Нашестя клонів

16.08.2012

На виборах–2012 повернулася «мажоритарка», а з нею й кандидати–«двійники», знайомі нам із виборів до ВР, що відбувалися наприкінці 90–х та в 2002–му. Про їх нашестя сигналізує Олександр Черненко — голова правління Комітету виборців України.

«Двійники», або ж «клони» — технічні кандидати, які мають однакові або співзвучні імена та прізвища (а іноді й по батькові) із відомими політиками чи громадськими діячами, що балотуються в певних округах.

«КВУ зараз проводить більш детальний аналіз масовості цього явища, але вже можна назвати конкретні приклади: в місті Івано–Франківську зареєстровано двоє Олександрів Сичів, у окрузі №44 (Донецька область) — двоє Романів Лигіних, на Київщині балотуватимуться двоє Михайлів Поплавських, — повідомив голова Комітету виборців. — Із найсвіжіших прикладів: у виборчому окрузі №17 (Вінницька область), де вже зареєстрований кандидатом Олексій Іванович Порошенко (батько міністра економіки Петра Порошенка. — Авт.), документи на реєстрацію подав ще якийсь Порошенко Олексій, 1986 р. н. з середньою професійно–технічною освітою, який мешкає в Чернігові».

Утім, на думку Черненка, досвід попередніх виборчих кампаній показав, що використання «двійників» — вкрай неефективна технологія. «Я не пам’ятаю жодного випадку, коли це хоч якось вплинуло на результат виборів. «Клони» відбирають у лідерів соті частки відсотка. І ті кандидати, проти яких ця технологія спрямована, навпаки, набувають більшого авторитету в очах ви­борця. Людей дуже важко обдурити, вони одразу бачать, то справжній, а хто ні, — каже керівник КВУ. — Тому тих технологів, які пропонують своїм замовникам подібні технології, потрібно гнати поганою мітлою. Коли кандидати з самого початку кампанії починають займатися брудними технологіями, це означає, що їм просто нічого запропонувати виборцям».