Винен пастух?

22.08.2012

Позов на 15 міль­йонів гривень готові пред’я­вити... 50–річному пастуху з села Кринки. Саме в таку суму оцінили екологи збиток від лісових пожеж, які три дні бушували в Цюрупинському районі Херсонської області на територіях одразу трьох лісництв. Нагадаємо, наймасштабніша за цей рік лісова пожежа не залишила байдужим вищий ешелон влади. Навіть Прем’єр–міністр Микола Азаров і секретар РНБО Андрій Клюєв прибули на Херсонщину, щоб очолити оперативний штаб із ліквідації пожежі. Вогонь розбушувався на лісовій території в 1500 гектарів. Гасили пожежу більше двох тисяч осіб, три вертольоти і навіть спеціалізований пожежний поїзд. Постраждали двоє ліквідаторів, яких з опіками різного ступеня важкості госпіталізували.

Згодом правоохоронці висунули три версії НП: підпал з необережності, навмисний підпал заради вирубки деревини, а також мародерство з боку незаконних видобувачів піску. Як розповів заступник Генерального прокурора України Олександр Галкін, знайшовся свідок, який підтвердив, що бачив, як чоловік, який випасав корів у районі Цюрупинська, кинув недопалок, від якого й загорілася суха трава. Зрозумівши, що нічого змінити вже не можна, пастух кинувся бігти. Вітер за лічені секунди розкидав іскри довкола, й почалася масштабна пожежа. З’ясувалося, що переляканий пастух усе розповів своїй співмешканці, взяв у неї 100 гривень, свій паспорт і хутко зник.

Слід зазначити, що версія правоохоронців про те, що «в усьому винен пастух», багатьом здається надуманою. Мешканці села Кринки сумніваються, щоб їхнiй односельчанин міг не загасити недопалок і щоб саме через це виникла настільки масштабна пожежа. Селяни подейкують, що, швидше за все, тут замішані мародери, які займалися незаконною лісозаготівлею, а потім, щоб приховати сліди свого злочину, просто підпалили ліс. «Чутки по селу ходили, що невідомі в лісі пиляють найвищі сосни і відправляють на будівництво котеджів. А коли дізналися, що нагряне перевірка, вирішили ліс підпалити», — розповів «УМ» житель села Кринки Валерій Щербань.

Крім того, правоохоронці з’ясували, що в Цюрупинському районі працюють одразу два нелегальні кар’єри з видобутку піску. Власники цих незаконних «точок» теж могли спровокувати підпал лісу. Саме тому думка селян про те, що пастуха могли просто підставити, не позбавлена логіки. Втім, якщо вину чоловіка таки доведуть, за недбало кинутий недопалок він може заробити до 10 років в’язниці.

За фактом виникнення лісової пожежі на Херсонщині порушено кримінальну справу за ч. 2 ст. 245 Кримінального кодексу України (знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу), а пошуки підозрюваного 50–річного пастуха тривають.