Приходьте в музей Діда

22.08.2012
Приходьте в музей Діда

Біля серії полотен Данила Нарбута «Черкаський базар». (автора.)

У Черкасах нарешті відкрили давноочікуваний музей лауреата Національної премії ім. Т. Г. Шевченка Данила Нарбута, про який давно мріяли шанувальники творчості народного художника України та його родина. Музей відкрито у понеділок на «території» авторитетного на Черкащині обласного Художнього музею.

«У новому музеї чотири експозиційні зали, у трьох з яких ми розмістили 54 живописні картини Данила Нарбута, його речі та документи. А четвертий зал — це Дитячий музейний центр, у якому виставлено роботи юних художників Черкаської дитячої художньої школи імені Нарбута», — розповідає Ольга Гладун, директорка Черкаського обласного художнього музею.

«Сім років ми молили Бога, просили людей і мріяли про те, що музей Нарбута буде відкрито. Радісно, що цей марафон закінчився і люди мають змогу милуватися роботами Діда, як усі ми лагідно називали між собою Данила Георгійовича», — коментує подію «УМ» невістка народного художника, відома черкаська журналістка Тетяна Шадріна.

Пані Тетяна вдячна всім, хто підтримав родинну ініціативу, долучився до доброї справи та допоміг відкрити цей музей, зокрема, обласній владі та депутатам Черкаської обласної ради, котрі виділили необхідні для облаштування закладу 350 тисяч гривень.

А ще, зізнається, її радує те, що в меморіальному музеї, окрім унікальних полотен Діда Нарбута, його особистих речей, таких як улюблене крісло та мольберт, відвідувачі мають можливість ознайомитися з історією його родини, перша згадка про яку датується 1506 роком, що тут можна побачити фотографії та документи, котрі стосуються життя та творчості не лише Данила Георгійовича, а і його батька — художника Георгія Івановича Нарбута, 100–річчя якого відзначали на рівні ЮНЕСКО. Тетяна Шадріна каже, що вже є хороші відгуки про сам музей та його експозицію, а це означає, що його зали не будуть порожніми.

ДОВІДКА «УМ»

Данило Нарбут народився 22 січня 1922 року в родині художника–графіка Георгія Нарбута. У чотири роки він залишився без батька і всього у своєму житті досягав сам. Уже чотирнадцятирічним почав працювати в декоративній майстерні Київського театру опери і балету, пізніше писав ескізи костюмів та декорацій для театрів багатьох міст України, а в останні роки був успішним і шанованим головним художником Черкаського обласного музично–драматичного театру імені Тараса Шевченка. Загалом він оформив більше 50 вистав, зокрема таких, як «Наталка Полтавка», «У неділю рано зілля копала», «Назар Стодоля», «Ніч під Івана Купала».

Його пензлю належать портрети гетьманів України та сподвижників Богдана Хмельницького, він автор таких значних живописних картин, як «Покрова Пресвятої Богородиці», «Вибори кошового», «Козак Мамай», «Страшний суд», серій полотен — «Київська Русь», «Гетьмани України», «Полковники», «Квіти України», «Черкаський базар».

Полотна Нарбута є не лише в музеях Черкащини, а й Тернополя, Чернівців, Івано–Франківська, Донецька, Запоріжжя, Харкова.

Данило Нарбут прожив 82 роки й помер 3 березня 1998 року. Він є почесним громадянином Черкас.