Кирил ступив на католицьку територію

17.08.2012

Предстоятель Російської православної церкви патріарх Кирил учора прибув до Польщі з чотириденним візитом. Деякі польські та європейські коментатори назвали цю поїздку «історичною» ще до її початку. «Ці відвідини мають безпрецедентне значення у польсько–російських взаємовідносинах», — наголосив напередодні візиту Кирил у розмові з Польським радіо. «Так уже склалося в історії, що патріарх Московський жодного разу не ступав на польську землю. Звичайно, були в історії візити до Польщі майбутніх патріархів, зокрема і я там був, але у патріаршому сані ніхто ніколи не відвідував Польщу. Вже сам цей факт надає візиту надзвичайне значення, а мене, як людину, яка втілюватиме у життя цей задум, занурює в особливу атмосферу», — додав очільник РПЦ.

У Варшаві патріарх Кирил і голова Конфедерації єпископату Польщі архієпископ Юзеф Міхалік підпишуть звернення до поляків та росіян. У документі буде заклик про взаємопрощення. «Цей документ може виконати роль хірургічного втручання, розрізання виразки... Це втручання не оздоровить організму, але воно випустить зло, яке є отрутою, — вважає архієпископ Юзеф. — Ми не можемо претендувати на роль арбітрів, не хочемо порівнювати кривди, заподіяні нашим народам. Дуже важливо, щоб ми побачили, що документ написано з думкою про майбутнє».

Упродовж чотирьох днів візиту зверхник Російської православної церкви зустрінеться, зокрема, з президентом Польщі, маршалом Сейму, а також ієрархами Римо–католицької церкви у Польщі. Також Кирил візьме участь в урочистостях свята Преображення Господнього на Святій горі Грабарці.

Візит патріарха Російської православної церкви до Польщі — країни, де 95 відсотків населення належать до римо–католицької церкви, пояснюється не лише турботою про майже півмільйона православних цієї країни. Тим більше що не всі вони належать до РПЦ. Йдеться передусім про розв’язання історично нелегких відносин поляків із росіянами, зняття напруги у взаєминах російського православ’я та католицької церкви, і навіть про останню справу російської дівчачої панк–групи «Пуссі ріот», яку широко висвітлювали польські ЗМІ. Московський суд має винести вердикт у справі «Бунтівних кицюнь», які мали нахабство виступити проти Володимира Путіна в храмі Христа Спасителя, саме сьогодні — на другий день візиту патріарха до Польщі. Місцева преса не обходила увагою й інші нещодавні скандали, пов’язані з ім’ям Московського патріарха.

«Візит патріарха до Польщі буде братнім та дружнім», — наголосив прес–секретар РПЦ Олександр Волков, наголошуючи, що політичної складової у візиті Кирила немає. Утім, як попереджають оглядачі, духовна частина візиту все ж може відійти на другий план через політику, якою хоч–не–хоч буде пронизана ця поїздка. До суто релігійних суперечок варто додати ще й історично непрості відносини між Польщею та Росією. Польські аналітики нагадують, що уродженець Польщі Папа Римський Іван Павло ІІ так і не здійснив свою мрію відвідати Росію — проти цього послідовно виступала верхівка РПЦ. За словами Волкова, сьогодні ситуація змінилася. «Відносини між РПЦ та Ватиканом сьогодні на дуже високому рівні. Між нами триває діалог», — запевнив речник російської церкви.

Але чимало принципових питань між РПЦ та Ватиканом надалі залишаються відкритими. Серед них і суперечка довкола поширення віри на східноєвропейських землях, зокрема в Україні. РПЦ неодноразово закидала католикам прозелітизм і агресивне місіонерство, називаючи Україну канонічно православною землею, де РПЦ хоче утримувати домінантні позиції та вплив.

Водночас релігійні оглядачі зазначають, що, незважаючи на глибокі розбіжності між обома церквами з багатьох питань, в одному вони сьогодні дотримуються аналогічних позицій — це безкомпромісне несприйняття західних ліберальних цінностей. «Сьогодні Західний світ систематично втрачає фундаментальні цінності моралі й добра», — заявив польський митрополит Юзеф Міхалік, додавши, що цю його думку повністю поділяють православні отці.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>