідас, бородатий тезко знаменитого спартанського царя. — М’ясо раніше їли дуже рідко. До 1970–х років — максимум раз на тиждень. М’ясо — то була ознака розкоші. А смажена риба — їжа мешканців переважно приморських регіонів».

Про кавун як один із ключових харчів свого народу грецький кухар говорить цілком серйозно. Як доказ — досить популярна тут така страва: кавунову м’якоть очистити від насіння й порізати невеликими трикутниками, на них покласти кубики сиру фета, листя базиліку й полити… авжеж, оливковою олією. Ну й присмачити чорним перцем. На півкавуна — 200 г фети.

Що ще цікаво: у греків не популярні супи. Історично їх споживали в холодну пору року, тобто взимку. А влітку обходилися без рідкого–гарячого. Така сезонність зберігається й нині.

ФАСТ–ФУД

Сувлакі замість гамбургера

У Греції мало ресторанів швидкого харчування «Макдональдз» — через те, що в цій країні шанують власну кухню і власний фаст–фуд. А грецька «швидка їжа» — і смачна, і здорова.

Головний пункт меню грецьких фаст–фудів — сувлакі. Це невеликі шашлики на дерев’яних шпажках, приготовані зі свинини (рідше — баранини, курятини), замаринованої в суміші оливкової олії, орегано, лимонного соку, солі й перцю.

Сувлакі подають або на шпазі, із білим хлібом та шматочками лимона. Або — вуличний варіант, «на винос» — на зразок шаурми. Для цього м’ясо знімають зі шпажок і кладуть у злегка обсмажену булку–піту зі шматочками помідорів, огірків, цибулі, соусом дзадзикі або кетчупом чи гірчицею, картоплею фрі, солодким перцем, іншими наповнювачами на вибір.

Інший варіант страви — сутзукакі: замість м’яса на шпажках кладуть невеликі котлетки.

Деметріос ЛИХОС
Салоніки—Тасос—Київ
  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>