Професійний відбір до Ради

17.08.2012
Професійний відбір до Ради

Остап Ступка на з’їзді партії «Україна — Вперед!»

Політичні сили, що претендують на потрапляння в парламент, зареєстрували свої виборчі списки у ЦВК. Усупереч очікуванням громадськості, сенсацій не сталося. Більшість партій надала перевагу перевіреним кадрам, які засідають у Раді роками й навіть десятиліттями. На питання: «За рахунок кого має оновитися Верховна Рада, щоб стати ефективнішою у професійному сенсі?» — політичні лідери відповіді, схоже, так і не знайшли. Аналіз передвиборчих списків показує, що на практиці лише наймолодшій політичній силі — партії «Україна — Вперед!» — вдалося знайти правильний баланс між молодістю та професійністю кандидатів у народні обранці.

З усього списку на 150 прізвищ, який партія подала у Центрвиборчком, досвід роботи в парламенті мають лише лідер цієї політичної сили Наталія Королевська та її заступники по партії — народні депутати Євген Суслов, якому дістався сьомий порядковий номер, та Олексій Логвиненко — 21–й у переліку кандидатів. Решта представників списку — новачки в політиці, які, втім, мають великий досвід професійних здобутків у своїх сферах діяльності.

Королевська говорить, що пишається своєю командою. «У нашій команді професіонали, які досягли успіху в своїх областях, і готові брати на себе відповідальність за країну», — зазначає лідерка.

Дійсно, імена учасників першої п’ятірки списку «Україна — Вперед!» привертають увагу авторитетністю та загальновизнаним успіхом. Знаменитості списку заявляють, що готові до командної роботи на спільний результат.

Приміром, легендарний капітан збірної України Андрій Шевченко, кумир мільйонів любителів футболу, який обіймає другу позицію списку, має намір у майбутній Раді займатися питаннями підтримки масового спорту. На його думку, Україні негайно потрібно вирішувати проблему здоров’я нації. «Про яке здоров’я може йтися, якщо зараз, за статистикою, кожен другий учень в Україні має досвід куріння і вживання алкоголю? Гостро стоїть проблема розповсюдження наркотиків серед молоді, не менш актуальна проблема фізичної активності українців в цілому. Як показують цифри, сьогодні 63% населення страждають від проблем серцево–судинної системи», — говорить Шевченко. За його словами, найкраща інвестиція держави — це інвестиція в майбутнє, в наших дітей. «Сьогодні між тими ресурсами, які витрачаються на фізкультуру і спорт, пропаганду здорового способу життя в Європі і Україні — прірва, і ми повинні її позбутися», — каже відомий спортсмен.

Народний артист України Остап Ступка у своїй депутатській діяльності має намір займатися підтримкою української культури. «В Україні відсутній культурний простір, у якому люди мистецтва могли б себе реалізувати. Моя мета — створити його в нашій державі. І перший крок має зробити держава — шляхом законодавчих ініціатив», — вважає третій номер списку «Україна — Вперед!»

Ректор Національного лінгвістичного університету, професор Роман Васько (4–й номер списку Королевської) планує займатися розвитком науки в Україні. «Найкращі вітчизняні уми повинні працювати і піднімати нашу країну, а не їхати за кордон. Разом із партією «Україна — Вперед!» ми створимо сотні тисяч високооплачуваних робочих місць і повернемо Україні статус світового центру освіти й науки», — розповідає про свою мету професор Васько.

П’ятий номер списку партії Ілля Ємець відомий насамперед як один із найкращих дитячих кардіохірургів України. Свого часу йому першому у світі вдалося здійснити успішну операцію на серці немовляті трьох годин від народження. Ємець бачить свою роль у парламенті в розвитку медичної галузі. «Здоров’я нації має належати до пріоритетних напрямів державної політики. Для цього необхідно, не руйнуючи нинішню систему охорони здоров’я, вибудувати нові принципи організації медичної галузі, що я й хочу зробити, коли прийду в парламент», — заявляє кардіохірург.

Й іншим представникам команди Королевської, судячи з переліку їх досягнень, є що запропонувати українському суспільству. Головне — це професійний досвід у різноманітних галузях — високих технологій, управління та розвитку транспортного потенціалу, в аграрному секторі та економіці. Очевидно, саме вони є тими, на кого опиратиметься лідер партії «Україна — Вперед!», реалізовуючи свою економічну програму «Нова економіка — нова країна». Амбітна мета — створення нової економічної моделі в Україні — потребує залучення серйозних професійних виконавців, і вони є в молодої політичної сили.

Іванна КРАВЧЕНКО