НАВКОЛО ВИБОРІВ

22.08.2012

Кандидата від опозиції арештували за підозрою у замаху на вбивство

«Об’єднана опозиція «Батьківщина» вчора вранці заявила про затримання міліцією у смт Чорноморське, що в Криму, кандидата в депутати по округу №9 від опозиції Ігоря Лесіва. «Лесів є єдиним реальним конкурентом кандидата від Партії регіонів Олександра Нечаєва — генерального директора заводу «Титан», ставленика олігарха Дмитра Фірташа», — зазначили в прес–центрі ООБ.

Спершу йшлося про обвинувачення у хуліганстві, але по обіді сектор зв’язків із громадськістю ГУМВС України в Криму повідомив про замах на вбивство. За інформацією МВС, 19 серпня о 21:30 міліція отримала повідомлення, що до лікарні був доставлений 43–річний чоловік із декількома різаними ранами обличчя та тулуба. «Громадянин, обґрунтовано підозрюваний у скоєнні даного злочину, був затриманий та поміщений в ізолятор тимчасового утримання Чорноморського райвідділу міліції», — сказано в повідомленні правоохоронців. Стаття про замах на вбивство передбачає позбавлення волі строком від 7 до 15 років, при цьому міліція «офіційно заявляє про те, що ніякого політичного підґрунтя в даному затриманні немає, співробітники міліції діють строго в рамках правового поля».

У Києві побили агітатора від «Свободи»

Позавчора ввечері п’ятеро невідомих зловмисників у Києві здійснили напад на журналіста газети «Свобода», члена однойменної партії Олександра Рудоманова, який очолює напрям вуличної агітації у штабі єдиного кандидата від об’єднаних сил опозиції по округу №215 Андрія Іллєнка. Напад стався, коли Рудоманов вийшов зі свого будинку. «Особистих речей зловмисники не забирали, лише били, зокрема й ногами по голові», — інформує прес–служба ВО «Свобода». Партія «вважає напад на одного з керівників виборчого штабу черговим злочином влади, яка намагається залякати опонентів.

«Регіони» «взяли» пошту

На будівлях держустанов та організацій у різних областях незаконно використовують символіку Партії регіонів замість державної або поруч із нею. Про це повідомляють активісти громадянського руху «Спільна справа». Так у місті Дворічна Харківської області на будівлі «Укрпошти» замість державного прапора вивішено прапор «Регіонів». В Одеській області прапори ПР були вивішені на будівлях Крижанівської та Шомпольської сільрад та Красносільського Будинку культури. Аналогічні випадки зафіксовано й у Криму, де навіть перед будівлею уряду поруч із державними майорять прапори ПР.

Стаття 74 закону про вибори забороняє кандидатам використовувати для агітації службовий транспорт, зв’язок, устаткування, приміщення, інші комунальні об’єкти та ресурси.

Європейці вже вважають наші вибори нечесними

Голова комітету з іноземних справ Європарламенту Елмар Брок каже, що парламентські ви­бори в Україні, фактично, вже зараз можна визнавати недемократичними. Про це він заявив в інтерв’ю виданню «Тиждень».

Зокрема, Брок вважає неприпустимим, що Юлії Тимошенко, Юрієві Луценку та іншим опозиціонерам не дозволяють брати участь у виборах та взагалі поводяться з ними несправедливо. «Політично мотивовані вироки та судові процеси руйнують шанси на вільні та чесні вибори восени», — говорить німецький політик. І, за його словами, йдеться не лише про випадки з Тимошенко та Луценком, а й про інші, зокрема на місцевому рівні.

«На жаль, ми вимушені зазначити, що шансів на вільні та чесні вибори стає дедалі менше. ЄС та Європарламент знайдуть правильні відповіді у потрібний момент. У Києві ніхто не повинен сподіватися, що все скінчиться та буде забуто після сфальшованих виборів», — сказав Брок, зазначивши, що чеснi вибори — це не лише процедури в день голосування.

Відеоспостереження в день голосування

Центральна виборча комісія затвердила кошторис встановлення камер відеоспостереження на ви­борчих дільницях. Реалізація закону «Про особливості забезпечення відкритості, прозорості та демократичності виборів народних депутатів 28 жовтня 2012 року» обійдеться в 993 млн. 600 тис. грн.

Влада вважає камери на дільницях ознакою прозорості виборів. Опозиція ж стверджує, що захмарна сума на забезпечення відеоспостереження — це лише можливість для декого у владі зайвий раз нажитися на «відкатах», а відеокамери зовсім не забезпечують чистоти виборчого процесу, до того ж фальсифікації зазвичай відбуваються вже не в час голосування та поза полем видимості камер.

Ще одна «свідома» співачка пішла до «Регіонів»

Лауреатка третьої премії міжнародного пісенного конкурсу «Нова хвиля–2012» Марія Яремчук на зустрічі з Миколою Азаровим висловила Прем’єру своє бажання підтримати його під час виборчої кампанії. «Для мене було б честю, і я б хотіла підтримувати Партію регіонів на виборах і в цілому, морально, і як співачка», — сказала 18–річна дочка видатного українського співака.

Азаров вручив Марії Яремчук урядову подяку за просування української музики, сказав, що був «приємно здивований» (заявою про підтримку), та пообіцяв розглянути її прохання.

Нагадаємо, співачка Таїсія Повалій увійшла до виборчого списку Партії регіонів під номером «2».

Раніше за партію влади співали сини покійного Назарія Яремчука — Дмитро та Назарій–молодший.