Краса на кухні

15.08.2012

Усе більше людей перебірливо ставляться до їжі. Бо страви мають бути не лише смачними, а й корисними. Цього разу ми зібрали рецепти страв, які зберігатимуть красу і примножуватимуть здоров’я.

 

Секрети краси Мадонни і Клеопатри

Виявляється, поп–діви сучасності Мадонна, Крісті Терлінгтон, Халк Хоган найкращою стравою вважають не що інше як звичайнісіньку вівсянку. Бо вівсяна крупа насправді — справжній скарб для жінок. У ній і клітковина, і вітаміни групи В, залізо, кальцій і ще безліч різних корисних мікроелементів. Вівсянка — що б ви не сумнівалися — не тільки чистить тканини від усього небажаного, а просто необхідна для зміцнення... волосся. Отож вівсяна каша, зготована не з пластівців, а з цільної вівсяної крупи, має стати незамінною і частою стравою на вашому столі. Головне — приготувати її правильно. Бажано перемиту вівсяну крупу залити на ніч водою, а вранці лише довести до кипіння, вимкнути вогонь і потримати в окропі ще хвилин 5. Потім процідити, додати чайну ложку меду, столову ложку будь–яких подрібнених горіхів, по ложці помитих родзинок і кураги, за бажанням — лимонний сік. Кашу не зіпсуєте будь–якими свіжими ягодами чи фруктами, з їх допомогою просто ще більше покращите своє здоров’я.

Якщо потерти у просто вівсянку свіже яблуко — така страва вже «офіційно» називатиметься французьким салатом краси. Таку кашу–салат доречно їсти і з йогуртом чи молоком. Узагалі у щоденному раціоні тих, хто слідкує за здоров’ям, і молоко має займати почесне місце. Якщо у вас є сумніви, згадайте диво–секрет молодості Клеопатри. Єгипетська цариця не лише купалася у ванні з молоком, а щовечора перед сном випивала чашку цього теплого напою (заспокоює і пришвидшує обмін речовин), обов’язково приправленого куркумою на кінчику ножа. Куркумін зменшує жирові відкладення в артеріях — аж на 26 відсотків.

Салати краси

Із звичніших салатів дуже корисний для здоров’я та зовнішнього вигляду, — скажімо, «Селерка». Для приготування страви потрібно 4 середні морквини, селера, половина лимона, невеликий пучок петрушки, 2 столові ложки соєвої, лляної чи оливкової олії, сіль і цукор. Моркву та селеру почистіть і потріть на великiй тертці. Додайте посічену петрушку, сік цитрини, олію,сіль і чайну ложку цукру, добре вимішайте. До речі, морква, яка є у цьому салаті, поліпшує не лише зір і пам’ять, а й робить міцнішим і кращим волосся.

Овочевий салат iз креветками — також те, що нам потрібно. Отож швидко відваріть у підсоленій воді 200 г креветок і викладіть їх у салатницю. Окремо відваріть зелену (можна у стручках, якщо ще зовсім зелена, а можна почищену — приблизно півсклянки) квасолю, посоліть і також покладіть у салатницю. Поріжте туди по одному свіжому огірку і помідору. Окремо в посудині змішайте подрібнену зелену цибулю, орегано, ложку лимонного соку, оливкову олію, трішки гірчиці, духмяний перець — і все це додайте до салату. Потріть сюди 100 г бринзи, перемішайте і їжте на здоров’я.

Антикалорії

Дуже популярними нині стають страви з продуктами з від’ємною калорійністю. Це ті, на переробку яких людський організм витрачає дуже багато енергії. По–перше, це всі без винятку свіжі овочі і фрукти. Приміром, щоб переробити свіжу капусту чи селеру, організм витрачає як мінімум 20 відсот­ків енергії, які дали йому ці продукти. З білкових продуктів дієтологи відносять до продуктів з від’ємною калорійністю нежирні сорти м’яса, зокрема курятину і молоду яловичину, та рибу нежирних сортів. У фаворі й бобові: квасоля і горох у розумних межах також не завдадуть шкоди фігурі.

