«Юля президент? Повторіть ще раз!»

22.08.2012
«Юля президент? Повторіть ще раз!»

Прихильники Юлії Тимошенко під судом. (Рейтер.)

Учора Вищий спеціалізований суд iз розгляду цивільних i кримінальних справ так і не виніс ухвалу за касаційною скаргою на вирок Юлії Тимошенко у «газовій» справі, яким її засуджено до семи років «колючки». Кілька тисяч фанатів Леді Ю зранку навіть рушили пішою ходою до будівлі Феміди, вимагаючи, щоб їхню лідерку виправдали вже у вівторок. Але рішення колегія суддів досі невідоме: заслухавши сторони в процесі, служителі Феміди на чолі зі Станіславом Міщенком пішли до нарадчої кімнати на невизначений термін.

Загалом учорашній судовий день проходив не без гумору. Спочатку прокурор Оксана Дрогобицька, нагадуючи про те, як саме Юлія Володимирівна «перевищила повноваження під час підписання газових контрактів iз Росією у 2009 році», дещо відійшла від тексту. Пані прокурор довільно зазначила, що «після підписання контрактів Тимошенко буквально змусила на той час прем'єр–міністра Росії Путіна зробити спільний підхід до преси». Ця її заява викликала сміх у присутніх у залі.

Згодом прокурор Оксана Дрогобицька видала неабияку обмовку і викликала ледь не аншлаг! «Державне обвинувачення вважає за необхідне відхилити касаційну скаргу президента України Юлії Тимошенко», — сказала вона. Це викликало бурхливу реакцію прихильників Леді Ю, які почали аплодувати і вигукувати: «Повторіть іще раз!». Згодом захисник екс–Прем'єра Сергій Власенко іронічно заявив, що це єдині слова прокурора, з якими він погоджується.

Цікаво, що колегія суддів пішла до нарадчої кімнати, безпрецедентно не повідомивши про час оголошення рішення щодо касації. І це при тому, що майже всі рішення по скаргах зав­жди оголошували вже за годину або наступного дня. І суд завжди повідомляв про час такого оголошення.

«Я думаю, що тепер влада буде просто затягувати час», — підсумовує пан Власенко. За його словами, на 28 серпня заплановано розгляд іншої скарги Тимошенко — вже у Європейському суді з прав людини. Тож, на його думку, ухвали по касації однозначно не буде до цiєї дати. Нардеп Власенко припускає, що Феміда оголосить ухвалу «не раніше початку–середини вересня». Мовляв, на 11 вересня призначено засідання суду в Харкові у справі «ЄЕСУ», тож ухвала по касації буде хіба що через кілька днів після цього.