Прекрасна закуска (гаряча чи холодна, це як вам більше сподобається) — тушкована капуста з м’ятою і селерою. Готувати її можна і з білокачанної капусти, і з брюссельської. Капусту (якщо білокачанна — дрібно наріжте) покладіть у каструлю з широким дном, долийте трохи води, накрийте кришкою і ставте на невеликий вогонь. Хвилин через 10 перемішайте і додайте нашаткований корінь селери та 5–6 дрібно нарізаних соковитих томатів, присмачте спеціями (сіллю, чорним меленим перцем, мускатним горіхом). Потушкуйте ще 20 хвилин на дуже повільному вогні під кришкою. Насамкінець, коли страва буде майже готова, додайте трохи оливкової олії, притрусіть подрібненими м’ятою, кропом і петрушкою.

Сама користь від основної страви «куряча грудка з салатом із селери». Курятину відварюємо у несолоній воді, додавши цибулю, моркву, улюблені спеції (перець, коріандр чи навіть гвоздику) та зелень. Для салату дрібно нарубайте селеру (і листя, і корінь), а потім змішайте цю масу з будь–якою зеленню. Присмачте свіжовитиснутим лимонним соком, оливковою олією, орегано і білим меленим перцем. Обов’язково почекайте 10 хвилин, поки салат настоїться. Насамкінець додайте консервований зелений горошок або відварену квасолю. Красиво поєднайте на тарілці дві частини — і хай зайві калорії «полюють» на інших.

Один iз найкращих природних спалювачів жиру — грейпфрут. А в поєднанні з лимоном — це і чудовий напій, який, крім усього іншого, покращує травлення. Отже, готуємо грейпфрутовий напій з лимоном. Спочатку вичавіть на соковижималці сік одного жовтого та одного червоного грейпфрута і сік одного лимона. Потім змішайте фреш із такою ж кількістю мінеральної води. Ще смачніше, особливо у спекотні дні, коли цей напій наливаєш у склянку з льодом і додаєш листочки м’яти.

Ще один від’ємно–калорійний напій — зелений чай. Той факт, що він сприяє схудненню, — таки правда. Щоб засвоїти 200 г такого чаю, організм витрачає 60 калорій. Отже, холодний зелений чай iз медом. Заваріть крупнолистковий чай, дайте йому настоятися 8–10 хвилин. Додайте чайну ложку меду і м’яту. Охолодіть. Перелийте в скляний глечик і поставте у холодильник. Пийте, коли захочеться. Особливо корисний такий напій натщесерце, за годину до першого прийому їжі.

Проти... зморшок

Хочете вірте, хочете — ні, але печериці, як виявилося, не просто смачний i малокалорійний продукт. Це також прекрасний профілактичний засіб проти... зморшок. Сильні антиоксиданти (пантотенова кислота і селен), які є у грибах, діють краще за будь–яку антивікову косметику. Що приготувати з печериць? Наприклад, на сніданок — благородний яєчний рулет. Зробити його зовсім легко. На вершковому маслі обсмаж­те жменю подрібнених шампіньйонів. Окремо смажте омлет iз двох яєць, столової ложки сметани і подрібнених кропу і петрушки. Коли він уже почне загусати, додайте печериці. Посоліть, скрутіть омлет рулетиком.

Із будь–яким гарніром (найкорисніші круп’яні: з темного неочищеного рису, пшона, перлової крупи, гречки чи макаронів iз твердої пшениці) смакують печериці у сметані. Тож поріжте 500 г печериць на великі шматки і обсмажте на соняшниковій олії до рум’яної шкірочки. Перекладіть у сотейник, посоліть, залийте водою на палець вище від грибів і ставте тушкуватися на 10 хвилин. А тим часом готуйте соус: 2 столові ложки борошна посмажте до золотистого кольору, додайте півсклянки води, розмішайте, щоб розчинилися грудочки, додайте 200 мл сметани і вилийте рідину у гриби. Посоліть і поперчіть, додайте сушеного або свіжого подрібненого базиліку і тушкуйте ще 10 хвилин.

І смачно, і корисно!

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>